Ekonomi

Avrupa’dan Rus petrolü için gerilimi artıracak hamle

Avrupa Birliği ülkeleri Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasını da içeren yeni bir yaptırım paketini teklif etti. Yaptırımların kapsamının genişletilmesi Moskova'nın 7 milyar Euro ihracat gelirinden mahrum kalmasına neden olacak. Von Der Leyen, Brüksel'de gazetecilere son yaptırım paketine ilişkin yaptığı açıklamada "Hileli referandum hamlelerini ve Ukrayna'nın herhangi bir bölgesinin ilhakını asla kabul etmiyoruz ve Kremlin'e gerilimi tırmandırmasının bedelini ödetmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Ukrayna'nın ayrılıkçı tavır sergileyen bölgelerinde hileli olduğu iddia edilen referandum düzenleyerek çatışmaları tırmandırmasının bedelini Kremlin hükümetine ödetmek için Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketi teklif etti.

Von Der Leyen, Brüksel'de gazetecilere son yaptırım paketine ilişkin yaptığı açıklamada "Hileli referandum hamlelerini ve Ukrayna'nın herhangi bir bölgesinin ilhakını asla kabul etmiyoruz ve Kremlin'e gerilimi tırmandırmasının bedelini ödetmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'in açıklamasına göre Moskova yönetimine karşı sekizinci yaptırım paketi Rusya'dan ithalatı kısıtlanan ürün sayısını da artıracak. Yeni yaptırımlarla birlikte ayrıca havacılık alanında kullanılan malzemeler, elektronik parçalar ve özel kimyasal maddelerin de aralarında olduğu gibi ordu tarafından kullanılan teknolojilerin de Rusya'ya ihracat yasağını kapsayacak.

 

Rusya'dan ithal edilen bazı ürünler arasında da yaptırım kararlarının kapsamının genişletilmesi Moskova'nın yaklaşık 7 milyar euro yani 6.7 milyar dolar ihracat gelirinden de mahrum kalmasına yol açacak.

Aynı zamanda, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen son yaptırım paketinin petrole tavan fiyat uygulanmasını da sağlayacak hukuki altyapıyı oluşturacağını ve Avrupa Birliği vatandaşlarının Rus devletinin sahip olduğu şirketlerin yönetim kurulunda yer almasını yasaklayacağını da ifade etti.

Buna karşın Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı son verilere göre, ülkenin doğalgaz üretimi 2022’nin ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 gerileyerek 389 milyar metreküpe düştü.

Söz konusu aralıkta, Rusya’nın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretimi yüzde 13,5 yükselerek 21,6 milyon tona çıkarken, petrol üretimi ise yüzde 3,1 artarak 354 milyon tona yükseldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, ülkesinin yaptırımlara rağmen petrol ve doğal gaz gelirlerini yükseldiğini söylemişti.

ABD ve bazı Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya’yı söz konusu kazançlardan mahrum bırakmak için Rus petrol ve doğalgazına tavan fiyat uygulaması getirmek istiyordu. 

Çin yuanı 2008’den bu yana en düşük seviyeyi gördü

LG’den yeni teknoloji kurutma makineleri! LG 29 Eylül 2022 fiyat listesi