Sigorta

Aziz Torun: Bina tamamlama sigortası konuta güven getirir!

Konut geliştiren şirketler projelerine başlarken sigorta yaptıracak.Firma herhangi bir nedenle işini yarım bıraksa dahi sigorta şirketi inşaatı tamamlayacak. Aziz Torun,“Tüketiciyi yanıltanlar oyun dışında kalacak. Düzenleme sektöre güven getirecek” dedi


Yeni Tüketici Kanunu konut sektörünü disiplin altına alacak düzenlemeler içeriyor. Yeni düzenleme ile ruhsat almayan firmalar maketten satış yapamayacak. Böylece en kötü örneğini Esenyurt bölgesinde gördüğümüz ruhsatsız satışların önüne geçilecek. Diğer bir düzenme ise bina tamamlama sigortası. Bu değişiklikle konut geliştiren şirketler projelerine başlarken sigorta yaptıracak. Firma herhangi bir nedenle işini yarım bıraksa dahi sigorta şirketi inşaatı tamamlayacak. Sigorta, inşaat firmaları için zorunlu olsa da sigorta şirketleri isterlerse sigorta yapmayabilecek. Sigortanın olmadığı durumlarda ön ödemeli konut satışı için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen teminat veya şartlar sağlanacak. Sektör temsilcilerinin önemli bir kısmı yapılan düzenlemeden memnun. Sektörde ayrışma olacağını belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, “Tüketiciyi yanıltanlar oyun dışında kalacak. Düzenleme sektöre güven getirecek” dedi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, inşaat sektörünün yüzde 10-12’sinin devlet, yüzde 2-3’ünün markalı projeler, yüzde 85’inin ise markasız küçük müteahhitler elinde olduğunu söyledi. Yapılan değişiklikleri olumlu bulan Çelik, bina bitirme sigortasının konut fiyatlarını yüzde 1 oranında etkileceğini dile getirdi. 


SINIFLANDIRMA YAPILSIN


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, yapılan düzenlemenin uygulanması için şirketlere zaman tanınması gerektiğini dile getirdi. Pilot bölge üzerinde çalışılması önerisinde bulunan Dumankaya, “Sigortayı nasıl yaptıracağımızı ve hangi modelin uygulanacağını henüz biz de bilmiyoruz” dedi.Doğru iş yapan ve yapmayan firmaların birbirinden ayrılması gerektiğini belirten Dumankaya, şirketlere sınıflandırma yapılmasını istediklerini söyledi.  Dumankaya, firmalara mali yük getirecek sigorta işleminin az da olsa konut satış fiyatlarına yansıyacağını ifade etti.


REKABET AZALIR


İnşaatta 150 bin üretici olduğunu belirten İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, kurumsallaşamayan firmaların düzenlemeden zarar görebileceğini söyledi. Sektörde tekelleşme olacağını belirten İnan, “Bizim gibi markalı şirketler için iyi bir gelişme ancak küçük işletmeler zararlı çıkacak. Sektörde rekabet olmayacak” dedi.


Hürriyet