21 / 12 / 2024

Ayşe Hasol Erktin: İstanbul'un mimarisine zarar verilmesin!

Ayşe Hasol Erktin: İstanbul'un mimarisine zarar verilmesin!

Anadolu Sağlık Merkezi projesi ile uluslararası alanda dikkat çeken mimarlık şirketi, sahiplerinden Ayşe Hasol Erktin, kentsel dönüşümü çok önemsediklerini söylüyor ve ekliyor: "İstanbul'un mimarisine zarar verilmeden yapılaşma olsun...



Türkiye'nin mimari anlamda önemli projelerine imza atan Has Mimarlık, son dönemde yüksek teknolojili projelerle extrem mimarlığa odaklandı. Anadolu Sağlık Merkezi projesi ile uluslararası alanda dikkat çeken mimarlık şirketi, sahiplerinden Ayşe Hasol Erktin, kentsel dönüşümü çok önemsediklerini söylüyor ve ekliyor: "İstanbul'un mimarisine zarar verilmeden yapılaşma olsun. 


Türkiye'nin önde gelen mimarlarından Hazuran ve Doğan Hasol çifti, uzıın yıllar kendi isimleri ile mimarlık yaptılar. Kızları Ayşe'nin mimarlık mesleğini seçmesi ile birlikte 1985 yılında Has Mimarlık'ı kuran çift. aralarında Anadolu Sağlık Merkezi'nin de bulunduğu Türkiye'de ses getiren çeşitli konut, ofis, hastane ve otel projesine imza attılar. 


Has Mimarlık, aralarında Anadolu Sağlık Merkezi ile Swissotel Grand Efes projelerinin de yer aldığı küresel uzmanlıklar içeren çeşitli konut, ofis, otel ve sağlık projelerinin mimarlığını gerçekleştiren, Türkiye'nin önde gelen mimarlık şirketlerinden biri. 


Has Mimarlık'ın sahiplerinden Ayşe Hasol Erktin, son dönemde yüksek teknolojili projelere odaklandıklarını ve ekstrem mimarlık işleri yaptıklarını söylüyor. Ayşe Hasol Erktin ile projelerini ve gelecek planlarını konuştuk. 


Bio İstanbul Çocuk Hastanesi ve AR-GE Kampusu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli yerleşkesi AR-GE merkezi gibi yüksek teknolojili projelerini yürüttüklerini belirten Erktin sorularımıza şu yanıtları veriyor: Son dönemde ekstrem mimarlık işlerine odaklandığınızı söylüyorsunuz. Bu projelerin standart projelerden farkı nedir? 


Son dönemde ileri teknoloji gerektiren extrem mimarlık işlerine odaklandık. Bio İstanbul Çocuk Hastanesi ve AR-GE Kampusu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli yerleşkesi AR-GE merkezi gibi. 

Bio İstanbul'un toplam yatırım bedeli 2.2 milyar dolar olarak belirlendi. Bu projeler yüksek teknolojii projeleri olduğu için konut mimari projelerine göre 2-3 kat daha uzun sürede tasarlanan projeler oluyorlar. Bu tür işler diğer mühendislik işlerinin de birlikte takip edilmesini gerektirmeleri nedeniyle ayrışıyorlar. 


Bu projelerin önemi nedir? 

Özellikle çocuk hastanesi çok özel bir proje. 

Dünyanın çeşitli ülkelerinde bu konseptte projeler yapılmış. Türkiye'de de yapılması güzel bir durum. 

Burada yabancı bioteknoloji uzmanlarının yurtdışına göçünün engellenmesi ve yurtdışına gidenlerin de geri getirilmesi planlanıyor. Tabi bir de yabancı bioteknoloji firmalarının Türkiye'ye çekilmesi de hedefler arasında. O nedenle bu proje büyük önem taşıyor. 



İTÜ'den Harvard'a 

Harvard University Graduate School of Design mezunu Ay$e Hasol Erktin, Boğaziçi Üniversitesinden işletme yüksek lisansını, İstanbul Teknik Üniversitesinden mimarlık lisansını aldı. Erktin, Urban Land Institute (ULI) Türkiye İcra Kurulu üyesi, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği ve istanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi olup, 20002001 döneminde İstanbul Proje Yönetim Derneği başkanı, 1997-2002 döneminde de Harvard Mezunlar Derneği başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 

BREEAM Değerlendiricisi olan Erktin, EDAC Akreditasyonuna sahip. Erktin'in yazı ve konferansları, yaratıcılığın yönetimi ve tasarımın değeri üzerinde yoğunlaşıyor. 

Extrem mimarlık işleri size zorluğunun yanında ne gibi katkılar sağlıyor? 

Mimari bakımdan kaıkı sağlayan projeler bunlar. 

Örneğin Anadolu Sağlık Merkezi projemizle 16-17 Haziran'da Paris'te düzenlenecek olan Uluslararası Sağlık Etkinliği'ne davet aldık. Bu etkinlikte biri Dubai'de diğeri de Fransa'dan toplam üç proje anlatılacak. 

Konuta dayalı tasarım sertifikası alan iki Türk mimardan birisiniz... 

Evet Türkiye'den ben ve Begüm Şişman Yazıcı'nııı sertifikamız var. Begüm hanım da zaten bizim şirkette. 

Bu sertifika ne işe yarıyor, neden veriliyor? 

Özellikle hastane projelerinde tüm odaların gün ışığı almasının hastaların ağrıkesici kullanımını azalttığına ilişkin veriler mevcut. Ayrıca daha aydınlık odalarda çalışan hemşirelerin de daha az hata yaptıkları sonucu da ortaya konulmuştu. Bu sertifikayı alanlar ya ispat edilen bu yöntemleri mimari çalışmalarında kullanıyorlar ya da farklı tezleri ispat ediyorlar. 

Siz bu konuda ne gibi çalışmalar yaptınız/yapıyorsunuz? 

Anadolu Sağlık Merkezi'nin Tıp Fakültesi projesinde Tıp Fakültesi ile Hemşirelik Yüksek Okulu'nun koridorlarını birleştirerek farklı bir uygulama yapmak istedik. Bu öğrencileri ortak koridorda birleştirerek birbirleriyle iletişim kurup fikir alışverişinde bulunmalarını ve daha başarılı, daha verimli olmalarını öngörüyoruz. Bakalım sonuçları olumlu olacak mı bunu ileride göreceğiz. 

Bu çalışmalar dışında neler yapıyorsunuz? 

Son olarak kentsel dönüşümde yenilenecek olan kent merkezindeki bir mahallenin mimari işlerini yaptık. Planları hazırladık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan projenin onaylanmasını bekliyoruz. Onayların alınmasının ardından önümüzdeki aylara projenin tanıtımı yapılacaktır.

Kentsel dönüşüm gündeminizde yani.. 

Kentsel dönüşümün önemine inanıyorum. 

Bu projeyi hazırlarken İstanbul'a örnek olacak bir proje hazırlamaya özen gösterdik. 

İstanbul'u berbat etmeden proje geliştirelim diye çaba sarf ettik. 

Bir mimar gözüyle sizce kentsel dönüşüm nasıl olmalı? 

Kentsel dönüşüm çok önemli. İstanbul gibi güzel bir kente zarar vermeden dönüşüm çalışmaları yapılmalı. Bu çalışma bizi pişirdi. 

Kentsel dönüşüm konusunda tecrübe edindik bundan sonra da dönüşüm çalışmaları konusunda istekliyiz. Biz uzun yıllardan bu yana istanbul'un mimarisine zarar verilmeden yapılaşma olsun diye uğraşıyoruz. 



Ekonomist Mortgage


Geri Dön