Aysun Kayacı: Beyoğlu'nda yaşayamam!
Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun olan Aysun Kayacı doğma büyüme istanbullu... çocukluğu Üsküdar'da geçen, bir Boğaz çocuğu olan Kayacı, Touch istanbul dergisinin Ocak sayısında Neslihan Perker'e, istanbul'unu anlattı...
*İstanbul sizin için ne ifade ediyor
Mankenlik yaparken mesleğim gereği birçok yer gezdim ama istanbul bambaşka. Dünyanın en güzel şehri.
*Hiç mi bir zorluğu yok
şöhret ve istanbul bir arada çok zor. istanbul şöhretli insana iyi davranmıyor, istanbul şöhreti kaldırmıyor. Mesela size Beyoğlu'ndan bahsedemeyeceğim, çünkü oralardan kendimi soyutlayalı çok uzun zaman oldu.
BİR HÜZÜN KENTİ
*İstanbul'dan bahsetmek sizi hüzünlendiriyor gibi
İstanbul'un kendisi hüzün. Orhan Pamukla benim aramda 20 yaş fark var ama hatıralarını okuduğumda gördüğüm şu ki; o da hüzünle anlatır hep İstanbul'u. Ben de aynı hüznü paylaşıyorum. çünkü burada imparatorluklar kurulmuş, yıkılmış... Birçok insan gelmiş ve gitmiş... Kapılırsan istanbul hüzünlü ama kapılmamak lazım. Üsküdar'da gün batınımı izlersen seni şair yapar. Oysa çok yoğun iş temponuz varsa o melankoliye kendinizi kaptırma şansınız yok. Hem çok çalışıp hem de istanbul'u yaşamak zor, istanbul'un bir zamansızlığı var. çok kaptırmamak lazım, sonra şair olur faturaları ödeyemezsiniz.
*Sizin için Boğaz dışında özel yerler var mı
istanbul çok özel bir yer. Harvard'da tarihçi Cemal Kafadar, istanbul'un tarihi üzerine verdiği seminerlerde, 'Dışarıdan bir misafiriniz geldiğinde ilk nereye götürürsünüz' diye sormuştu. çoğunluk Ayasofya dedi. Ben Galata Kulesi dedim. Gelen önce büyük resmi görsün. Burası öyle o kadar bütün bir yer değil. Tarihi yanmada başlı başına bir yer. Gittikçe genişliyor ama ruhuna da uygun genişliyor. Ahşap evleri, resmi binaları, her şeyi farklı. şikayet edilecek çok şey var ama kotanyor, kendini bir şekilde aklıyor
Bu aklamaya katkıda bulunmanız istense ne yaparsınız
Üsküdarlıyım ve yüzmeyi Boğaz akıntısında, şemsipaşa Plajı'nda öğrendim. O yüzden anketlerde, 'Elinizde bir değnek olsa neyi değiştirmek istersiniz' sorusuna hep 'istanbul'un denizlerini temizlerim' cevabını veririm. Ayrıca deniz ulaşımından çok daha fazla yararlanılabilir. Tarih okudum, tabii ki buranın tarihi de çok önemli.
DAÄINIK HALİ GÜZEL
*Bir tarihçi gözüyle İstanbul'u nasıl değerlendiriyorsunuz
istanbul, dünya tarihçileri tarafından da fazlasıyla irdelenen bir yer. Marmaray çalışmaları sırasında tarihi daha da gerilere gitti ve kayıklar bulundu, istanbul bir balıkçı semti, balıkçıların kurduğu bir yer. Aslında geldiğimiz noktadan yola çıkmak istiyorum.
Fatih Sultan Mehmet'in, istanbul'u fethettikten soma doğru politikalar izlediğini düşünüyorum. Osmanlı döneminde altın zamanlarını yaşadı. çocuğum olsa, belli bir yaştan sonra bu şehri gezdirir ve ona anlatırım. çünkü anlatacak çok şey var.
şimdi geldiğimiz nokta ise bana göre şahane, istanbul'un genel üslubuna çok yakışıyor bu dağınık hal.
BEYOÄLU HARİç HER SEMTTE
*Hala Üsküdar'da mı oturuyorsunuz
çok gezdim ben. Öncelikle Üsküdar... Zaten annem de oralı. Sonra Ataköy, Florya, çengelköy...Birbirinden çok uzak noktalara gitmişsiniz. Evet... Oturduğum yerler yalı daireleriydi. Bu arada yalı ¬ların uğursuzluk getirdiğine inanıyorum. Sonra Metrocity, oradan Ulus, Kandilli ve son olarak Maslak. şimdi deniz manzaram yok, oysa çok alış-kınım denize.
DÜNYADA Eşİ YOK
*İstanbul'un en yaşanacak semti neresi
En 'yaşanmayacak' semti Beyoğlu. çünkü orada tehlike var. Onun dışında İstanbul'un her yerinde yaşayabilirim.
*istanbul dışında hangi şehirde yaşamak isterdiniz
Paris ve New York. Ama İstanbul'un yerini tutmaz.
*Kış mevsiminde sizce istanbul'u güzel yapan detaylar neler
Daha melankolik... Balık tutanların görüntüsünü seviyorum. İstanbul kış aylarında daha güzel.
TERCİHİM HAMDİ
*Yemek yemek için tercih ettiğiniz belirli yerler var mı
Aslında İstanbul içinde İstanbul'u yaşamıyoruz. İki aydır Boğaz'a inmediğimi fark ettim. Genelde eve yakın yerleri tercih ediyorum. Eminönü'ndeki Hamdi Restaurant vardır, misafirlerim geldiği zaman genellikle oraya götürürüm. Boğaz'da balığı tercih ederim. Pierre Loti gibi 'şuraya giderim, çayımı da burada içerim' diyemeyeceğim maalesef. Yakın noktaları tercih ediyorum.
Sabah / Günaydın