06 / 05 / 2024

Ayamama Deresi'nde kaçak yapı tespit çalışmaları başladı

Ayamama Deresi'nde kaçak yapı tespit çalışmaları başladı

İBB'den alınan bilgiye göre Ayamama Deresi taşkınından sonra dere yatağını işgal eden kaçak yapıların tespitine başlandı



Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'da yoğun yağış sebebi ile 8 -10 Eylül 2009 tarihinde meydana gelen Ayamama Deresi taşkınından sonra, dere yatağını işgal eden kaçak yapıların tespitine başladı. Toplam uzunluğu 42 kilometre olan ve 8 kolu bulunan Ayamama Deresi 4 ilçe belediyesi hudutlarını kapsıyor. Çalışmalar ilk etapta Basın Ekspres Yolu güzergahındaki TEM (E-6) ile E-5 arası 8.5 kilometrelik bölümde sürdürülüyor. İmar, Harita ve Zabıta ekipleri teknik incelemelerinden sonra ilgili kişilere tebligatlar yapılacak. Çalışmalar Küçükçekmece, Bahçelievler ve Bağcılar Kadastro Müdürlükleri koordineli olarak yürütülüyor.
 
Çalışmalar kapsamında Tapu Kadastro Müdürlüklerinden alınan veriler güncel haritalar üzerine işlendi ve dere yatağında bulunan yapıların tespiti yapıldı. İlk verilere göre 14 adet bina, depo ve sundurmanın dere yatağında kaldığı, 24 adet bina, sundurma ve barakanın da imar istikamet dışında olup dere yatağına tecavüzlü olduğu belirlendi. 26 adet binanın ise sundurma ve barakaların yeşil alan üzerinde olduğu tespit edildi. Diğer bölgeler ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Raporların hazırlanmasından sonra Başkanlık Makamının alacağı kararlar doğrultusunda hareket edilecek.

Ayamama Deresi'nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Harita Müdürlüğü Harita Mühendisi Erdoğan Şimşek, dere üzerinde bulunan kadastral parseller dışında işgalli bulunan arsaların tespitini yaptıklarını belirterek, "Güncel kadastral verileri tamamladık. Temmuz 2009 tarihli uydu fotoğrafları üzerinden dere güzergahında bulunan kaçak tespitlerini yapıyoruz. Şu ana kadarki tespitlerimizde kamu arazisini işgal eden büyük yapı şeklinde bina yok. Ancak sundurma ve prefabrik eklemelerle kamu arazisini işgal eden binalar bulunuyor" diye konuştu.

İşgallerin bahçe şeklinde ya da binanın bir kısmının taşması şeklinde oluştuğunu anlatan Erdoğan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü; "Dere yatağı değişkenlik gösteriyor. Bazı yerlerde çok daralıyor, bazı yerlerde genişliyor. Dere yatağındaki kamuya ait yerleri doldurup, bina yapan yerlerle ilgili tespitlerde bulunmak için bu çalışmayı yürütüyoruz. İlk etapta Tem yolu ile E-5 arasında kalan 8,5 kilometrelik kısımla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Harita üzerinde tecavüzlü gözüken yerlerle ilgili yerinde tespit yapmak için geldik."


Geri Dön