01 / 05 / 2024

Aziz Kocaoğlu çöp bertaraf tesisi arazisi ile ilgili açıklama yaptı!

Aziz Kocaoğlu çöp bertaraf tesisi arazisi ile ilgili açıklama yaptı!

Yamanlar'a kurulmak istenen çöp bertaraf tesisi ile ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 'menemenli protestoya' karşılık bilim insanları ile alanı ziyaret edeceklerini açıkladı.




İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nin arasını açan Yamanlar'daki çöp bertaraf tesisi arazisi ile ilgili konuşan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 'menemenli protestoya' karşılık bilim insanları ile alanı ziyaret edeceklerini açıkladı. 


Başkan Kocaoğlu, "Bu teknolojide ne koku ne atık bulunmayacak. Tamamen kapalı sistemde kurulacak. Yer arama teknik konu. Bulduktan sonra ilgili kurumların, il bölge müdürlükleriyle alana gidiyoruz. Genel eğilimleri alıyoruz ve yazılı müracaat yapıp süreç başlatıyoruz. O süreçte yerel yönetimlerin tepkisi oluyor, normaldir. Meslek odalarıyla alanı gördük. Alanın son derece uygun olduğunu herkes kabul etti. Bir milletvekili iktidarın gücünü kullanarak, milletvekili sorumluluğuyla bağdaşmayan açıklamalar yaptı. Biz de tepkimizi verdik" dedi. 


Dünyanın en saygın kenti

"Teknoloji belli. Karşıyaka Belediyesi'nin aldığı rapor var ancak raporda teknoloji ve yapacağımız iş tartışılmıyor" diyen Kocaoğlu, "Bize de herhangi bir soru yazılı sözlü iletilmedi. Yasal çerçevede süreci iletiyoruz. Bu hafta içerisinde bilim insanlarıyla, uzmanlarla teknolojiyi ve yeri tekrar tartıştıp oraya öğretim üyelerini de götüreceğiz. Akıl, bilim ne derse onu yapacağız. 9.5 yıldır belediyeyi dayatmayla yönetmediğimiz bir realite. Oraya bin tonluk ünite yapılacak. Tesisin finans kaynaklarını bulabileceğimiz duruma geldik. Şu anda kimsede olmadığı gibi kıyımızda para yok ama itibarımız var. İzmir'i çevre konusunda dünyanın en saygın kenti haline getirmek istiyoruz" dedi.


'Mücadelemizi vereceğiz'

Vali Mustafa Toprak'ın eski Sümerbank arazisinin İl Genel Meclisi tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesi kararını veto eden kararını eleştiren Kocaoğlu, yasal olarak haklarını arayacaklarını söyledi. Kocaoğlu, "Bizim iddiamız şu. İl özel idarelerinin tüm Türkiye'deki gayrimenkulleri, serveti, neyi varsa bunlar yerel sermayedir ve yerelde kalması gerekir. İl özel idaresi bütünşehir yasasıyla birlikte İzmir'de de kalkınca tüm görevleri büyükşehir belediyesine devroldu. Dolayısıyla malların da devredilmesi gerekir. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Aslında bakanlığın bu işe hiç kalkmamamsı gerekiyordu. Paylaşım komisyonu kurulduğundan bahsediliyor. Komisyondan bizlere çağrı gelmedi. Nasıl toplanıyor, bilgimiz yok. Bundan dolayı bu konu yaşandı. İddiamızı yineliyor ve Özel İdare mallarının tamamının devredilmesini istiyoruz. Hukuki mücadelemizi vereceğiz" dedi. 


İnceleme yaptılar

Öte yandan, Vali Toprak'ın vetosunun ardından konuyu yeniden ele alan İl Genel Meclisi üyeleri, Başkan Serdar Değirmenci ile birlikte söz konusu araziye giderek incelemelerde bulundu. İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ve CHP'li meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen ancak Vali Toprak tarafından veto edilen eski Sümerbank arazisine bir inceleme gezisi düzenledi.


Yeni Asır


Geri Dön