Ekonomi

Ayçiçek yağı satışlarına yasak geldi! 1 Nisan'dan itibaren artık yenisi gelmeyecek

Ayçiçek yağındaki fiyat artışları ve ayçiçek yağına talebin artması nedeniyle piyasada stok sorunları yaşanmaya başlamıştı. Türkiye'de yetkililer 'yağda sorun yok' dese de vatandaş market raflarına hücum etti. Ayçiçek yağıyla ilgili gelen son haber yine endişe yarattı.Ayçiçek yağlarında son iki aydır yaşanan fiyat artışları vatandaşın neredeyse her gün market raflarındaki ayçiçek yağının fiyatlarında zam var mı diye BİM, ŞOK, A101 başta olmak üzere zincir marketlerin fiyat kataloglarına ve fiyat listesi haberlerini kontrol etmesine neden oldu

Ayçiçek yağlarının fiyatı son dönemde gündem olduğu kadar tarihin hiçbir döneminde bu kadar gündem olmamıştır. Ayçiçek yağlarında son iki aydır yaşanan fiyat artışları vatandaşın neredeyse her gün market raflarındaki ayçiçek yağının fiyatlarında zam var mı diye BİM, ŞOK, A101 başta olmak üzere zincir marketlerin fiyat kataloglarına ve fiyat listesi haberlerini kontrol etmesine neden oldu. Türkiye'de 17 Mart itibarıyla Rusya limanlarından tankerlerle yola çıkarılıp getirilen 6 tonu aşkın ayçiçek yağı iç pazara sürüldü. En yetkili isim olan Cumurbaşkanı Erdoğan, 'Piyasada ayçiçek yağıyla ilgili bir sorun yokken bazıları fiyatlar ve stoklar üzerinden spekülasyon yapmak suretiyle fırsatçılık yapmaya kalktı ama biz tedbirimizi aldık gerekeni yaptık. Bu tarz spekülatif haberlere itibar etmeyin" çıkışı yaptı.

RUSYA'DAN AYÇİÇEK YAĞIYLA İLGİLİ KÖTÜ HABER

Dünyanın en büyük ayçiçek yağı üreticisi ve ithalatçısı konumundaki Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle iç pazarda artan talep nedeniyle ayçiçek yağı satışlarına yasak getirdiğini duyurdu. Rusya'nın ayçiçek satış yasağı 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacak. Rusya Tarım Bakanlığından yapılan açıklamada, ayçiçeği yağı ve ayçiçeği çekirdeğine yönelik küresel talebin arttığına dikkat çekildi. Bu nedenle, Rus ürünlerine yönelik de talebin arttığı ifade edilerek, "İç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan'dan itibaren 31 Ağustos'a kadar ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirilmiştir. Kota miktarı 1,5 milyon ton olarak belirlenmiştir." bilgisine yer verildi. Açıklamada, 1 Nisan'dan itibaren de ayçiçeği çekirdeği ve kanola ihracatının geçici olarak yasaklandığı belirtildi.

 

Ayçiçek yağında oluşan stok krizi ve yağ kuyrukları nedeniyle geçtiğimiz günlerde CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin ayçiçeği yağı ile ilgili açıklamasını eleştirmişti. Özkoç, Nebati'nin "Ayçiçek yağıyla ilgili kuyruklar ya da yokmuş gibi hareket etmeyi sevk edenler, 'Yağ stoku bitmiştir, gidip alın.' diye yönlendirenler, bu ülkeye sadece ve sadece ihanet ediyorlar" sözlerine ilişkin, sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamayı yapmıştı:

“VATANDAŞ FİYAT ARTACAĞI İÇİN AYÇİÇEK YAĞI ALDI”

"Vatandaş yağ bulamayacağı için değil fiyat artacağı için ayçiçek yağı aldı. Hikaye anlatmayın Sn. Bakan, yağ fiyatları saatten saate artar hale geldi. Düşürmek için bir politikanız var mı?"