Sektörel

Aziz Torun: Gayrimenkul sektörü göründüğü kadar cazip değil!

Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün göründüğü kadar cazip olmadığını belirterek, bu alana girmek isteyen sanayicileri uyardı. Torun "Komşunun tavuğu kaz görünür ama kazın ayağı öyle değil" dedi Müteahhitlere 'yurtdışına açılın' çağrısı

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 14'üncü Gayrimenkul Zirvesi," 1/100.000'den 1/1000'e Gayrimenkul Sektörü' başlığıyla düzenlendi. Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın sanayi yatırımlarının azaldığı, sanayicilerin inşaata yöneldiği eleştirilerini hatırlatarak "Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür, ancak kazın ayağı öyle değil. Gayrimenkul sektörü bu kadar cazip bir sektör değil" diye konuştu. 


SEKTÖR DARALIYOR, YENİLER DİKKAT ETSİN

Gayrimenkul sektörünün çok kârlı görüldüğünü belirten Torun, "2005-2012 yılları arasında sat-yap mekanizmasıyla kârlı dönemler yaşandı. Ancak bunun gelecek 10 yıl daha böyle devam edeceği konusunda kimsenin bir beklentisi olmamalı. Cazibeye bakılarak gayrimenkul sektörüne girilmemesini istiyoruz" 'Yol kazasını önleyelim' Torun, yol kazalarının önlenebilmesi için gayrimenkul sektöründe sermaye piyasası araçlarının kullanılması gerektiğini söyledi. 


Gayrimenkul sektörüne yeni oyuncular geldiğine dikkat çeken Torun, "Hoşgeldiler sefa geldiler ama bu zorlukları da bilmeleri gerekiyor. Sat-yap olarak sadece konut yapanların pazarın daraldığını görmeleri gerekiyor. Gayrimenkul satış amaçlı konutun yüzde 40'lara varan orana gelmesi tehlikeli hal aldı. Konutun yanı sıra rezidans, ofis, AVM gibi sektörün büyüme ve gelişmesine ihtiyaç var" dedi Tüketici Kanunu'nun devreye girdiğine dikkat çeken Torun, "Maketten satışlara karşı bitirme sigortasını biz istiyorduk. Ancak yasalar ve son çıkan yönetmelikle kantarın topuzu gayrimenkul şirketlerinin aleyhine bir durum ortaya çıkardı. Tüketici caydığında 36 ay gibi bir sürede tüketicinin istediği zaman cayması, bunun yüzde 2 gibi bir oran olması risk taşıyor.  Beklenmedik sürpriz ve sektördeki durağanlıklarla birleşirse sektörü olumsuzluğa itecektir" ifadelerini kullandı. 

"Bir inşaat projesine yatıran yatırımcı için tahmin başladığımızda bizim için edilemez bir risk demektir, en büyük mutluluk ruhsat Burada bir kamu yararı dikkate almak" diye konuşan Aziz alınarak imar planı - ruhsat için Torun, "Bir zaman sonra yürütmeyi durdurma kararı beklenmedik bir yürütmeyi verilebiliyor. Ondan sonra durdurma kararı alınıyor. Bu derdini Marko Paşaya anlat, zaman sektörün yıkıldığı an Sizi koruyan kimse yok. Sektör olarak karşımıza çıkıyor. Herkes olarak yatırımların müktesep projelere itiraz edebiliyor. bir hak olmasını istiyoruz" Bu da yüz milyonlarca dolar ifadelerini kullandı. 


'AYAĞIMIZI FRENDEN ÇEKEBİLİRİZ' 

İstanbul Mecidiyeköy'de,10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasının ardından ilk kez bir toplantıya katılan Aziz Torun, GYODER Başkanlığını bırakacağını açıkladı. Torun geçen yıl seçilmişti. 


'Koruyanımız yok, derdimizi Marko Paşa'ya anlatıyoruz' 

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye'nin ekonomiye itiş vermek için hem faiz hem de makro ihtiyati önlemler ayağında ayağını biraz frenden çekme şansı olduğunu söyledi. Enerji fiyatlarının düştüğüne ve çevre ülkelerdeki büyümenin çok zayıf olduğuna dikkat çeken Ateş "Bizi bölge ülkelerinin üzerine çıkarmak için güzel bir fırsat var" dedi. Ateş, konut kredilerinde gayrimenkule dayalı menkul kıymet kullanımına yönelinmesi gerektiğini kaydetti. 


YEŞİL DÖNÜŞÜME FAİZSİZ KREDİ 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında yüzde 4 olarak verdiği faiz desteğini, istenilen şartların yerine getirilmesi durumunda kademeli olarak artırmayı planlıyor. Bu kapsamda, A sınıfı enerji performansına sahip, parselinde otoparkı bulunan, gri su sistemi kullanılan binalar için verilen faiz desteği artırılacak. Yeşil bina için belirlenecek tüm şartları yerine getirenler için faizin tamamını Bakanlık ödeyecek. Böylece vatandaş, devlete faizsiz borçlanacak. 


2B için ek süre teklifi 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2/B arazilerinde hak sahibi olduğu halde başvuru yapmayanlarla, başvurup ödeme yapmayanlara ek süre tanınmasına ilişkin kanun teklifi verdi. 

 


2015'TE NOT ARTIŞI OLABİLİR

Zirveye video konferansla katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de müteahhitlere 'Tecrübenizi yurtdışına taşıyın' çağrısı yaptı. Güllüce, "Uzakdoğu gibi gitmediğimiz yerlerde nasıl olabiliriz ona bakmak lazım. İnşaat ile ilgili olarak bizim fıtratımızda ve yaratılışımızda uygunluk var. 

Bunu kullanmamız lazım. Biz Bakanlık olarak yanınızdayız" dedi. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da zirvedeki konuşmasında "780 bin kilometrelik alan sizin için yeterli değil. Sektör belli bir bilgiye ulaştı. Bunun yurtdışına belli bir ihracat kalemi oluşturarak taşınması gerekiyor" dedi. Gayrimenkul sektörünün, elindeki portföyü yatırımlar için kullanması gerektiğini belirteren Ertaş, "Her yatırım için yeni kaynak bulacak kadar zengin bir ülke değiliz" dedi. 2015'in ikinci yarısında Türkiye için not artışının gündeme geleceğini öngördüklerini belirten Ertaş, bu ay içerisinde uluslararası şirket hatta devletlerin de tahvil almak üzere Türkiye'ye geleceğini kaydetti.


Ünsal Ereke-Habertürk