18 / 05 / 2024

Ayaskent Belediyesi 10 yıllık kirasını istiyor!

Ayaskent Belediyesi 10 yıllık kirasını istiyor!

İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Ayaskent Belediyesi, mülkiyetindeki okul ve camiler için kira talep etti



İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Ayaskent Belediyesi, mülkiyeti kendisine ait olan ilköğretim okulu ve cami ile bunlara bağlı lojmanlar için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geriye dönük 10 yıllık kira bedeli talep etti.

Ayaskent Belediyesi, belediyenin mülkiyetinde bulunan İrfan Kırdar İlköğretim Okulu ve 4 lojman binası ile Merkez Camisi ve lojmanının kullanıcılardan, işgal yoluyla kullanım yaptıkları gerekçesiyle ecrimisil talep etme yoluna gitti.

Belediye, 10 yıl geriye dönük olarak, okul ve lojmanlar için Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 142 bin 21 lira, cami için de Bergama İlçe Müftülüğü'ne 80 bin 532 lira kullanım bedeli çıkardı.

Ayaskent Belediye Başkanı Hasan Gürsel Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiğinde yaptığı araştırma sonunda, beldedeki Merkez Cami ve cami lojmanı ile İrfan Kırdar İlköğretim Okulu ve 4 adet lojmanının belediye tüzel kişiliğine ait olduğunu belirlediğini söyledi.

Belediyeye ait olan bu mülkler için kendilerine kira ödenmesi gerektiğini savunan Altuğ, şöyle konuştu:

"Bu yüzden bu taşınmazlar hakkında geriye dönük ecrimisil, yani kira çıkarttık. Cami için Bergama Müftülüğüne 80 bin 532 lira. İlköğretim okulu için de Bergama Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 142 bin 21 lira kira bedeli çıkartıp tahsil işlemini başlattık.

Devlet benden belediye olarak SGK prim ödememi istiyor, aynı şekilde vergi dairesi belediyeden vergi ödemesini istiyor. Devlet benden istiyorsa ben de devletten kira istiyorum. Ben ödemediğimde devlet belediyenin hesaplarına haciz koyuyor, bu yüzden biz de bu uygulamayı yapmak zorunda kaldık."

Altuğ, bu binalar için kira istemelerinin hakları olduğunu savunarak, "Türkiye bütçesinin aslan payını Diyanet İşleri Başkanlığı alıyor, o yüzden bu parayı ödemenin onlar için sorun olacağı kanısında değilim. Aynı şekilde Milli Eğitim de büyük bütçeye sahip. Eğer kiralar ödenmezse tahliye kararı için gerekeni yaparız" dedi.

Bergama Müftüsü Bayram Canbey ise konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, belediye başkanının kira talebinden şaşkınlık duyduğunu ifade ederek, "Ben 35 yıldır diyanette görev yapmaktayım, 27 yıldır da idareciyim.

Şimdiye kadar böyle bir olayla karşılaşmadım. Diyanet İşleri Başkanlığı'na konuyu aktaracağım, onlar ne der bilmiyorum. Bizim böyle bir parayı ödeyecek durumumuz yok, başkan ayıp etmiş" diye konuştu.

Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Haluk Demirağ ise belediyenin bu yöndeki talep yazısının henüz ellerine ulaşmadığını belirterek, yazı ulaştıktan sonra gerekli değerlendirme yapabileceklerini söyledi.
AA


Geri Dön