28 / 04 / 2024

Aziz Torun: Biz yatırımcıyla büyüyeceğiz!

Aziz Torun: Biz yatırımcıyla büyüyeceğiz!

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun "500 lira kira getirecek yere 200 bin lira vermek doğru yatırım değil" diye konuştu



Torunlar Holding, 50 yıllık bir aile şirketi. Kökeninde küçük bir bakkal dükkanı var. Bugün gıda ve gayrimenkulde Türkiye'nin sayılı şirketleri arasında. Şirketin başında Aziz Torun ve kardeşi Mehmet Torun var. Aziz Torun ağırlıkla gayrimenkul, Mehmet Torun gıda işinin başında. Şirket gıda işinde (pirinç, yağ, çay, şeker) büyümeyi ihmal etmiyor ama asıl kendinden söz ettirdiği alan gayrimenkul. Aziz Torun'un gündemini, şu sıralar Torunlar GYO'nun halk arzı oluşturuyor. Torunlar GYO, ağırlıkla AVM ya-pıyor ama satmıyor. İşletimini de üstlenerek gayrimenkul geliri sağlıyor. Aziz Torun, "Farklı bir model geliştiriyoruz, biz yap - sat'çı değil, yap - tut'çuyuz" diyor. Halka arzı sözkonusu olan şirketin port-föyündeki varlıkların değeri 2.6 milyar li¬ra. Yeni yatırımlarla bu daha da artacak. Halka arz geliriyle yeni projeler yapılacak. Aziz Torun şunu söylüyor: "Gayrimenkul önemli bir yatırım seçeneğidir. Ancak gi¬dip 500 liraya kiraya verebileceğiniz gay-rimenkule 200 bin lira vermeyin. GYO his¬sesi alarak doğru yatırım yapabilirsiniz." Torunlar GYO Yönetim Kurulu Baş¬kanı Aziz Torun'la şirketin planlarını ko-nuştuk:

■ Şu sıralar gündeminiz Torunlar GYO'nun halka arzı. Ne aşamada konu?

İMKB ve SPK izlerini bekliyoruz, önümüzdek iki-üç ay içinde bekliyoruz. GYO işi Türkiye'de çok gelişmiş bir iş değil. Biz 2000 yılından beri bunu planlıyorduk. Ama arz imkanları sınırlıydı. Temetli dağıtacak varlıkları oluşturmak ge-rekiyordu. Yani 'yap-sat' değil 'yap-tut' şeklinde, getirişi olan varlıklar oluşturup, temettü dağıtan bir yapı ta-sarladık. Bu da kısa vadede kolay olmuyor. 2.6 milyar liralık portföy değeri olan varlıkları kapsayan bir GYO ile zoru başardık.

■ Peki bu portföyün içindeki varlıkların tamamı getiri sağlayan, faaliyetteki varlıklar mıdır?

Yüzde 89'u işletmesi alınmış AVM'dir. Ama yapacaklarımızla 2.6 milyarlık portföyün yüzde 70 - 75'i AVM'lerden ve gelir getiren varlıklardan oluşacak. Ofis, marina da dahil. Otel, geliştirip satmayı düşündüğümüz bir iş. Mail of İstanbul'da
geliştirip satacağız. O kentsel dönüşüm şeklinde olacak.

■ GYO hissesi alarak gayrimenkul yatırımı yapmak, küçük yatırımcıya ilginç gelebilir mi?

Bizim toplumumuzda tapu önemlidir. Tasarrufları gayrimenkule yatırıma me-rakı vardır ama aldıktan sonra değerlendirmek, doğru yerde ve zamanda almak uzmanlık konusu. Dolayısıyla yanlış yatırım yerine, güçlü bir GYO'nun hissedarı olarak gelir sağlayabilirsiniz. Bu önemli bir tavsiye. Hisse senedin olursa hem güvenli bir yatırım yapmış oluyorsun hem de profesyonel olarak yönetilen bir şirketten bu hizmeti alarak kiracıyla, emlak vergisiyle, beyannemeyle uraşmadan gayrimenkul ortağı oluyorsun. ABD'de çok gelişmiş olan GYO'lann bizde de bu bakış açısıyla gelişmesi gerekiyor. İMKB'de toplamın yüzde l'inin altındadır GYOlar. Bu çok küçük. Bunun da gelişmesinde Torunlar GYO'nun vizyonu olacak.

■ Torunlar GYO'nun portföyünü yatırım açısından değerlendirirseniz... Neler söylenebilir?

Portföydeki varlıkların hepsi Bursa, Ankara, İstanbul, Antalya'da... O bölgede yaşayan insanların her gün gittiği, bir aidiyet hisse yaratacak yerler. Satacağımız yüzde 25'lik kısmın yüzde 21.18'ini sermayeye ekleyeceğiz ve bu yeni projeler geliştirme gücümüzü artıracak. Türkiye gibi, global bir dünyada krizlerin çok sık yaşandığı bir dünyada iddialı rakamlar söylemek yanhş olur. Bir anlamda çok kü-çük bir sermaye ile 10 yıl içinde Türkiye gibi şartlan zor olan bir ülkede 2.6 milyar dolarlık değere ulaşmışsak, bundan sonra da şartların elvermesi ve fırsatlar çerçevesinde önemli bir büyüme sağlayabiliriz. Mail of İstanbul'un 500 - 600 milyonluk yatırım değeri var. Dolayısıyla portföyün değeri de artabilir. Bu değeri ekspertiz şirketleri belirliyor. Bu portföyün büyük kısmını yurtdışına pazarlayacağız. O yüzden uluslararası yatırımcının kabul ettiği mali standartlar gerekiyor. Torun Tovver ve Mail of İstanbul arsa değeri itibariyle portföye konuldu. Bunar bitince portföyün varlık değeri artacak. Bugün hisseyi alan o gün yeni değer üzerinden pay sahibi olacak. Zaten bir GYO'dan hisse almanın espirisi de bu. Geliştirdiği projelerden kâr elde edecek, bir kısmını temettü olarak dağıtacak ve kalanıyla yeni projeler geliştirecek.

■ Gayrimenkulde başka proje var mı?

GYO dışında, Torunlar Gıda olarak Beylikdüzü TÜYAP'ta 25 bin metrekare ki-ralanabilir alanı olan bir fuar işimiz var. Yapılmış bitmiş olarak kasımda teslim edeceğiz. TÜYAP bu kadar büyümüş ola-cak. Proje geliştirici olarak varız. İşlet-mesini muhtemelen birisine vereceğiz. Onun içinde otel projesi var. 13-14 bin metrekarede, 250 yataklı bir otel. Onun da işletmesini vereceğiz.

■ Sermaye artmmı, genel kurullarında yatırım gerekçesiyle temettü dağıtmama kararlarıyla gelir bekleyen küçük yatırımcı küstürülebiliyor...

Yatırımcılar için şu söylenebilir... Uzun bir enflasyon süreci yaşandığı için, faiz oranlan da çok düştüğü için insanlar yeni yatırım alanları arıyor. Bunun için gayrimenkul çok önemli bir seçenektir. Doğru projeyi, doğru fiyatla almak... Bir gayrimenkul 15 -17 yılda mutlaka geri dönüyor olması gerekir. Alıyor, kiraya vermeye kalktığında 200 milyara aldığı varlığın kirası 500 lira oluyor. Getiriyi iyi hesap ederek değer biçmeli. Yoksa çok iyi şartlarla aldım demek, ayağı yere basan ekonomik olarak izahı olan bir tercih olmuyor. İnşaat arzı devam ediyor. Beklenmedik bir stok fazlası riski vardır. Bu¬na dikkat etmek gerekir. Emlakçı beyanlarıyla olmaz. Borsa 'oyun' yeri değil. Bu algı yanlışının düzelmesi gerekir. Halka arz edenler birilerini üteyim diye gelirse yanlış olur. Halk arz kurumsal bir şirket olmak için, yatırım için yapılmalı.

Torunlar GYO'nun halka arz öncesi 176.1 milyon lira olan ödenmiş sermayesi 224 milyon liraya çıkacak. Yüzde 21.38'i ser¬maye artınmı, yüzde 3.77'si ise ortak sa¬tışı yoluyla olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında gerçekleşecek halka arzıyla bir¬likte halka açıklık oranının yüzde 25.16 olacak. Talep olursa halka arz oranının yüzde 15'i kadar daha ek saüş olabilecek. Üç yıllık süreçte 858 milyon lira yatırım planlıyoruz.

■ Torunlar GYO'nun içinde hangi varlıklar bulunuyor?

Torunlar GYO'nun tamamlanmış projeleri arasında Bursa Zafer Plaza, Bursa Korupark AVM ve Korupark Residence bulunuyor. Torunlar GYO'nun yüzde 99.99 payla Antalya Deepo Outlet, yüzde 14.83 payla Ankamall ve Crowne Plaza, yüzde 44.6 payla Marmaris Netsel Marina ve yüzde 41.4 payla Nish İstanbul projelerinde yatırımları var. İstanbul'daki ilk AVM yatınmı To¬rtum Alışveriş Merkezi ekimde açılacak. Torunlar GYO'nun devam eden yatırımları arasında ise Mail Of İstanbul, Torun Tovver, Kemankeş Butik Otel ve Turkmall ortaklığı ile gerçekleştirilen Samsun AVM projesi bulunuyor. Her biri kendi alanında farklı özelliklerle dikkat çeken bu projeleri 2010-2011 yılı içerisinde başlatacağız.

■ Torium büyük bir proje, biraz ondan söz eder misiniz?

İstanbul'un ikinci en büyük AVM'si oluyor. 200 milyon dolarlık bir yatırım. Haramidere'de yapıyoruz. Önümüzdeki ay açılmış olacak. Yüzde 80'i kiralandı. Yeni jenerasyon bir AVM. Kiralanabilir alanının yüzde 25'ini eğlenceye ayırdık. Starpark, Torium'da Türkiye'nin en büyük kapalı eğlence merkezini açacak. Yine Türiye'nin ilk kar eğlence merkezi Snovvpark'ta dört mevsim kış sporları yapılabilecek. 6 milyon euro yatırımla kuruluyor.
Dünya/İbrahim EKİNCİ


Geri Dön