29 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Kentsek dönüşüm fırsatçılarına dikkat!

Aziz Kocaoğlu: Kentsek dönüşüm fırsatçılarına dikkat!

Kentsel dönüşümde karın halkla paylaşılması gerektiğine her fırsatta dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediyesi yeni hizmet binası açılış töreninde ilçe halkını kentsel dönüşüm fırsatçılarına karşı uyardı.



Kentsel dönüşümde karın halkla paylaşılması gerektiğine her fırsatta dikkat çeken  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediyesi yeni hizmet binası açılış töreninde ilçe halkını kentsel dönüşüm fırsatçılarına karşı uyardı. 


Riskli yapı kararı aldırarak gayrimenkullerini gasp etmeyi hedefleyenlere karşı dikkatli olunmasını öneren Başkan Kocaoğlu. "İmarlı bir arsa üzerine inşaat yapıyorsunuz. 'Beıı kentsel dönüşümcüyüm' diyorsunuz. Bu kentsel dönüşüm değil, bu inşaat yapmaktır. İlçedeki en önemli konulardan biri kentsel dönüşümdür. Dönüşüm suistimale açık bir konudur ve çok dikkatli olunması gerekmektedir. Gerçek anlamda kentsel dönüşüm, bir kentin bir bölgesini yeniden planlayarak inşa etmektir. Yollar, bulvarlar, otoparklar, sosyal donatı alanları kazandırmaktır. Kentsel dönüşüm, gecekonduyu yıkıp aynı arsa üzerinde 8 katlı bina yapmak değildir. Kenti dönüştürmek, bütüncül bir proje içinde Bayraklı yamaçlarına tümden bakmayı: Uzundere'yi, Aktepe-Emrez'i, Cennetçeşme'yi tümden düşünüp planlamayı gerektirir. Eğer büyük fotoğrafı görmüyorsanız, riskli bina diye bina alıp insanları mağdur ediyorsanız, bunun adı gayrimenkulün gasp edilmesidir. 6306 sayılı yasayla bugüne kadar yapılan bir tek kentsel dönüşüm örneği yoktur. Uygulaması yoktur. Ama bin küsur bina riskli yapı kararı alınarak müteahhitler tarafından gasp edilmiştir. Kentin dokusunu değiştirerek, asırlarca devam edecek bir planlamayı yapmak kentsel dönüşümdür. Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını bu minvalde uzlaşarak sürdürmektedir. Tapu sahibinin gayrimenkulünü gasp ederek değil" ifadelerini kullandı. 


Gözlem Gazetesi


Geri Dön