22 / 12 / 2024

Ev sahibi olmak isteyenlerin en asgari sahip olması gereken gelir hesaplandı

Ev sahibi olmak isteyenlerin en asgari sahip olması gereken gelir hesaplandı

Ev sahibi olma hayali kuranlar artan konut fiyatları nedeniyle her geçen gün hayallerinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Öte yandan ev sahibi olmak isteyenler de aylık gelirlerinde ayırmaları gereken miktarı araştırıyor. İşte merak edilen miktar...



Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki tartışmalar devam ederken birçok kiracı ev sahibi olmanın yollarını arıyor. Ancak artan konut fiyatları elinde çok fazla nakit bulunmayan kişileri oldukça zor durumda bırakıyor. Borçlanarak ev sahibi olmak isteyenlerin illere göre aylık gelirinden ayırması gereken miktarı uzman isim paylaştı.

Megekent İstanbul'da konut fiyatlarındaki artış sürmeye devam ediyor. Merkez Bankası’nın en son yayınladığı ağustos ayı endeksine göre yıllık fiyat artışı yüzde 78.4 olarak belirlendi. Ancak artan fiyatlar da konut satış hızını düşürmeye başladı. İstanbul’da konutların ortalama metrekare fiyatı 42 bin TL’ye çıktı.

İstanbul'da en düşük ve en yüksek fiyatla konut sahibi olunacak ilçeler de belli oldu. İstanbul’da en düşük konut fiyatları Esenyurt, Beylikdüzü, Silivri'de bulunuyor. En yüksek fiyatlar ise Beşiktaş, Sarıyer ve Bakırköy'de bulunuyor.  

En düşük konut fiyatları esas alındığında, konut kredisi kullanarak Beşiktaş’ta yeni bir konut almak için mevcut şartlarda hanehalkı aylık minimum gelir beklentisinin yaklaşık 373 bin TL olduğu görülüyor. En düşük hanehalkı gelir beklentisinin ise 88 bin TL ile Esenyurt’ta olduğu belirtiliyor.

Ev sahibi olmanın zorlaşması ile birlikte yeni bir konut kredisi kampanyası bekliyorlar. Beklenen konut kampanyası ile birlikte faiz oranının yüzde 1.20, vade süresinin ise 180 ay olması durumunda ise, Beşiktaş’ta yeni bir konut almak için hanehalkı aylık en düşük gelir beklentisi yaklaşık 143 bin TL olarak hesaplanıyor. Esenyurt ilçesinde ise en düşük aylık hanehalkı geliri 34 bin TL’ye geriliyor.

İlçelere göre konut fiyatlarının hesaplanmasında TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Müdürü Berk Ünsal’ın başkanlığında araştırma gerçekleştirildi. Konut fiyatları için emlak ilan sitelerindeki, yeni binalarda normal katta konumlu, en az 90 metrekare brüt alanlı, 2+1 daire tipine sahip konutların ‘en düşük’ satış fiyatları esas alındı. 

Bankalar tarafından hanehalkı gelirinin yüzde 40’ının aylık taksit miktarına denk gelmesinin uygun görülmesi dikkate alınarak, en düşük hanehalkı gelir beklentisi hesaplandı. Örneğin; 30 bin TL aylık konut kredisi taksiti ödemesi yapılması gereken bir durumda, en düşük hanehalkı gelir beklentisi 75 bin TL olarak değerlendirildi.

İstanbul'un ardından başkent Ankara'da da ev sahibi olmak kolay değil. Kent merkezinden kısmen uzak konumda olan Sincan ilçesinde konut fiyatlarının bir miktar daha düşük olduğu görülüyor.

Ankara’da merkez ilçelerde yeni bir konut almak için hanehalkı aylık en düşük gelir beklentisinin yaklaşık 149 bin TL civarında olacağı belirtiliyor. Kısmen kent merkezinden uzaklaştığımız Sincan’da ise en düşük konut satış bedelleri dikkate alındığında aylık minimum hanehalkı gelirinin 120 bin TL civarında olması gerektiği görülüyor.

Ankara'nın ardından İzmir'de ev sahibi olmak diğer iki ile göre daha uygun fiyatlar istiyor. Ev sahibi olmak için en düşük hanehalkı gelir beklentisinin 80 bin TL ile Buca ve Karabağlar’da olduğu görülüyor. Yeni konutların ve markalı konut projelerinin yoğunlaştığı merkez ilçelerden en düşük hanehalkı gelir beklentisinin ise 148 bin TL ile Konak’ta olduğu ifade ediliyor. Markalı projelerin de bölgede yer alması ile birlikte aylık minimum hanehalkı gelir beklentisi Narlıdere’de 355 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Konut kredisi kampanyasının başlaması durumunda, merkez ilçelerde yeni bir konut almak için aylık en düşük hanehalkı geliri ihtiyacı yaklaşık 31 bin TL oluyor.

Fiyatların yüksek olduğu Narlıdere’de kampanya ile birlikte aile geliri beklentisinin 136 bin TL civarında olabileceği belirtiliyor.

(Gülistan Alagöz / Hürriyet)


Geri Dön