29 / 04 / 2024

Azeri yatırımcı Türkiye'de ev sahibi olmak için şirketinin İstanbul ofisini kurdu!

Azeri yatırımcı Türkiye'de ev sahibi olmak için şirketinin İstanbul ofisini kurdu!

Azeri yatırımcı, şirketinin İstanbul ofisini açarak kendine Türkiye'de ev sahibi olmanın yolunu açtı



Yabancılara mülk satışı önündeki engellere rağmen bazı yatırımcılar ülkemizde konut sahibi olmak içi farklı yollara başşvuruyo. Bunların başında ise Türkiye'de şirket kurmak geliyor. 31 yaşında adının açıklanmasını istemeyen Azerbaycan'da finans şirketi sahibi olan bir Azeri vatandaşı da bu hyatırımcılar arasında geliyor. Sinpaş'ın Bosphorus City ve İstanbul Sarayları projesinden ev alan Azeri yatırımcı Türkiye'de bir finans şirketi kurarak ev sahibi olabildi. Azeri yatırımcı "Ben zaten Türkiye'de şirket olarak faaliyet gösterme arzusundaydım. Ev sahibi olabilmek için de şirket kurma zorunluluğu olduğundan şirketimizin İstanbul ofisini kurdum.Böylelikle hem şirketimizin Türkiye ofisini açmış oldum hem de ev sahibi olabilme hakkını kazandım" diye konuşuyor. Yakın çevresindeki çok sayıda kişinin de Türkiye'deki gayrimenkul pazarına ilgisinin olduğunu söyleyen Azeri yatırımcı, "Ancak iş yoğunluğundan pek çoğu prosedürlerle uğraşmak istemiyor" diye konuşuyor. Türkiye'de gayrimenkul almakla ilgili hiçbir tereddütü olmadığını söyleyen Azeri yatırımcı "Türkiye bizim için bir hep gözde bir ülke hep yaşanılması istenilen bir ülkedir. Bu sebeple Türkiye'de ev sahibi olabilme imkanını yakalayarak bir çok insanın sahip olmak istediği evlere ben sahip oldum" diye konuşuyor.

'EV SAHİBİ OLMAK İSTEYEN KAPILAR AÇILMALI'
Azeri yatırımcı neden başka bir şehir değil de İstanbul'u seçtiği ile ilgili bir soruya ise "Türkiye bulunduğu coğrafyada hep özlenen, yaşanmak istenen bir ülke. Bunun yanında tarihi geçmişimizin ve kültürümüzün ortak olması benim için ayrıca seçim nedeni. İstanbul zaten Avrupa'nın ve hatta dünyanın bir incisi. Bütün bunların yanında İstanbul yatırım için çok avantajlı bir şehir. İstanbul'da yaşam değişiyor. Metropol şehir olabilme niteliğini aslında yeni kazanıyor. Dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri olacağı kanısındayım. Biz de finans sektöründe hizmet veren bir şirket olduğumuz için bunun avantajlarından faydalanmak istedim" yanıtını veriyor.Azeri yatırımcı mütekabiliyet ile ilgili olarak ise dünyanın artık bir değişim dürecinde olduğunu söyleyerek her ülke vatandaşının istediği ülkeden ev sahibi olması gerektiğini düşünüyor ve ekliyor: Dünyanın globalleştiği düşünülürse, bütün dünya vatandaşları dünyanın herhangi bir yerinde ev sahibi olabilmelidir. Zaten bir ülkede ev alma talepleri arttıysa o ülke ekonomik olarak gelişmiş ülke seviyesine gelmiş demektir. Ülkeler aynen yabancı şirket yatırımlarına kapıları açarken, ev sahibi olup Türkiye'ye yerleşmek isteyen yabancılara da kapı açmalıdır.

'Şirket merkezimi de İstanbul'a taşıyabilirim'
Şirket kurarken Türk insanının finansal yatırımlarına yeni perspektifler getirmeyi, insanların pek bilmediği yatırım araçlarını insanlara anlatmayı hedeflediğini de söyleyen Azeri yatırımcı "Türkiye'de faaliyet gösterdiğimiz alanda çok büyük bir boşluk olduğunu yaptığımız pazar araştırmalarında görmüştük. Nüfus yoğunluğuna paralel olarak büyük bir pazar olduğunu ve pazarda ciddi boşluklar olduğunu gözlemledik. Bu sebeple farklı faaliyet ve yönetim felsefemizle Türkiye'de çok sağlam bir yer edinerek Avrupa'ya açılacağımız kapı olarak gördük. Bu sebeple İstanbul bizim için şirketimizin merkezi olabilme yolunda" diyor. Aslında Azeri yatırımcının bu sözleri finans merkezi olma yolundaki İstanbul'un geleceği ve çevre ülkelerdeki imajı hakkında da ipuçları veriyor. Türkiye'deki bir projeden ev sahibi olmasında su konseptli proje olduğunu söyleyen yatırımcı "Projelerdeki su konsepti ile insanların en doğal ve en gerçek dostu olan suyla iç içe olmasını sağlıyor. Ayrıca projelerin kısa vadede değer kazanması da benim için önemli bir tercih nedeni oldu. diyor.

Kazak Büyükelçi İstanbul aşkına yasa değiştirtiyor
Kazak Büyükelçi Bagdad Amreyev İstanbul'dan ev almak isteyince, Türkiye'de ev sahibi olmasının önünü açacak bir kanun tasarısı hazırlandı

Kazakistan Büyükelçisi Bagdad Amreyev bir yıldır görev yaptığı Türkiye'den bir ev almak isteyince mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesine takıldı. Amyarev'in İstanbul'da daire alma istediği de bu nedenle reddedildi. mütekabiliyet ilkesi yurtdışında Türk vatandaşlarının mülk edinemediği ülkelerin vatandaşlarının da Türkiye'de mülk edinememesini kapsıyor. Kazakistan, Türk vatandaşlarının ülkelerinde mülk edinmelerine izin vermediği için Kazak vatandaşlar da Türkiye'den mülk edinemiyor. Ancak Büyükelçi Amyarev'in İstanbul aşkı, yasaların bile üstüne geçmeye yetti. Yaklaşık bir yıldır Türkiye'de görev yapan büyükelçi, bu sorunu çözüme kavuşturmak için kolları sıvadı. Kazakistan Meclisi'ndeki parlementerlerle görüşen büyükelçi Amyerev'in temasları sonucunda Kazak vatandaşların Türkiye'den mülk edinmesini içeren bir kanun tasarısı hazırlandı. Kazak vatandaşların Türkiye'de ev sahibi olmasını içeren kanun tasarısının önümüzdeki hafta gibi Kazak meclisinde görüşüleceği öğrenildi. Bu arada Büyükelçi'nin temasları sonucunda, Kazakistan'da Türklere, Türkiye'de de Kazaklara özel mülkiyet edinme hakkı çıkabilir. Şu anda Kazak vatandaşları Türkiye'de gayrimenkul sahibi olamıyor. Sadece şirketler ve tüzel kişilikler üzerinden alım yapabiliyor. Eğer bu karar çıkarsa Türkiye'de başka kişiler adına gayrimenkul edinen 20 bin Kazak vatandaşının da önünün açılabileceği belirtiliyor. Bir kazak yetkili "Kazaklar bugüne kadar Dubai'den büyük oranda gayrimenkul satın aldılar. Bu kararla rotanın artık İstanbul'a dönmesini bekliyoruz" diye konuştu.

ÜRDÜNLÜ ZENGİN DE ALAMADI
Arapların İstanbul'dan sonra Türkiye'de en çok tercih ettiği yer olan Ege kıyıları da Arap turistlerin akınına uğruyor. Araplar artık Ege kıyılarına sadece turistik amaçlı değil konut almak için de geliyor. Ancak mütekabiliyetten dolayı elleri boş geri dönüyor. Geçtiğimiz senelerde Ürdünlü, adı açıklanmayan bir zenginin Gökova'daki Kıstak Adası'na talip olduğu, ada için 45 milyon dolar önerdiği ancak askeri makamlardan izin çıkmaması nedeniyle adayı alamadığı öğrenildi. Ada daha sonra 2007 yılında Enka İnşaat'ın patronu Şarık Tara tarafından satın alındı.

Engeller çeşitli yollarla aşılmaya çalışılıyor
Yabancılara mülk satışını engelleyen yasa 89 ülke vatandaşının Türkiye'den ev sahibi olmasını engelliyor. Ancak yabancılar bu engelleri bazı yöntemlerle aşarak ev sahibi olmanın yolalrını arıyor.Bu yöntemlerde ilki Türk vatandaşlığınıa geçmek. Çok sayıda Kazak ve Türki Cumhuriyetlerden ülke vatandaşlarının bu yöntemi tercih ettiği biliniyor. Bunun yanı sıra ikinci yöntem Türkiye'de bir şirket kurarak bu şirket üzerinden alım gerçekleştirmek. Rus vatandaşların da daha çok bu yöntemi tercih ettiği biliniyor. Ayrıca Türkiye'de çok yakın arkadaşı ya da güvenebileceği bir tanıdığı olan yabancı vatandaşlar da Türk tanıdıklarının üzerine alım gerçekleştirebiliyor.

'İspanya Modeli'ni uyguladı, yabancıya satış rekoru kırdı
Bodrum'da yabancılara 5 bin konut satarak bir rekora imza atan Artev, İspanya'daki villa kiralama sistemini Türkiye'de uyguladı.Hem yabancı yatırımcı hem de Türkiye kazandı

Artev Global Genel Müdürü Şükrü Yenilmez, İspanya'da uygulanan villa kiralama modelinin Türkiye'dede çok tuttuğunu, hatta tur operatörlerinin kendilerine yeni proje istekleri ilettiklerini vurguladı. bu sistem sayesinde projeden yatırım yapan yabancılarında kira garantisi nedeniyle villalarını değerlendirdiğini ifade eden Yenilmez, "Bu sistemde ülke açısından değerlendirilmesi gereken büyük bir potansiyel mevcut. İspanya yılda 2.5 milyon konutu yabancılara satıyor ve yılda 6 milyar dolar kazanıyor. Türkiye'de ise şu ana kadar satılan konut sayısı 80 bin. Bunun da 22 bini gurbetçilere yapılan satış zaten. Oysa biz de 2.5 milyon konut satabilir ve 5-10 milyar dolar gelir elde edebiliriz" dedi. Rus ve Kazak yatırımcılardan projelere ciddi bir talep olduğunu söyleyen Artev Global Satış ve Pazarlama Müdürü Kaan Borucuoğlu da, "Rus bir yatırımcı müşterimiz, bize "Birlikte proje üretelim, Rusya'da 30 yaşın üstündeki zenginleri buraya getireyim" teklifini getirdi. Bodrum'da başlayacağımız yeni bir proje için kendileriyle görüşüyoruz ancak işbirliği Ekim'de netleşecek" dedi.
Sabah Emlak


Geri Dön