18 / 05 / 2024

Aydın'da jeotermalden 4 milyar 300 milyon kilowatt elektrik üretilecek!

Aydın'da jeotermalden 4 milyar 300 milyon kilowatt elektrik üretilecek!

7 'si işletilen, 7 'si ise yapım aşamasında olan 14 tesisin tam kapasite devreye girmesiyle birlikte, jeotermalden kentte yıllık 4 milyar 300 milyon kilowatt elektrik üretilecek




Jeotermal kaynakları açısından Türkiye'de ilk sıralarda yer almasına rağmen yıllardır bunu fırsata çeviremeyen Aydın'da son yıllarda kurulan dev tesisler kentin öz kaynağını işleyerek milli gelire katkı sağladı. 

Aydın'da şuan 4 firma tarafından işletilen 160.1 megawaat güce sahip 7 tesiste, bu yıl 1 milyar 641 milyon kilowatt elektrik üretilirken, yapım aşamasında olan 271.2 megawatt güce sahip 7 tesisin tamamlanıp faaliyete geçmesiyle kentte yıllık jeotermalden 4 milyar 300 milyon kilowatt elektrik üretilecek.


Çevre dostu enerji

Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, 31 bin 500 megawatt termal olan jeotermal potansiyeli ile dünyada 7'nci Avrupa'da ise 1'inci sırada yer alıyor. Türkiye şu an kurulu elektrik kapasitesi olan 114.2 megawatt elektrik ile dünya sıralamasında 12'nci sırada bulunurken, hali hazırda elektrik üreten, projelendirilmiş, yapım aşamasında olan yatırımların toplam lisans miktarı 650 megawatt'a ulaştı. Elektrik üretimine uygun potansiyel içeren 25 adet sahanın tamamı Batı Anadolu'da, çoğunluğu ise Aydın'da yer alıyor. Yerli, yenilenebilir, çevre dostu enerji olarak başta elektrik, üretimi ısıtma-soğutma ve seracılıkta kullanılan jeotermal kaynağı son yıllarda yerel ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağlıyor. Aydın Özel İdaresi, geçen yıl jeotermalden yıllık yaklaşık 75 milyon TL gelir elde etti. 


Kurulu tesisler

2007 yılında yürürlüğe giren 5686 sayılı Jeotermal Yasası ile birlikte Türkiye'deki jeotermal kaynaklarının yüzde 75'lik gibi yüksek bir oranını elinde bulunduran Aydın'da enerji yatırımları had safhaya ulaştı. İlk olarak Germencik sahasında Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. 47.4 MWh gücünde santral kurdu. Bu santralın 2009'da faaliyete geçmesiyle daha sonra MB Holding Aydın'ın Köşk ilçesinde toplam 16 MWh gücünde iki tesis, Germencik ortaklar Gümüşköy sahasında Gümüşköy Elektrik Üretim A.Ş. tarfından 6.6 MWh gücünde bir tesis ve Maren Enerji de Germencik bölgesinde 20, 24 ve 24 MWh gücünde üç tesis kurdu. Daha sonra Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. 47.4 MWh gücünü 70 MWh yükseltti. Bugüne kadar kurulan 4 firma tarafından Aydın'da işletilen 7 santral 160.1 MWh güce sahip olurken, bu santrallardan 2013'de yaklaşık 1 milyar 641 KWs elektrik üretimi hedeflendiği öğrenildi. Yapım aşamasında olan 271.2 MWh güce sahip 7 tesisin tamamlanıp faaliyete geçmesiyle kentte yıllık jeotermalden 4 Milyar 300 Milyon KWh elektrik üretilecek.


Öncü oldu

Türkiye'nin ilk özel jeotermal santralını Aydın'da kurarak 2006'da faaliyete geçiren MB Holding bölgede birçok yeni santralın kurulmasına öncülük etti. Dora 1 ve Dora 2 santralları ile Aydın'ın Köşk ilçesinde elektrik üreten MB Holding, toplam 51.2 MWh gücüne sahip Dora 3 ve Dora 4'ü bu yıl içersinde faaliyete geçirecek. MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, kentte jeotermalden elektrik üretimi ile ülke ekonomisine yılda 32 milyon dolar katkı sağladıklarını söyledi. 


"Her türlü riski göze alarak geldik"

Aydın'a yatırım yapan Gaziantepli işadamı Balat "MTA tarafından 1980'li yıllarda açılan, ancak yatırımcı olmadığı için yıllardır atıl durumda bulunan kuyulardan ikisini alarak 2006 yılında elektrik üretmeye başlayan MEGE jeotermal enerji sektörünün Türkiye'de öncüsü oldu. Biz Aydın'a her türlü riski göze alarak geldik. Kuyularımızdan yeterli verimi alamasaydık ya da enerji üretim projemizin sürdürülebilirliği sağlanamasaydı biz milyon dolarlarımızı Aydın'a gömüp gidecektik. Eğer Balat, jeotermal yatırımlarında özel sektöre devlet teşvikinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Artık devlet ve hükümet politikaları özel sektörü destekler yönde. Bunun için ben sağlıklı büyüme ve gelişmenin devlet eliyle değil özel sektör ile sağlanabileceğini savunuyorum" diye konuştu. 



Yeni Asır


Geri Dön