14 / 05 / 2024

Aynen taksim nedir? İşte detaylar!

Aynen taksim nedir? İşte detaylar!

Aynen taksim kavramını duyan pek çok kişi vardır. Ancak tam olarak ne anlama geldiği bilinmemektedir. İşte aynen taksime dair araştırılanlar!



AYNEN TAKSİM NEDİR? AYNEN TAKSİM NE DEMEKTİR?

Hisseli bir taşınmaza sahip olan hissedarların yani kişilerin, dava açarak malın aynen taksim edilmesini, verilmesini talep etmelerine aynen taksim işlemi denilmektedir.

Aynen taksim işleminin belirlenen bazı esasları mevcuttur. Bu esaslar da Medeni Kanun esasları kapsamında yer alıyor. Taksim, ortak mülkiyete konu olan mallarda ortaklığın sona erdirilmesi sureti ile her hissedara en azından bir mal düşecek şekilde paylaşılması, pay edilmesi işlemi olarak bilinir.

Aynen Taksim işlemine dair vatandaşlar birçok soru sorulmaktadır. Aynen taksim şartları nelerdir, Aynen taksim zorunlu mu, taksim harcı ne kadardır? şeklinde sorular gelmektedir. İşte Aynen taksim işlemine dair merak edilip araştırılan o ayrıntılar…

AYNEN TAKSİM ŞARTLARI NELERDİR?

Aynen taksim tanımından sonra şartları da merak edilmektedir. İşte aynen taksim şartları şunlardır; Yasal olarak bir malın paylaşımı, söz konusu malın bölünmesi ve yahut bölünmesi mümkün olmayan mallar için satışa konu edilerek satış bedelinin, paydaşlar arasında paylaştırılması şeklinde yapılır. Paylı mülkiyete konu olan şeyin fiziki olarak bölünememesi ya da bölünmesi halinde değer kaybına uğraşması halinde, egemen olması malın açık artırma yolu ile satışa çıkarılarak, satış bedelinin arasında bölüştürülmesi ile aynen taksim edilmesine karar verebilir.

AYNEN TAKSİM ZORUNLU BİR İŞLEM Mİ?

Ortaklığın giderilmesi davalarında, mümkün olması halinde aynen taksim yapılmak amacıyla ortaklığa son verme kararı çıkabilir. Bu noktada belirtmek gerekir ki; mahkeme taleple bağlıdır ve bu yönde karar verilebilmesi için aynen taksim talebi gereklidir.

TAKSİM HARCI NE KADARDIR?

Merak edilen diğer bir konu ise taksim harcının ne kadar olduğudur. Taksim harcı, taşınmaz malların kanuni ve atanmış mirasçılar arasında aynen ya da ifrazen yapılacak taksiminde binde 22,77 oranında tapu harcı kişilerden alınmaktadır.

Hisseli tapu tehlikeli mi? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir?

Apartman aidatı neleri kapsar? Apartman aidatı nasıl belirlenir?

Tapuda arsa payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!


Geri Dön