03 / 01 / 2025

Aydın Hisler Parkı projesi Bursa Kent Konseyi'nde tanıtıldı!

Aydın Hisler Parkı projesi Bursa Kent Konseyi'nde tanıtıldı!

Efeler Belediyesi ve KEBUDER'in ortaklaşa yürütmüş olduğu Hisler Parkı projesinin Bursa Kent Konseyinin düzenlemiş olduğu ‘Kent Kültürü ve Kentlik Bilinci’ sempozyumunda gerçekleştirilen Poster sunumu büyük ilgi ve beğeni gördü.



Efeler Belediyesi ve Küçük Eller Büyük Umutlar Derneği’nin (KEBUDER) ortaklaşa yürütmüş olduğu Hisler Parkı projesinin Bursa Kent Konseyinin düzenlemiş olduğu ‘Kent Kültürü ve Kentlik Bilinci’ sempozyumunda gerçekleştirilen Poster sunumu büyük ilgi ve beğeni gördü.

 

Bursa Kent Konseyinin düzenlemiş olduğu Sempozyumda kentlilik bilinci, kent kültürü, aidiyet, kentsel kimlik, kentsel mekân, kentsel yaşam kalitesi, hemşehrilik olgusu, kentsel dönüşüm, kente ait çok çeşitli konular farklı bakış açılarıyla ele alındı. Duayen kent bilimci Prof. ODTÜ de Prof.İlhan Tekeli nin açılış bildirgesini okuduğu Sempozyuma Kırk Üniversiteden elli dokuz akademisyen ve yirmi yedi Kent Konseyinden iki yüze yakın misafirin katıldığını belirten ve ve 26-27 Mayıs 2016 tarihlerinde iki gün sürecek olan sempozyuma Efeler Kent Konseyi yürütme Kurulu üyesi olarak Bursa ya giden Mehmet Özçakır “ Efeler Kent Konseyi Genel Sekreteri ve Efeler Belediyesi Park ve Bahçeler Müdiresi Sibel Erbaş’ın hazırlamış olduğu Hisler Parkı Projesi Poster sunumu uygulamada önder ve tavsiyede edilen bir proje olması bizleri çok gururlandırdı. İki gün sürecek olan bu sempozyum ile Efeler Belediyesi ve yürütmekte olduğu projelerin Türkiye genelinde ki bütün Kent Konseylerine tanıtılması noktasında da büyük katkı sağladı.”dedi.


Bursa Kent Konseyinin düzenlemiş olduğu sempozyumun amacının Kentlilik bilinci; kentleşme, kentlileşme ve kent kültürü bilincinin geliştirilmesini amaçladıklarını ifade eden Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni bireyin kent kültürünü anlaması, kendini kente, kentin dinamiklerine ait ve güvende hissetmesi, kentsel oluşumlardan sorumluluk duyması ile somutluk kazanmaktadır dedi. Çepni “Kentlerin sürekli toplumsal gelişme içinde bulunan ve toplumun, yerleşme, barınma, çalışma, dinlenme, eğlenme gibi gereksinimlerinin karşılandığı, nüfus yönünden yoğun yerleşim birimler oldu.Kentleşmenin tarihi neredeyse uygarlığın tarihiyle eşdeğerdir. Tarih içinde çeşitli nedenlerle kentlerin taşıdıkları anlamlar ve fonksiyonları sürekli olarak değişikliğe uğramaktadır. Bulundukları dönemin siyasal, ekonomik ve kültürel yapısı, kentlerin geçirdikleri değişim sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bu alanlarda tanık olunan olaylar, dolaylı veya dolaysız olarak kentsel yönetim tarzını, kentsel mekânın kullanım biçimini, kentteki kişilerin birbirleriyle olan ilişkilerini etkilemekte ve yön vermektedir. Bu noktada kentin sadece bir mekan olmaktan öte, üzerinde kurulmuş ortak değerler ve ilişkiler sistemi ile bütün olduğu da söylenebilir. Günümüzde kentlerin nüfusunda ve yayıldıkları alanda görülen büyüme, kentin değer ve ilişki sisteminin temel öğeleri olan kent kültürü ve kentlilik bilinci kavramlarının tartışılmasını zorunlu hale getirmektedir. Zira hızı ve yoğunluğu bir türlü kestirilemeyen kentsel büyüme sürecinde kolektif bir değer ve kültür sistemi oluşturmak için gerekli olan koşulların birçoğu bir araya gelememektedir. Kentlilik bilinci; kentleşme, kentlileşme ve kent kültürünün kesişme noktasında yer almakta, bireyin kent kültürünü anlaması, kendini kente, kentin dinamiklerine ait ve güvende hissetmesi, kentsel oluşumlardan sorumluluk duyması ile somutluk kazanmaktadır. Kent kültürü ise, kentlerin bünyesinde barındırdığı insanların birbiriyle diyalog ve etkileşimlerini bir ilişki örüntüsü içinde düzenleyen sistemin birleştirici öğesi olarak görülür. Toplumsal sınıf, etnik ve dini farklılıkların ve farklı sosyal ve mesleki grupların oluşturduğu alt kültür değerlerini mozaik olarak bir arada tutan kent kültürü, çağdaş kent anlayışının ve işleyişinin parçasıdır.”dedi. 


Aydın Hedef


Geri Dön