İmar

Aykurt Nuhoğlu: Kentsel dönüşümde sürece bizi de dahil edin!

İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Fikirtepe’de belediye ve de bakanlık arasında iletişimsizlik olduğunu belirterek vatandaşların sıkıntı yaşamaması için sürece müdahil olmak istediklerini kaydetti.

Haydarpaşa Gar’ın etrafının yapılaşmaya açılmak istendiğini anlatan Nuhoğlu, bölgenin milli park ilan edilmesini istedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Ekim ayı toplantıları Saraçhane’deki Meclis binasında görülmeye başladı. Meclisin ilk gününe gündem dışı konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu damga vurdu. Fikirtepe Mahallesi’nde  4 yıl önce başlayan ancak hala sıkıntıların yaşandığı kentsel dönüşüm faaliyetlerine müdahil olmak istediklerini kaydetti. 6 aydır belediye başkanlığı yapan Nuhoğlu “Bu dönemde Fikirtepe ile ilgili birçok sıkıntı yaşandı. Bu süreçte Çevre ve şehircilik bakanlığına İBB’ye dilekçeler yazdık. Burada 100 bin insan yaşayacak ve bunlar bizim vatandaşlarımız. Burada dönüşüm süreci 4 yıla uzadı. Bu işin belli bir koordinasyon ile yapılması gerekiyor.” dedi. Kadıköy Belediyesi’nden Fikirtepe ‘de inşaat yapılması için 4 ruhsatın geçtiğini aktaran Nuhoğlu, diğer ruhsat taleplerinin beklediğini söyledi. Belediyenin sadece ruhsat veren konumda olmaması gerektiğine dikkat çeken Nuhoğlu, bölgenin imar planları hakkında düzenlemeler yapılırken sürece dahil olmak istediklerini vurguladı.


HAYDARPAŞA ETRAFI MİLLİ PARK OLSUN


Nuhoğlu, İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan Haydarpaşa Garı ve etrafıyla ilgili ise şunları kaydetti: Geçtiğimiz günlerde gar binasıyla ilgili bir proje geldi. Biz projeyi Anıtlar Kurulu’na geri gönderdik. Sebebi ise orijinal halinin korunmaması. Proje revize edildi ve Anıtlar Kurulu’ndan geçtiği haline uygun gelince onayladık. Ayrıca Haydarpaşa’nın arkasındaki arazi imara açılıyor. 130 dönümlük alanın imara açılmak isteniyor. Üsküdar tarafıyla birlikte 200 dönüm oluyor. Burası İstanbul’da son kalan arazilerden. Burası gelir getirecek bir yer olmak zorunda değil ki? Burayı da milli park ilan edelim, vatandaşlarımız faydalansın.


Nohoğlu’nun konuşmasına itirazlar AK Partili sıralardan geldi. İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Abubekir Taşyürek, Nuhoğlu’nun serzenişini anlamlı bulmadığını söyledi. Tüm belediyelere eşit mesafede olduklarını ifade eden Taşyürek, Kadıköy’ün önemli planlarının Büyükşehir Belediyesi’nden geçtiğini kaydetti. İBB İmar Komisyonu Başkan Yardımcısı Timur Soysal ise Fikirtepe konusunda Başkan Nuhoğlu’nun çekincelerine hak verdiğini ifade etti. Soysal “Bölgenin dönüşümünde hazırlanan planlara CHP grubu da ciddi katkılar sundu. Planlamadan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 yasa kapsamında burayı riskli alan ilan etti. Donatı alanlarının yeniden planlanması için bir çalışma da yapacağını açıkladı. Bu aşamada bir sıkıntı yaşandı. Bakanlığın yeterli teknik personeli olmadığı için avan proje onayıyla ilgili gecikmeler oldu. Ama yerel seçimlerin hemen öncesinde bakanımız ve topbaş bu bölgedeki son aşama için toplantı yapıldı. Avan projelerin İBB tarafından yapılması için bir karar alındı. 2-3 tane proje onun ardından onaylandı ve Kadıköy Belediyesi’ne ruhsatlandırma için gönderildi. Şuanda planların uygulanması için herhangi bir sıkıntı yok. Şuana kadar 8 avan proje onaylandı. 3 tanesi de inceleniyor.” şeklinde konuştu.


Zaman