28 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: EXPO amaç değil araçtır!

Aziz Kocaoğlu: EXPO amaç değil araçtır!

EXPO’nun amaç değil bir araç olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Hemşehrilerimize güveniyorum. İzmir kendi dinamikleriyle kalkınabilir. Azimliyiz, kararlıyız ve başaracağız” diye konuştu.




İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Paris’te yapılan oylama sonucunda, İzmir’in ikinci turda elenmesi ve ipi Dubai’nin göğüslemesinin ardından konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. EXPO’nun amaç değil bir araç olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Hemşehrilerimize güveniyorum.  İzmir  kendi dinamikleriyle kalkınabilir. Azimliyiz, kararlıyız ve başaracağız” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, gerçekleşen yarışın ve oylamanın adil olmadığına da dikkat çekti.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu EXPO 2020’nin ev sahibini belirleyen oylama sonrası Paris’te yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:


“2005 yılında Japonya’da, EXPO 2015’e aday olacağımızı BİE Genel Kurulu’nda deklare ettikten sonra dolu dolu 8 senedir arkadaşlarımızla birlikte EXPO’nun peşinde koşuyoruz. O günden bugüne birçok değişiklik oldu. Bir kısmımız ilk günden beri bu işi takip ediyoruz. Bu yarışın, oylamanın adil olmadığı herkes tarafından zaten malum. Netice itibariyle buna başka bir yöntem bulmak gerekiyor. Başka yöntem, sağlılık bir yöntem bulunmazsa eğer zaten bu tür yarışlara girmemek ve bu tür kurumların da kuruluşların da kendilerini gözden geçirmesi gerekiyor. İzmir gibi bu kadar zenginliği, varları olan 8500 yıllık bir kentin, bu kadar fuar yapma geleneği olan, EXPO’yu açık ara kazanması gereken bir kentin 3. olarak yarışı kaybetmesi hepimizi üzdü. Ama önemli olan bizim kalkınmamızdır. EXPO amaç değil araçtır. EXPO’nun yerine başka araçlar koyarak kentimizi kalkındırabiliriz. Biz EXPO’yu kenti kalkındırmak için istiyorduk. 2008 oylamasından sonra da aynı şeyi söylemiştim. Biz hep birlikte duralım, yasal düzenlemeleri yapalım, hükümetle beraber el ele verelim, EXPO çerçevesinde İnciraltı’nı nasıl düşünüyorsak, sağlık konseptinde o şekilde planlayalım, uygulayalım ve EXPO şovunu yapmak için finanse edeceğimiz 2-3 milyar doları da 4 bin dönümlük kampüste inşaatın yapılması, sektörün gelişmesi için teşvik olarak kullanalım. EXPO 2020’den çok daha önce biz hedefimize ulaşırız. İnciraltı’nı dünyaya şifa dağıtan bir kampüs haline getiririz. Amacımıza da ulaşırız, kentimizi de kalkındırırız.” 


İzmir kendi dinamikleriyle kalkınabilir

“Hemşehrilerimize güveniyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir şeye ihtiyacımız olmadan, İzmir’in kendi dinamikleri ve zenginlikleriyle kalkınabileceğine, kalkındığına inanıyoruz. İzmir’i kalkındıracağız. Çıktığımız yolda emin adımlarla ilerliyoruz, projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Zaten birçok gösterge bunu başardığımızı teyit ediyor. Hiçbir endişe duymadan hep birlikte omuz omuza İzmir’i daha müreffeh ve gelir düzeyi daha yüksek bir hale getirmeye çalışıyoruz. Azimliyiz, kararlıyız ve başaracağız.” 


İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön