Kripto Paralar

Avrupa'da kripto paralar nasıl vergilendiriliyor?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem Para Dergisi'nde kaleme aldığı yazısında Avrupa'da kripto paralarda vergilendirme konusuna değindi.İşte Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in " Avrupa'da kiripto paralarda vergilendirme' başlıklı yazısı

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem Para Dergisi'nde Avrupa'da kripto paralarda vergilendirme konusuna değindi. İşte Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in " Avrupa'da kiripto paralarda vergilendirme' başlıklı yazısı.


"KRIPTO para ekosistemi, yatırımcıları ve projeleriyle günden güne büyümeye devam ederken, ülkeler de ekosistemi düzenlemek için yasa tasarıları ve regülasyonlar üzerinde çalışıyor. Söz konusu tasarılar ve regülasyonların büyük bir kalemi olan vergilendirme ise küresel olarak çok fazla değişkenlik gösteriyor." diye yazısına giriş yapan Erdem şu ifadeleri kullandı:

"Değişkenliklerin en büyük sebebi ise hükümetlerin kripto para ekosistemine karşı gösterdiği farklı yaklaşımlarından geliyor. Bu hafta Avrupa'daki kripto para vergilendirme usullerini değerlendireceğiz.

 

Kripto para ekosisteminde vergilendirme; bir varlıktan elde edilen değer kazancının oranına, bireysel veya kurumsal olup olmadığına bağlı olarak şekillenebilmektedir. Hukuki çerçevede kripto para endüstrisinde vergilendirme düzenlemeleri, devletlerin detaylı ve açık bir şekilde regüle edebilmesi için önemli bir çıkış noktasıdır. Kripto paraların vergilendirilmesinde küresel bir çerçeve henüz mevcut değildir. Fakat yapılan çalışmalar, kripto para almak ve tutmak, herhangi bir borsadan başka bir borsaya ya da cüzdan adresine transfer etmek, hediye olarak kripto para almak, herhangi bir hayır kurumuna veya kar amacı gütmeyen kurumlara kripto para cinsinden bağışta bulunmak, şu an için vergilendirmenin dışında tutulmaktadır.

ÜLKELERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Avrupa ülkeleri içerisinde Fransa, İspanya ve İsveç, kripto parayı gayri maddi varlık olarak nitelendirmiştir. Avusturya, kripto para yi emtia olarak kabul ederken Belçika, İtalya ve Polonya ise kripto paraları para olarak kabul etmiştir. Vergilendirme usulleri olarak ise ülkelerden birbirlerinden ayrılmaktadır. Örneğin Portekiz, kripto paralar üzerinden elde edilen gelirleri kişisel gelir olarak kabul etmeyerek, kripto para yatırımcılarını vergi mükellefi olmaktan çı karmıştır. Almanya ise, bireysel olarak yapılan kripto para yatırımlarında elde edilen toplam karın 600 Euro'dan az olması durumunda kripto para birimleriyle ilgili karları vergiden muaf tutmaktadır. Ek olarak bir yılı aşkın süredir elde tutulan kripto paraların satışı vergilendirmeye yol açmamaktadır. İspanya hükümeti, bireysel yapılan yatırımlardan elde edilen gelirleri yüzde 19-23 (gelire dayalı olarak) arasında vergilendirmektedir. İngiltere, kripto para vergi oranları ise yüzde 10-20 arasında gelire göre değişmektedir. Hollanda'da vergi oranı, mükelleflerin gelir ve profiline göre değişmekle birlikte en yüksek uygulanan vergi oranı ise yüzde 31'dir.

 

UZUN VADE AVANTAJLI

Tüm bunları incelediğimizde; bazı Avrupa ülkeleri ile ABD'nin kripto para vergilendirmesi konusunda benzer düzenlemelere sahip olduğunu görmekteyiz. Göze çarpan önemli noktalardan biri, uzun vadeli yatırımların vergilendirme konusunda yatırımcılar için daha avantajlı olmasıdır. Buradan düzenleyicilerin de yatırımcıların kısa vadeli spekülatif hareketlerde bulunmasından ziyade, daha uzun vadeli yatırımlar gerçekleştirmeye yönelttiğini görebiliriz. Benzerliklerin yanı sıra vergilendirme oranları açısından da birçok farklılık bulunmaktadır. Henüz tüm dünyada oluşmuş ortak bir karar olmasa da düzenlemelerin her geçen gün çok daha fazla sayıda ülke tarafından gerçekleştirildiğini ve kripto paraların adaptasyonunun yasal olarak da hızlandığını söyleyebiliriz."

Bitcoin yüzde 15 değer kazandı! Yatırımcılar dikkat!

Selçuk Bayraktar kripto para mı çıkarıyor? Baykar'dan iddialara ilişkin açıklama