Ekonomi

Avukatlık ücretlerine zam geldi! Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yenilendi! Kalem kalem 3 Eylül 2022 avukatlık ücretleri

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylandı ve bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yeni avukatlık asgari ücret tarifesinin detayları... Bu kapsamda dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanan yeni tarife, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı

Avukatların yaptıkları işlere ilişkin ücret tarifesi yenilendi. Bu kapsamda dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanan yeni tarife, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Avukatların takip ettiği işlerle ilgili olarak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi bugünden itibaren yürürlüğe alındı. 

İşte yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne ilişkin tüm detaylar...

Avukatlara hukuki yardımlar, davalar, yürütülecek iş ve işlemler karşılığında ödenecek yeni ücretler resmen güncellenerek belli oldu. 

Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 

Dava ve takiplerin dışındaki hukuki yardımlarda ödenecek ücret, iş takibi konusundaki hukuki yardımlara ödenecek ücret, 1136 sayılı kanunun 35'inci maddesi gereğince bulundurulması zorunlu sözleşmeli avukatlara aylık ödenecek ücret, yargı yerlerinde, icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olsa veya para ile değerlendirilebilse bile maktu ücrete bağlı hukuki yardımlara ödenecek ücret, yargı yerleri ile icra iflas dairelerinde yapılan konusu para olmayan veya para ile değerlendirilmeyen hukuki yardımlara ödenecek ücret, yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde yapılan ve konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki yardımlara ödenecek ücretlerin ne kadar olacağı belli oldu.

Bu kapsamda, büroda sözlü danışmanlıkta ilk bir saat için bin 200, takip eden her saat için 700 TL, çağrı üzerine gidilen yerde sözlü danışmanlıkta ilk bir saate kadar 2 bin 500, izleyen her saat için bin 300 TL, her türlü dilekçe, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde bin 900, kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanmasında 2 bin 300, tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname, vakıf senedi gibi belgelerin hazırlanmasında 10 bin TL avukatlık ücreti alınacağı açıklandı. 

Uluslararası yargı yerlerindeki duruşmasız işlerde 33 bin 300, duruşmalı işlerde 57 bin 600 Türk Lirası avukatlık ücreti ödeneeği belirlendi. 

Ceza soruşturma evresindeki işler için 2 bin 800, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 5 bin 500, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 4 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 9 bin 200, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 17 bin 400 Türk Lirası avukatlık ücreti alınacakken; Yargıtayda görülen ilk derece davalar için 17 bin 800 TL, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştayda temyiz yoluyla görülen işlerin duruşması için 8 bin 400 TL avukatlık ücreti ödenecek.

Tarifeyle, diğer yargı yerlerindeki iş ve işlemler ile diğer hukuki yardımlar karşılığında ödenecek ücretler de belirli oranlarda yükseltildi. 

ORTALAMA ARTIŞ YÜZDE 110 OLDU 

Türkiye Barolar Birliğinden yapılan açıklamada da yeni tarifede maktu ücretlerle ilgili önceki tarifenin yayımı ardından ortaya çıkan mali tablo gz önünde bulundurularak çeşitli kalemlerde yüzde 70 ile yüzde 199 arasında olacak şekilde, ortalama ise yüzde 110 artış yapıldığı belirtildi. 

Tarifede duruşmasız işler için yapılan yükselişe ilave olarak, duruşmalı işlerin ücretlerinin, duruşmasız işlerin iki katı şeklinde belirlendiği de ifade edildi.  

Avukatlık ücretlerine zam geldi! Avukat ücretleri ne kadar oldu?

Avukatlık ücretlerine büyük zam

Emekli promosyonlarında zam depremi! Yapı Kredi, İş Bankası, Akbank, QNB, Garanti peş peşe duyurdu! Siz de hemen bakın!