05 / 05 / 2024

Avrupa'ya vize 3.5 yıla kalkıyor 100 milyon euro cepte kalacak!

Avrupa'ya vize 3.5 yıla kalkıyor 100 milyon euro cepte kalacak!

AB'nin 'vizesiz Avrupa' için şart koştuğu Geri Kabul Anlaşması, önceki akşam Meclis'ten geçti. Türkiye AB kontrolünde yükümlülüklerini yerine getirirse, en geç 3.5 yıl içinde Avrupa'nın kapıları açılacak...



AB'nin 'vizesiz Avrupa' için şart koştuğu Geri Kabul Anlaşması, önceki akşam Meclis'ten geçti. Türkiye AB kontrolünde yükümlülüklerini yerine getirirse, en geç 3.5 yıl içinde Avrupa'nın kapıları açılacak.


AVRUPA Birliği ülkelerine vizesiz seyahat için geri sayım başladı. Avrupa Birliği’nin şart koştuğu ve aralık ayında Ankara’da imzalanan geri kabul anlaşması, Meclis onayından geçti. Süreçte herhangi bir sorun yaşanmazsa en geç 3 buçuk yıl sonra Avrupa’ya vize zorunluluğu kalkacak. Anlaşmaya göre, bir üçüncü ülke vatandaşı, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa’ya giderse ve yakalanırsa, AB ülkeleri bu vatandaşı Türkiye’ye geri gönderebilecek. Türkiye de bu anlaşma gereği bu kişiyi kabul etmek zorunda olacak.  

Kaçak göçmenler ülkelerine gidinceye kadar Türkiye’de barınacak. Türkiye ayrıca, sınırlarda kontrol ve gözetimi artıracak. AB en az 3 yıl boyunca Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini kontrol edecek. Eğer tüm gerekler sağlanırsa AB, vize uygulamasını kaldıracak.


BATI'YA GEÇİŞ KAPISI


Anlaşmanın gerekçesinde şunlar kaydedildi: "Türkiye'nin doğusunda yer alan siyasi ve ekonomik açıdan istikrarsız ülkelerin vatandaşları ülkemizi Batı'ya geçişte transit güzergah olarak kullanmaktadır. Ülkemiz üzerinden Avrupa'ya yönelik yasadışı göçle mücadele mecburiyeti Avrupa Birliği'yle behemehal yakın işbirliği geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır."


SCHENGEN'DE 4'ÜNCÜ ÜLKEYİZ


AB Komisyonu’na göre, Türkiye 779 bin 464 başvuru sayısıyla 2013’te Schengen vizesi için en çok başvuru yapan ülkeler arasında dördüncü sıraya yükseldi. Türkiye’den yapılan başvurularda 2009-2013 döneminde yüzde 61 arttı. Schengen başvurusu için Türklerin cebinden çıkan para tüm masraflarla birlikte 120 euroyu buluyor. Bu da 780 bin başvuru için yaklaşık 100 milyon euro demek.


SADECE BAŞVURU İÇİN 35 MİLYON EURO


İktisadi Kalkınma Vakfı'nın araştırmasına göre, Türk vatandaşlarının son dört yılda Schengen vizesi için ödediği toplam rakam 140 milyon euroyu buldu. Bu da yılda 35 milyon euroluk dev bir maliyete denk geliyor. Türk vatandaşları, Schengen vizesine en çok para ödeyen ülkeler sıralamasında beşinci sırada yer alıyor. Araştırmaya göre, son 4 yılda cepten çıkan 140 milyon euro sadece kısa süreli C tipi Schengen Vizesi başvurularını kapsıyor. Bir de aracı kurum, postalama, hazırlık,  randevu almak için ödenen para var. Bunlar da hesaba katıldığında, rakam en az 2.5-3 kat daha artıyor.


YILDA 7.5 MİLYON TÜRK ÇIKIYOR  


GEÇEN yıl yüzde 28 artışla Türkiye'den 7.5 milyon kişi yurtdışına çıktı. Yurtdışına çıkan vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri ise, geçen yıl yüzde 14,4 artışla 5.2 milyar doları aştı.  


Akşam 




Geri Dön