27 / 04 / 2024

Konut almak isteyenler dikkat! AYİDER Başkanı uyardı: İnşaat firmalarından YeS-Tr belgesi talep edin!

Konut almak isteyenler dikkat! AYİDER Başkanı uyardı: İnşaat firmalarından YeS-Tr belgesi talep edin!

AYİDER Başkanı Hakan Şişik, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yurt dışındaki gibi binanın enerji verimliliğini gösteren ‘YeS-Tr (Yeşil Bina Sertifikası’ isimli bir sertifikası'nın konut almak isteyenler tarafından inşaat firmasından bu belgeyi talep etmelerini söyledi.



Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yurt dışındaki gibi binanın enerji verimliliğini gösteren ‘YeS-Tr (Yeşil Bina Sertifikası’ isimli bir sertifikası olduğunu belirten AYİDER Başkanı Hakan Şişik, konut almak isteyenlerin, inşaat firmasından bu belgeyi talep etmelerini söyledi.

YES-TR BELGESİ NEDİR?

Yeşil bina hem konut alıcısına hem inşaat firmasına hem de çevreye katkı sağlıyor.  AYİDER Başkanı Hakan Şişik, geleneksel hale gelen fuar organizasyonla bu sene yeşil bina dönüşümüne dikkat çekti.

Şişik, bakanlığın yürütmüş olduğu ve altyapısı hazır hale gelen “YeS-Tr” belgesinin yakın zamanda işleve alınmasıyla birlikte AYİDER üyesi inşaat firmalarının “YeS-Tr” belgeli inşaat yapacaklarını açıkladı.

KONUTTA İKLİM KRİZİNE KARŞI ÖNLEM: BİNALAR YEŞİLE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ!

Anadolu yakasındaki 400’den fazla sektör temsilcisinin bir araya geldiği Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER), 1 Kasım Çarşamba günü Büyük Kulüp’te Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla “Cumhuriyetin 100. Yılında Yeşil Kent İstanbul” temalı fuar düzenliyor.

AYİDER Başkanı Hakan Şişik, kentsel dönüşümle birlikte yeni tehdit iklim krizine karşı binaların da “yeşil”e dönüştürülmesi gerektiğini belirtiyor.

 Konuyla ilgili açıklama yapan AYİDER Başkanı Hakan Şişik, “Kentsel dönüşümü konuşuyoruz ama binaların yeşil mi, çelik mi gibi nasıl yapılması gerektiğini konuşmuyoruz. İstanbul, tarihten beri su fakiri bir kent ve iklim kriziyle birlikte de yağmur periyodlarının azalması nedeniyle barajlardaki su azaldı.

Bu yüzden su tüketimini azaltmalıyız. Binalarda, siyah, gri ve mavi su ayrımlarının zorunlu olması ve planlara da işlenmesi gerekiyor. Büyük sitelerde bu yapılmaya çalışılıyoruz ancak müstakil binalarda da bunun yapılması lazım. Binalarımızı, kendi kendine yeten, doğaya zarar vermeyen, enerjiyi minimum tüketen hale dönüştürmeliyiz. Her döktüğümüz bir metreküp beton, milli servet.

Konut alıcıları, inşaat firmalarından mutfak markasını talep ediyor ama siyah, gri su ayrımı istemiyor. Ne yazık ki bu konuda konut alıcısı bilinçsiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yurt dışındaki gibi binanın enerji verimliliğini gösteren ‘YeS-Tr (Yeşil Bina Sertifikası’ isimli bir sertifikası var.

Konut alıcısı, inşaat firmasından bu belgeyi talep etmeli. Yeşil bina hem konut alıcısına hem inşaat firmasına hem de çevreye katkı sağlayacaktır. Geleneksel hale dönüşen fuar organizasyonumuzla, bu sene yeşil bina dönüşümüne dikkat çekmek istiyoruz” dedi. Şişik, bakanlığın yürütmüş olduğu ve altyapısı hazır hale gelen “YeS-Tr” belgesinin yakın zamanda işleve alınmasıyla birlikte AYİDER üyesi inşaat firmalarının “YeS-Tr” belgeli inşaat yapacaklarını belirtti

KENTSEL DÖNÜŞÜM KOMİSYON BAŞKANLIĞI KURULDU!

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kararının doğru bir adım olduğunu belirten Şişik, “İnşaat sektörü, inşaatın gerçekleştiği bölgenin sosyo-ekonomik yapısına göre farklılık gösterdiği için arz-talep dengelerini de bölgenin yapısı doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.  Kentsel dönüşümü de böyle değerlendirmek gerektiği için kentsel komisyon başkanlığının kurulduğunu vurguladı.

Sektörün son dönemde kalifiye eleman sorunuyla baş başa kaldığının belirten Hakan Şişik, mimar ve mühendis fazlalığı varken kalifiye eleman açığının olduğunu,  kalifiye elemanın belli bir kısmının deprem bölgesinde çalıştığını açıkladı.

METREKARELER KÜÇÜLDÜ, FİYATLAR ARTTI!

Maliyetlerin artmasıyla birlikte konut fiyatlarının son 2 yıldır çok hızlı bir şekilde artığını ifade eden AYİDER Başkanı Hakan Şişik, alım gücünün düşmesi ve krediye erişimin zorlaşmasıyla birlikte konut satışlarının yavaşladığını belirtti.

Konut fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu sözlerine ekleyen Şişik, konut maliyetlerinin artmasıyla birlikte daha düşük metrekareli, 1+1 ve 2+1 evlere bir yönelimin olduğunu belirtti. Sitelerde de yüksek aidatların olması nedeniyle müstakil evlere taleplerin arttığını vurguladı.

Ev sahibi olmak isteyenlerin en asgari sahip olması gereken gelir hesaplandı

Faiz oranları peş peşe değişti! 2 milyon TL konut kredisinin aylık ödeme miktarı ayyuka çıktı! Halkbank, Ziraat, Akbank

Geri Dön