Sektörel

AYİDER Başkanı Hakan Şişik: Konut satışları yıl sonunda 1 milyon 300 bini geçecek!

Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında arttı. Verileri değerlendiren AYİDER Başkanı Hakan Şişik, konut satışlarındaki yükseliş trendinin devam edeceğini açıkladı. 

Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu. TÜİK tarafından açıklanan verileri değerlendiren  Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri derneği başkanı Hakan Şişik konut satışlarındaki yükseliş trendinin devam edeceğini açıkladı. 

KONUT SATIŞLARINDA YÜKSELİŞ BEKLİYORDUK!

Hakan Şişik konut satışlarındaki yükseliş tredine değinerek şu değerlendirmelerde bulundu: ''Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu.

Yine diğer satış türlerinde ve ilk elden satışlarda bir artış söz konusu. Zaten yaz ayından beri eylül ayıyla birlikte satışların yükselişe geçeceğini belirtiyorduk.''dedi. 

KONUT SATIŞLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Hakan Şişik konut satışlarındaki yükselişi nedenini şöyle açıkladı: '' Konut satışlarındaki yükselişin  en büyük nedeni faiz indirimine gidileceğinin sinyallerinin verilmesi. Finans tarafında parasını yatırımda bulunduranların Türkiye’nin her zaman birinci yatırım aracı olarak değerlendirilen konuta geri dönüşlerini ve yüksek kiralardan dert yananların konut edinmelerini gösterdi.''dedi. 

YIL SONUNDA 1 MİLYON 300 BANDINI GEÇECEK

Şişik, konut almak isteyenler için fırsat döneminde olunduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: ''Dediğimiz gibi elinde nakdi olanlar için bir fırsat dönemi diyebiliriz. Bildiğiniz üzere bazı kamu bankaları konut faiz oranlarında bir nebze indirime gittiler ambin bandını geçecektir.'' dedi. 

EN ÇOK HANGİ KONUTLAR SATILDI; SIFIR MI, İKİNCİ EL Mİ?

Ülke genelinde ilk el konut satış sayısı Eylül’de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 47,1 oranında arttı ve 44 bin 858 şeklinde oldu.

Toplam konut satışları içerisinde ilk el konut satışının payı yüzde 31,8 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Eylül döneminde de bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 12,0 oranında arttı ve 300 bin 879 olarak gerçekleşti.

Açıklanan rakamlara göre ülke genelinde 2. el konut satış sayısı Eylül’de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 33,1 oranında arttı ve 96 bin 61 oldu.

Toplam konut satışları içinde 2. el konut satışının payı yüzde 68,2 oldu. 2. el konut satışları Ocak-Eylül döneminde de bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 2,4 oranında artarak 646 bin 357 şeklinde gerçekleşti.

Konut satışları yüzde 37,3 arttı! 2024 Eylül’de 140 bin 919 konut satıldı!

Konutta fiyat artış hızı enflasyonun yüzde 8 altında: Neden ilk el konut satışları yüzde 30'lara geriledi? 

Korkutan açıklama: Konut fiyatları dolar bazında yüzde 30-40 artabilir