04 / 05 / 2024

Ayasofya ortaya çıktı, Yerebatan yükten kurtuldu!

Ayasofya ortaya çıktı, Yerebatan yükten kurtuldu!

İl Özel İdaresi 'ne ait eski merkez binasının yıkımıyla bir taşla iki kuş vuruldu. Bir yandan tarihi Yerebatan Sarnıcı ağır bir yükten kurtulurken diğer yandan 1500 yıllı deviren tarihi Ayasofya Müzesi yeni bir açıya kavuşacak



İL Özel İdaresi 'ne ait eski merkez binasının yıkımıyla bir taşla iki kuş vuruldu. Bir yandan tarihi Yerebatan Sarnıcı ağır bir yükten kurtulurken diğer yandan 1500 yıllı deviren tarihi Ayasofya Müzesi yeni bir açıya kavuşacak. Yıllarca İstanbul 'un kültürüne, sağlığına ve eğitimine hizmet verdikten sonra yıkımına karar verilen binanın yıkılmasıyla bölge yeni bir meydana kavuşacak.

şžehir terasları oluşturulmalı

Dünyanın bir çok ülkesinden insanların ziyaret için geldiği ve çok sayıda mimari eser ve doğal güzelliğe sahip İstanbul 'da malesef tarihi eserler olması gerektiği gibi korunmuyor. Batıda tarihi eserler bir yandan korunurken aynı zamanda bu eserlerin çevresi de korunuyor. Oluşturulan şehir taraslarıyla turistler tarihi eserleri bir çok açıdan izleme olanağı buluyor. Ressamlar bu teraslarda oturup eserlerin resimlerini yapma fırsatı sağlanıyor. İstanbul 'daki tarihi eserlerin çevresi ise bu imkandan yoksun. Tarihi eserlerin çevresini mümkün olduğu kadar açık bırakan batılılar, eserlere bakış açısını olumsuz etkileyecek ağaç dikmekten kaçınıyor. Tarihi eserlerin çevresine dikilen ağaçlar kökleri aynı zamanda tarihi eserlerin temeline zarar veriyor.
Star/şžENOL BAşžTAKAR

 


Geri Dön