Ekonomi

Ayçiçek yağının market rafındaki fiyatını gören şaşkına döndü! Hepsi de yerli marka 3,5 euro

Ayçiçek yağının Türkiye'de market raflarındaki artışı sonrası stoklara takviye yapılırken Avrupa'da satılan yerli marka ayçiçek yağlarının market rafındaki satış rakamı görenleri şaşkına çevirdi.İki ülke arasında 24 Şubat'ta başlayan savaş tüm dünyada yemeklik ayçiçek yağı stoklarını zora soktu

Ukrayna ve Rusya, küresel ayçiçek yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. İki ülke arasında 24 Şubat'ta başlayan savaş tüm dünyada yemeklik ayçiçek yağı stoklarını zora soktu. Türkiye, ayçiçek yağı fiyatlarında geçtiğimiz aylarda sert dalgalanmalar yaşadı. Rusya Tarım Bakanlığı, iç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan’dan itibaren ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirecek.

Rusya, iç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan'dan itibaren 31 Ağustos'a kadar ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirdi. Kota miktarı 1,5 milyon ton olarak belirlendi.

Ayçiçeği yağında dünyanın en büyük ithalatçısı olan Türkiye’nin üretimi tüketiminin ancak yarısını karşılayabiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Haziran 2021’de hazırlanan ayçiçeği raporu, adım adım gelmekte olan krizi haber vermiş; raporda 'Türkiye’nin ayçiçeği yağı ithalatı 2030’da 1 milyon tonu aşacak' denilmişti.

AVRUPA'DA TÜRK MALI AYÇİÇEK YAĞI 3,5 EURO

Türkiye'de 200 lirayı aşan 5 litrelik ayçiçek yağı fiyatı ise vatandaşın cüzdanlarını zorlamaya devam ediyor. Türkiye'de yaşanan krizle birlikte aynı sorunu yaşayan Avrupa ise halkına ayçiçek yağını mümkün olan en ucuz seviyeden veriyor. Sosyal medyada yayınlanan bir videodaki görüntülerde Türk markası yerli ayçiçek yağlarının market rafında 3,5 euroya satıldığı görüldü. Görüntüler izleyenlerin morallerinin bozulmasına neden oldu. Türkiye'de pahalı olup da Avrupa'da 3,5 euroya satılabilen ayçiçek yağının fiyatının Türkiye'de neden bu kadar yüksek olduğu sorusu ise cevabını bulamadı.

https://emlakkulisi.com/aycicek-yagi-seker-un-et-sut-makarna-pirinc-bulgura-devlet-destegi-mi-geliyor-20-urunde-sabit-fiyat-iddiasi/700747