29 / 04 / 2024

Aydın Söke'deki imar tartışmasına Turgay Avcı'da katıldı!

Aydın Söke'deki imar tartışmasına Turgay Avcı'da katıldı!

MHP Aydın Söke İlçe Başkanı Turgay Avcı, Söke Belediye Meclisi'nin 1 /5000'lik imar planının Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'nde reddedilmesini değerlendirdi.



Aydın Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu arasındaki 1/5000'lik imar plan tartışmasına MHP Söke İlçe Başkanı Turgay Avcı da basın açıklamasıyla katıldı. Avcı yaptığı açıklamada; "Söke Belediyesi'nin bazı mahallelerde yapmakta olduğu revizyon imar planı düzenlemesine istinaden 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu gerekmekteydi. Ancak ilçe belediyelerinin yetkisi sadece /1000 ölçekli uygulama imar planları içindir. Üst ölçekli planların düzenlenme yetkisi büyükşehir belediyelerine aittir. Hal böyle iken Söke Belediyesi'nin böyle bir plan hazırlayarak onaya sunmasının hiçbir gerekçesi olamaz. Tek gerekçe tribüne oynayıp siyasi rakip olarak gördüğü Büyükşehir Belediyesi'ni zor durumda bırakmak olabilir. Ancak Büyükşehir Belediyesi'ne öneri babında çalışmalar sunabilir. Onu da mecliste onaylatma yetkisi yoktur. İzlenen süreç, hem zaman hem de maddi kayıp içermektedir. Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki uyumsuzluk had safhadadır. Aynı partiden olmalarına rağmen birbirlerini siyasi rakip olarak görmektedirler. Gerçi farklı partiden de olsalar bu tür uyumsuzluklar yine de hoş değildir. Bu zihniyet yerel seçimlerde halkın karşısına çıkıp nasıl "Büyükşehir ve ilçe belediyeleri oylarınızı aynı partiye verin ki, uyum içinde çalışabilelim" diye bir propaganda yapabilecektir?" dedi 


"FİLLER TEPİŞİRKEN, ÇİMLER EZİLMEYE MAHKUMDUR" 


Avcı, "Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin siyasi çekişmesi neticesinde Söke Belediyesi'nce hazırlanan revizyon imar planı da kadük durumdadır. Ayrıca Söke Belediyesi'nin kendi hazırladığı 1/5000 ölçekli nazım imar planını savunmak için tüm meclis üyeleriyle Büyükşehir Meclisi toplantısına katılmamaları da ayrı bir handikaptır. Çünkü planın onaylanmayacağını ve yetkilerinin olmadığını onlarda biliyordu. Sanırım hedeflenen Büyükşehir'in sunacağı nazım imar planına itiraz edip yetkiyi (Yani tüm insiyatifi merkezi hükümete devretmek) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na vermek. Filler tepişirken, çimenler ezilmeye mahkumdur" diye konuştu. 


"SÖKE BELEDİYESİ ÇÖZMSÜZLÜĞE GİDİYOR"


"Söke Belediye Başkanı Toyran'ın açıklamaları da anlamsızdır" diyen Avcı, "Teknik konuları es geçmek kaydı ile hazırlanan nazım imar planlarının 2-3 yıllık uzun dönem planlar olduğunu söylemektedir. Oysa aynı partiden Nejdet Özekmekçi nazım imar planlarını Söke'nin anayasası olarak görmüş ve gelecek 50 yılını planlamaktayız demişti. Zaten doğru olan da budur. Ancak aynı zihniyetin daha 10 yıl daha geçmeden tekrar revizyon nazım imar planı hazırlamak zorunda kalmaları, vizyonlarının gerçeklerle ne derece örtüştüğünü görmemizi sağlamıştır. Toyran'ın uzun dönem ufku ve vizyonu ancak 2-3 yıl kadardır. Oysa uzun dönemli planlar 20-50 yıl gibi düşünülerek hazırlanır. Ayrıca bu planlar kesin değil diye halkı yanlış yönlendirmektedir. Nazım imar planlarında alınan kararlar kesindir. İlçe belediyelerinin hazırladığı 1/1000 ölçekli uygulama planları üst ölçekli planlara uymak zorundadır. Halka sorulması gereken konular 1/5000 ölçekli planlardan sonra değil, onlardan önce olmalıydı. Söke belediyesinin kılavuzu kimse, yapılacak her şey çözümsüzlüğe doğru gitmektedir. bu böyle biline" dedi. 



Aydın Denge Gazetesi


Haber Aydın Ses Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Söke İlçe Başkanı Turgay Avcı, geçtiğimiz hafta Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından reddedilen Söke Belediyesi'nin 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu üzerinden eleştirilerde bulundu. 


Açıklamasında Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ı hedef alan MHP'li Avcı, "Toyran'ın uzun dönem ufku ve vizyonu ancak 2-3 yıl kadardır. Oysa uzun dönemli planlar 20-50 yıl gibi düşünülerek hazırlanır. Ayrıca bu planlar kesin değil diye halkı yanlış yönlendirmektedir" dedi. 


"İZLENEN SÜREÇ ZAMAN VE MADDİ KAYIP İÇERİYOR"

Söke Belediyesi'nin bazı mahallelerde yapmakta olduğu revizyon imar planı düzenlemesine istinaden 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu hazırlamasına yetkisinin olmadığını savunan Avcı, "îlçe Belediyelerinin yetkisi sadece /1000 ölçekli uygulama imar planları içindir. Üst ölçekli planların düzenlenme yetkisi Büyükşehir Belediyeleri'ne aittir. 

Hal böyle iken Söke Belediyesi'nin böyle bir plan hazırlayarak onaya sunmasının hiçbir gerekçesi olamaz. Tek gerekçe tribüne oynayıp siyasi rakip olarak gördüğü Büyükşehir Belediyesi'ni zor durumda bırakmak olabilir. 

Ancak Büyükşehir Belediyesine öneri babında çalışmalar sunabilir. Onu da mecliste onaylatma yetkisi yoktur. İzlenen süreç hem zaman hem de maddi kayıp içermektedir" diye konuştu. 


"MECLİS TOPLANTISINA KATILMAMALARI HANDİKAPTIR"

Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki uyumsuzluğunda da had safhada olduğuna dikkati çeken Avcı, "Aynı partiden olmalarına rağmen birbirlerini siyasi rakip olarak görmektedirler. Gerçi farklı partiden de olsalar, bu tür uyumsuzluklar yine de hoş değildir. Bu zihniyet yerel seçimlerde halkın karşısına çıkıp nasıl "Büyükşehir ve ilçe belediyeleri oylarınızı aynı partiye verin ki, uyum içinde çalışabilelim" diye bir propaganda yapabilecektir? Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin siyasi çekişmesi neticesinde Söke Belediyesi'nce hazırlanan revizyon imar planı da kadük durumdadır. 

Ayrıca Söke Belediyesi'nin kendi hazırladığı 1/5000 ölçekli nazım imar planını savunmak için tüm meclis üyeleriyle Büyükşehir toplantısına katılmamaları da ayrı bir handikaptır. Çünkü, planın onaylanmayacağını ve yetkilerinin olmadığını onlarda biliyordu. Sanırım hedeflenen Büyükşehir'in sunacağı nazım imar planına itiraz edip yetkiyi, yani tüm inisiyatifi merkezi hükümete devretmek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı"na vermektir. Filler tepişirken, çimenler ezilmeye mahkumdur" dedi. 


"TOYRAN HALKI YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR"

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ın geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamaları da anlamsız bulduğunun altını çizen Avcı, "Teknik konuları es geçmek kaydı ile, hazırlanan nazım imar planlarının 2-3 yıllık uzun dönem planlar olduğunu söylemektedir. Oysa aynı partiden Söke eski Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi nazım imar planlarını Söke'nin anayasası olarak görmüş ve gelecek 50 yılını planlamaktayız demişti. Zaten doğru olanda budur. 

Ancak aynı zihniyetin daha 10 yıl daha geçmeden tekrar revizyon nazım imar planı hazırlamak zorunda kalmaları; vizyonlarının gerçeklerle ne derece örtüştüğünü görmemizi sağlamıştır. Yani Toyran'ın uzun dönem ufku ve vizyonu ancak 2-3 yıl kadardır. 

Oysa uzun dönemli planlar 2050 yıl gibi düşünelerk hazırlanır. 

Ayrıca bu planlar kesin değil diye halkı yanlış yönlendirmektedir. 

Nazım imar planlarında alınan kararlar kesindir. İlçe belediyelerinin hazırladığı 1/1000 ölçekli uygulama planları üst ölçekli planlara uymak zorundadır. 

Halka sorulması gereken konular 1/5000 ölçekli planlardan sonra değil, onlardan önce olmalıydı. 

Bu bağlamda Söke belediyesinin kılavuzu kimse, yapılacak her şey çözümsüzlüğe doğru gitmektedir" şeklinde konuştu. 


Aydın Ses Gazetesi


Geri Dön