AYİDER açıkladı, inşaat sektöründe 2 bin Türk Lirası'na günlük çalışacak kalifiye eleman yok
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER), inşaat sektörünün çok önemli bir sıkıntı haline gelen kalifiye eleman açığını azaltmak için amacı ile meslek liseleri ile işbirliği yapacağını açıkladı. Sektöre nefes aldırmak adına yapılacak bu uygulamanın detayları haberimizde...
Anadolu yakasındaki 400 firmanın sektör temsilcisini tek çatı altında birleştiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER), inşaat sektörünün önemli bir sorunu olan kalifiye eleman açığının son bulması için meslek liseleri ile iş birliği yapacağını bildirdi.
Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yeşil kent İstanbul etkinliğinde konuşma yapan AYİDER Başkanı Hakan Şişik; "Sektördeki aşamadıkları elemen sıkıntısı hakkında konuşarak, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrasında bölgenin yeniden yapılanmasına başlandığına dikkat çeken Şişik; “6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem felaketinden sonra bölgenin yapılanması nedeni ile kalifiye elemanlar burada çalışmakta. Fakat bunun da dışında günlük 2 bin Türk Lirası yevmiye vermemize rağmen maalesef eleman bulmakta zorlanıyoruz. Buna göre, gençler bu meslekleri tercih etmiyorlar. Fakat inşaat sektörü alanındaki Türkiye’nin lokomotif sektörü ve bu alanda çalışan insanlar neredeyse beyaz yakalılarla eşdeğer kazanç elde ediyorlar. Sektörel açık Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bizi de etkilemekte. Bu konuyu yeşil dönüşümünden sonra diğer gündem maddemiz kabul ederek meslek liseleri ile iş birliği çalışması yapmak adına MEB ile görüşmeye başlayacağız." diye konuştu.
dunya.com'da yer alan habere göre; Konuşmasında iklim krizi ile de görüşlerini bildiren Hakan Şişik, İstanbul’u tehdit eden iklim krizine karşı, binaların yeşil dönüşümünün de gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Hakan Şişik şöyle devam ett; “Kentsel dönüşüm hakkında konuşuyoruz, fakat binaların yeşil mi, çelik mi gibi nasıl yapılması gerektiğini konuşmuyoruz. İstanbul, tarihten beri su fakiri bir kent ve iklim kriziyle birlikte yağmur periyodlarının azalmasıyla barajlardaki su azaldı. Binalarda, siyah, gri ve mavi su ayrımlarının zorunlu olması ve planlara da işlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
YEŞİL BİNA SERTİFİKASI ŞART
Öte yandan, konut alıcılarının, inşaat şirketlerinden mutfak markasını talep ettiğini ama siyah, gri su ayrımı istemediğini belirten Şişik, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın binanın enerji verimliliğini gösteren ‘Yeşil Bina Sertifikası’ isimli bir sertifikası var. Konut alıcısı, inşaat şirketinden bu belgeyi talep etmeli. Bakanlığın yürüttüğü ve altyapısı hazır hale gelen bu belgenin, yakın zamanda işleve alınması ile beraber AYİDER üyesi inşaat firmalarımız da söz konusu belgeli inşaat yapacaklar" dedi.
AYİDER, inşaat sektörünü bir araya getirdi! İnşaat Zirvesi'nde neler konuşuldu?
AYİDER, İnşaat Zirvesi'nde sektörü bir araya getiriyor!