02 / 05 / 2024

Aydın'daki Kaçak Misafirhanesi örnek bir proje!

Aydın'daki Kaçak Misafirhanesi örnek bir proje!

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Lojistik Şube Müdürü İlker Özkaya, Kaçak Misafirhanesi'nin örnek bir proje olduğunu söyledi



Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şube Müdürü Şükrü Buğday, "Yeni bir kaçak misafirhanesinin yapılması, ülkemizin imajı açısından iyi olacak" dedi.

Buğday, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çeştepe beldesine yapılması planlanan "Kaçak Misafirhanesi"nin yöre halkında "kaçakların toplum içinde rahatça dolaşabilecekleri" gibi bir endişeye yol açtığını belirterek, bunun mümkün olmadığını söyledi.

Kaçakların sıkı güvenlik önlemleri altında tutulacağını ifade eden Buğday, il merkezinde halen faaliyette bulunan misafirhanenin artık ihtiyaca cevap veremediğini bildirdi.

Buğday, zaman zaman kapasiteleri dolduğu için yeni yakalanan kaçakları teslim alamadıklarını, bu nedenle kaçakların uygun imkanları olmayan jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığında barındırmak zorunda kaldığını, bu nedenle ülkelerine dönen kaçakların şikayeti üzerine de sivil toplum örgütlerinden şikayetler aldıklarını belirtti.

Buğday, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz yıl Aydın'da yakalanan ve Van'dan ülkesinde gönderilen bir kaçak, Van'da beklediği iki gün içinde kendisine insanca davranılmadığını öne sürerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu. Halen ülkemiz bu davada yargılanıyor. Bu nedenle yeni bir kaçak misafirhanesinin yapılması, ülkemizin imajı açısından iyi olacak. Şu an mevcut misafirhanemizde uluslararası iletişim imkanları da dahil olmak üzere birçok imkan mevcut. Ancak ihtiyaçlara cevap veremiyor. Ayrıca misafirhanenin kurulması halinde o bölgede güvenlik önlemleri artırılacak. Bu da orada yaşayan insanların yararına olacak."

MİSAFİRHANENİN PLANI
Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Lojistik Şube Müdürü İlker Özkaya da Aydın'a yapılması planlanan misafirhanenin, Edirne ve Van'daki ile birlikte üç örnek projeden birisi olduğunu söyledi.

Özkaya, Edirne'deki misafirhanenin inşaatın devam ettiğini, bitirilmesinin ardından Aydın ve Van'daki misafirhanelerin yapımına başlanacağını ifade etti.

Özkaya, Aydın'daki misafirhanede merkez bina, bahçe, spor tesisleri, sosyal alanlar, poliklinik ve restoran tesislerin olacağını bildirdi.

Misafirhanenin planının evli, bekar, hamile ve çocuk kaçakların rahatça barınabilmesi için İnsan Hakları Komisyonu'nun istekleri doğrultusunda hazırlandığını ifade eden Özkaya, şöyle dedi:

"Misafirhanede barındırılacak kaçaklara gerekli imkanların sunulması için binanın yol, su, elektrik, atık su, ulaşım, hastane, emniyet ve adliye gibi imkanlara yakın olması gerekiyor. Bu kurumu, bu imkanların bulunmadığı bir yere yaparsak sorunun çözümü değil, sorunun artırılması olur. Avrupa Birliğine giriş süresinde olan ülkemizin, bu tip sorunlarını bir an önce çözmesi gerekiyor."
AA

İlgili haber

Aydın'a kaçaklar için misafirhane yapılacak!


Geri Dön