Ekonomi

Ayçiçek yağı, şeker, un, çay derken bir kötü haber daha! Uzman isim resmen duyurdu

Türkiye'de temel gıda ürünlerine zam gelmeye devam ederken analistlerden de korkutan uyarılar gelmeye devam ediyor. Ekonomist Uğur Civelek, doların euro ile yarışa girmesinin Türkiye'de enflasyonu artıracağını savundu. Bu da yeni zamlar anlamına geliyor. Borç batağındaki Türk halkı içinde bulunduğu durumdan çıkış ararken ekonomistler tarafından yapılan yorumlar, yaşadığımız sıkıntıların biraz daha uzun sürebileceğine işaret ediyor

Ülkemizde un, şeker, çay ve yağlara art arda gelen zamlar vatandaşların ay başını zorla getirmesine nede oluyor. Borç batağındaki Türk halkı içinde bulunduğu durumdan çıkış ararken ekonomistler tarafından yapılan yorumlar, yaşadığımız sıkıntıların biraz daha uzun sürebileceğine işaret ediyor. 

ENFLASYON ENDİŞESİ VAR

Dolar 17,3 lira bandında ilerlerken Euro ise 17,5 seviyesinde. Ekonomist Uğur Civelek doların, Euro karşısında değerlenmesinin Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarının ve Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş olduğunu belirtti. Civelek, doların euro karşısında değerlenmesinin Avrupa’da enflasyonu artıracağını söyledi. Civelek’e göre bu durum Türkiye’de de enflasyonun daha da artmasına neden olacak.
 

RİSKTEN KAÇANLAR DOLARA SIĞINIYOR

Civelek'in yaptığı diğer yorumlar şu şekilde:  “En çok kredi dolar cinsinden belirlendiği için riskli varlıkları satarak borcunuzu kapatıyorsunuz. Dolar talebi artıyor. Dolar tüm paralara karşı güçleniyor. Dolar makul olduğu için riskten kaçan dolara sığınıyor. Şu anda Avrupa Merkez Bankası faiz konusunda çok istekli değil. Mecbur kalmadıkça yapmama ya da çok küçük adım atmaktan yana. Almanya ise daha sert adımlar atılması gerektiğini söylüyordu. Avrupa faiz yükselişinde daha yavaş adımlar atacak Amerika’ya göre. FED’in bu ay 0,75 faiz yükselteceği konuşuluyor. Avrupa ise yarım puan artırılmalı mı artırılmamalı mı bunu tartışıyor. Ukrayna savaşından sonra Avrupalı siyasiler Amerika’nın güdümüne girdi. Mutfakta ciddi bir yangın var enflasyon 20-40 yılın zirvesine çıktı. 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek enflasyon söz konusu. Yaptırımlar can yakıyor, görüş ayrılıkları var. Avrupa’nın kafası çok karışık. Avrupa hep tepkisel kalacak, hep geriden gelecek. Seri adım atamaz, karar alamıyor. Bu yüzden riskten kaçınma dönemlerinde dolar euroya karşı güçleniyor.” 
 

Doların Euro karşısında güçlenmesinin enflasyona olan etkisi üzerine Civelek şunları aktardı: “Ukrayna meselesi de gıda ve enerji krizi nedeniyle enflasyonun hızlanmasında etkili oldu. Dolar ve Euro farkının kapanması Avrupa’da enflasyonun daha hızlı artmasına neden olur. Türkiye’de ithalatta ciddi artış var. İthalatı sınırlamak için bir şey yapmıyoruz. Maliyetler artıyor. Türkiye’de talep değil maliyet kökenli bir enflasyon var. Türkiye dışarıdan finansman bulamıyor. Kuru tutamıyoruz, enflasyon baskıları güçleniyor. Avrupa’ya örneğin ihracat yapacağız, ihracat maliyetimiz artıyor çünkü euronun değeri düşüyor. Oradan aldığınız mallarında fiyatı artıyor çünkü içeride de kurlar yükseliyor. Dünyadaki türbülansın Türkiye’ye maliyeti ağır, sorunlarımızı ağırlaştırıyor.”

Elektrik piyasasında işlem hacmi arttı! 928 milyon 916 bin 566 lira...

Türkiye'de 2022'nin ilk yarısında milyar dolarlık hububat ihracatı

Varlık Barışı'nda yeni karar! Vergi oranı sıfırlanıyor