Ekonomi

Ayçiçek yağlarına Rusya darbesi

Geçtiğimiz günlerde marketlerde bitiyor diyerek vatandaşlar tarafından raflardan adeta yağma edilen ayçiçek yağlarına bir kötü haber de Rusya'dan geldi.  Geçtiğimiz günlerde süpermarket zincirleri ayçiçeği yağı kıtlığı yaşandığı gerekçesiyle elindeki stokları sınırlı sayıda satışa sunmaya başladı

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş, ayçiçeği yağı ve tahıl tedarikini olumsuz etkiledi ve stokların tükeneceği, fiyatların artacağı endişesine yol açtı. 

Geçtiğimiz günlerde süpermarket zincirleri ayçiçeği yağı kıtlığı yaşandığı gerekçesiyle elindeki stokları sınırlı sayıda satışa sunmaya başladı. Bazı marketlerde ayçiçek yağı raflarının boş olduğu görüldü. Marketlerde ayçiçek yağı bitiyor endişesi vatandaşların raflarda kalan ürünlere hücum etmesine neden oldu. Türkiye, market raflarında ayçiçek yağı sorununu çözmek için Rusya limanlarında bekletilen 6 tonu aşkın ayçiçek yağı yüklü gemileri diplomasi yolunu kullanarak ülkeye getirdi. 17 Mart'ta Mersin limanına yanaşan gemilerdeki yağlar iç pazara sürülerek vatandaşın ihtiyacı karşılandı.

 

RUSYA AYÇİÇEK YAĞI İHRACATINA KOTA GETİRDİ

Rus hükümeti 15 Mart’ta aldığı kararla, beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, Avrasya Ekonomik Birliği'ne ise tahıl ihracatını yasaklama kararı aldı.

Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev, iç piyasada dengeyi korumak için ayçiçek yağı ihracatına kota geldiğini açıkladı.

Ülkedeki ayçiçek yağı stoklarıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirten Patruşev, “İç piyasada istikrarı korumak için ayçiçek yağı ve küspe ihracatına kota getirdik. İlgili teklifi Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığına sunduk.” dedi.

 

MİLLETVEKİLİ MEHMET BEKAROĞLU: BUĞDAY VE AYÇİÇEK YAĞI SIKINTISINA ÇAY DA EKLENECEK

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ayçiçek yağı, buğday üretimi ile akaryakıt fiyatlarındaki tartışmalara değinerek, "Şu anda yaşanan bir sıkıntı var ve bu sıkıntı hiçbir şekilde Ukrayna'daki savaşlarla ilgili değildir. Hiç mi ilgili değildir? Tabii bir ilgisi var ama öyle esas sebebi bunlar değildir. Zaten ayçiçek yağıyla ilgili bir sıkıntı vardı. Zaten fiyatlar 4-5'e katlanmıştı. Ciddi bir ayçiçek açığı var. Açığın ötesinde bir de fiyatlarda korkunç bir artma var. Bir sene içinde fiyatlar 4-5 misli arttı." dedi.

Ayçiçek, buğday ve ekmekteki sıkıntılara çayın da ekleneceğini söyleyen Bekaroğlu, "Artık Doğu Karadeniz Bölgesi'nde vatandaş çaya gübre atamıyor. Geçen sene 2 bin küsur lira olan gübre 9 bin liraya gelmiştir. Şu anda Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kimse de para yoktur. Kimse gübre atamıyor ve gübreye alışmış olan toprakta gelecek sene verim yarı yarıya düşecek. Zaten Türkiye, kendi ihtiyacından az çay üretiyor. Yarı yarıya düştüğü zaman Türkiye'deki çay sıkıntısını göreceğiz." şeklinde konuştu.