Genel

Az hasarlı binada oturulur mu? Apartman çürük raporu nasıl alınır? Bina çürük raporu aldıktan sonra ne olur?

Deprem Türkiye için bir gerçek. Bu gerçekle yaşarken vatandaşlar önlem amaçlı birtakım sordukları sorulara yanıt aramaktadırlar. İşte o sorulardan bazıları ve yanıtları…Bu ödemenin yapılması için binanın tamamının ya da bir kısmının zarar görmüş olması şartı aranır

AĞIR HASARLI BİNAYA DASK YAPILIR MI?

DASK az hasarlı binaya ödeme yapabilir mi? Resmi siteden yapılan açıklama ışığında, DASK, sadece deprem ve depreme bağlı olarak meydana gelen maddi hasarlar için ödeme gerçekleştirilecek. Bu ödemenin yapılması için binanın tamamının ya da bir kısmının zarar görmüş olması şartı aranır.

Peki “Az hasarlı binada oturulur mu? Apartman çürük raporu nasıl alınır? Bina çürük raporu aldıktan sonra ne olur?” İşte merak edilen bu soruların yanıtları…

APARTMAN ÇÜRÜK RAPORU NASIL ALINIR?

Apartmanda oturan gayrimenkul sahiplerinden birinin bizzat kendisi ya da kanuni temsilcisi vasıtasıyla başvuruda bulunması yeterli olacaktır. Başvuru için çoğunluğun kararına bakılmaz. Riskli yapı tespiti başvurusunda bulunmak için gayrimenkul sahibinin kimlik fotokopisi ile birlikte tapunun ibraz edilmesi istenmektedir.

BİNA ÇÜRÜK RAPORU ALDIKTAN SONRA NE OLUR?

Rapor kesinleştikten sonra riskli yapının yıkımı için idare tarafından maliklere 60 günlük süre tanınmaktadır. Bu süre çerçevesinde mülk sahipleri, yıkım yerine güçlendirilmesini istiyor ise ve riskli yapı riskli alan içinde değilse idarece 60 günden az olmamak üzere ev sahiplerine güçlendirme ruhsatı alması istenmektedir.

AZ HASARLI BİNADA OTURULUR MU?

Meydana gelen depremden dolayı boyasında, sıvalarında ve duvarlarında ince çatlaklar oluşabilir ve sıvaları düşen binalar az hasarlı olarak nitelendirilir. Bundan dolayı da uzmanlar bu şekilde görünen binalarda yani, az hasarlı binalarda oturmanın herhangi bir sakıncasının olmadığını söylüyor.

DEPREMDE BİNANIN İLK NERESİ ÇÖKER?

Depremde binanın ilk neresi çöker? Sorusu sık sorulan sorular arasındadır. Deprem sarsıntısının olduğu esnada binaların ilk zarar gören yeri, genellikle zemine en yakın bölümlerde gözlemlenmektedir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonları olmaktadır.

BİNA HASAR TESPİT RAPORU NEREDEN ALINIR?

Riskli yapı olduğu açıklanan binaların raporları, incelemeyi gerçekleştiren yetkili kurum ya da kuruluşlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, riskli yapı tespiti raporunu inceler, hatalı bir durum var ise rapor yetkili kuruluşa geri verilir.