27 / 04 / 2024

Azerbaycan'ı olimpiyatlara Türk mimarlar taşıyacak

Azerbaycan'ı olimpiyatlara Türk mimarlar taşıyacak

Türk mimarlık ofisi TOCA, Azerbaycan'ı 2020 Olimpiyatları'na hazırlayacak olimpik stadı inşa ediyor. 2015 yılında tamamlanacak yatırım 1 milyar dolara mal olacak



2020'deki Dünya Olimpiyatları'na aday olan Azerbaycan'ı Türk mimarlar olimpiyatlara hazırlıyor. Bakü'nün ilk olimpik stadyumunun yapımını üstlenen TOCA (The Office of Contemporary Architecture) Mimarlık, 64 bin kişilik stadyumun inşaatına başladı. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan proje ülkenin petrol şirketi SOCAR tarafından yaptırılıyor. TOCA Mimarlık ofisinden mimar Erdinç çiftçi, yatırım maliyeti 1 milyar doları bulacak stadyumun 36 ayda tamamlanarak 2015'ten itibaren kullanıma hazır hale geleceğini iletti. Bakü şehrinin simgelerinden biri olmaya aday proje iç içe gelmiş halka görüntüsü ile dikkat çekiyor. Bakü'de Büyük şžor Gölü'ün kıyısında bulunan 50 hektarlık alanda yapılacak proje FIFA standartlarına uygun olarak hayata geçiriliyor. çiftçi, Azerbaycan'da daha önce farklı projeler de üstlendiklerini söyleyerek olimpik stat projesindeki deneyimlerinden sonra ülkede yapılacak bir diğer büyük spor yatırımı olacak Bakü Ulusal Arenası projesi için de teklif verdiklerini iletti. Bu projenin ardından özellikle spor yapılarında uzmanlaşacaklarını söyleyen çiftçi, Türki Cumhuriyetlerde diğer spor projelerine de teklif vereceklerini kaydetti.

AnadoluJet Nahçıvan'a 7 ayda 17 bin yolcu taşıdı
Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Bölgesi'nde 26 Haziran 2010'dan itibaren uçuşlara başlayan Anadolujet, 7 ayda yaklaşık 17 bin yolcu taşıdı. Türk Hava Yolları (THY) Nahçıvan Müdürü Gökhan Hacıibrahimoğlu haftada iki uçuş yaptıklarını, hedeflerinin ise her gün için bir sefer koymak olduğunu belirtti. Hacıibrahimoğlu, Türkiye'den Nahçıvan'a gelen yolcuların ise genellikle sağlık turizmi amaçlı olduklarını kaydetti. Sağlık turizmi için Nahçıvan'daki tuz mağaralarının içinde hastanelerin açıldığını belirten Nahçıvan, 'Tuz dağlarının içi oyularak Tuzdağ otelleri yapılmış. Burada astım ve bronşit hastaları tedavi ediliyor. Buraların tanınırlığı arttığında sağlık turizmi için uçan yolcu sayımızda da artış olacaktır. Hedefimiz, yılda 50 bin yolcuya ulaşmak'' dedi.

Tohum fabrikası ile ödül almıştı
32 yaşında Erdinç çiftçi ve Semih Gürol isimli iki genç mimar tarafından kurulan TOCA Mimarlık geçen yıl Barselona'da yapılan WAF (Dünya Mimarlık Festivali) Festivali'nde Yevlakh'da yaptıkları Tohum Tesisi projesiyle Enerji ve Geri Dönüşüm kategorisinde birinci olmuştu. çiftçi, spor ve endüstri yapılarında uzmanlaştıklarını söyleyerek İstanbul'da da büyük bir konut projesinin mimarisini üstlendiklerini, bundan sonra konut sektöründe de çalışmaya başlayacaklarını belirtti.
Sabah/Dilek Taş

 


Geri Dön