Ekonomi

Avukatlık ücretlerine büyük zam

Bazı işlemler için alınan avukatlık ücretleri yüzde 200'den fazla artarken danışma ücreti de 675 liradan 1200 liraya çıktı.Adli tatilin sona ermesiyle yeni dönemdeki avukatlık ücretleri de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi

Türkiye Barolar Birliği 2022 – 2023 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT) açıklandı. Adli tatilin sona ermesiyle yeni dönemdeki avukatlık ücretleri de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Avukatlık bürosunda bir saatlik danışma ücreti bin 200 liraya çıktı. Geçen yıl bu rakam 675 liraydı.

Açıklanan ücret tarifesine göre, uluslararası yargı niteliğindeki duruşmasız işlerde 33 bin 300, duruşmalı işlerde ise 57 bin 600 lira avukatlık ücreti ödenecek.

Ceza soruşturma evresindeki işler için alınacak bedel 2 bin 800 olurken sulh hukuk mahkemelerindeki açılacak davalarda 5 bin 500 lira avukatlık bedeli alınacak.

Öte yandan sulh ceza ve infaz hakimliklerinde görülecek davalar için 4 bin lira ücret ödenirken, asliye mahkemelerindeki davalar için 9 bin 200, ağır ceza mahkemelerindeki görülecek davalar için ise 17 bin 400 lira avukatlık ücreti ödenecek.

Yargıtay’da görülen birinci derece davalar için 17 bin 800 lira ücret belirlenirken Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’da temyiz yoluyla görülecek davaların duruşması için 8 bin 400 lira avukatlık ücreti talep edilecek.

Avukatlık bürosundaki sözlü danışmanlıkta ilk bir saat için bin 200 lira ödenecek. Görüşmenin uzaması halinde ise takip eden her saat için 700 lira talep edilecek. Avukatın çağrı üzerine gideceği yerde istenecek sözlü danışmanlıkta ise ilk bir saate kadar 2 bin 500 lira avukatlık ücreti belirlenirken, izleyen her saat için bin 300 lira ek ücret talep edilecek.

Avukat tarafından yazılacak ve düzenlenecek her türlü dilekçe, ihbarname, ihtarname ve protesto için bin 900 ücret belirlendi. Geçtiğimiz yıl bu rakam bin 30 liraydı. Son dönemin en ihtilaflı konularından biri olan ev sahibi-kiracı ilişkilerini ilgilendiren kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanmasında 2 bin 300 lira talep edilecek. Geçen yıl kira sözleşmesi için alınan ücret bin 350 liraydı. Tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname, vakıf senedi gibi belgelerin hazırlanmasında ise 10 bin lira avukatlık ücreti geçerli olacak. Geçen yıl bu tür işlemler için alınan avukatlık ücreti ise 4 bin 100 liraydı.