Sektörel

Aziz Torun, Torun Center inşaat kazasıyla ilgili toplantı yaptı!

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torun Center'da dün meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili olarak açıklama yaptı...

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Aziz Torun, Şişli'deki şantiyelerinde asansörün düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin, şantiyeye sigortasız herhangi bir kişinin girmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi, ciddi bir elaman sayısıyla iş güvenliğini ve işçi sağlığını kontrol ediyor" dedi.


Torun, Dedeman Hotel'de düzenlendiği basın toplantısında "O kadar üzüntülüyüz ki, 'günaydın' demek bile zor. Çünkü gerçekten, şirketimiz için çok üzücü bir olay yaşandı dün, Ali Samiyen Stadı'nın yerindeki şantiyemizde. Elim bir kaza meydana geldi. Sizlerin de bildiği gibi 10 tane işçimizi kaybettik" diye konuştu.


Ölen işçilere rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyen Torun, tahkikatın devam ettiğini ve 10 işçinin kaybıyla ilgili aralarında şantiye, blok, işçi sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kişilerin de bulunduğu 9 kişinin gözaltında bulunduğunu söyledi. 


Şirket olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının, belirlenmesinin takipçisi olduklarını ifade eden Torun, şöyle devam etti:


"Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka açık bir şirket. Şeffaf ve kurumsal bir şirket. Burada çalışanların öncelikle şunu belirteyim ki, sigortasız asla bu şantiyeye herhangi bir kişinin girmesi söz konusu değil. Parmak iziyle şantiye alanına giriliyor. İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi ciddi bir elaman sayısıyla iş güvenliğini ve işçi sağlığını kontrol ediyor. Bu nedenle herhangi bir sigortasız çalışan söz konusu değil. Şirketimizin ayrıca üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortası kapsamında da bu hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine, yakınlarına gereken her türlü sahiplenme sonuna kadar olacaktır. Biz, bu konunun sonu kadar takipçisi olacağız. Çünkü, şahıs olarak da şirket olarak da işinin sorumluluğunun bilincinde olan bir şirketiz ve şahısız. Bizi de kamuoyu ve sektör bu özelliğimizle tanırlar. İşini sahiplenen, işini takip eden bir şirket olarak, şahıs olarak tanırlar. Bu olayda da kesinlikle bunun böyle bir sorumsuzluğu ya da kazayı meydana getiren nedeni şirketimize mal etmelerine ya da şirketimizin bu anlamda bir leke almasına asla müsaade etmeyeceğiz."


- "Asansörü ben de kullandım"


Her binada bulunan asansörün "yük ve insan" asansörü olarak tanımlandığına işaret eden Torun, şöyle konuştu:


"Bu asansörü biz de şantiyeye gittiğimiz zaman kullanıyoruz. Bundan 10 gün evvel şantiyeye örnek daireyi görmeye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekiple birlikte ben de aynı asansörü kullandım. Çünkü bu hem insan hem de yük taşımak üzere planlanmış. 2 bin 700 kilogram ağırlık taşıma kapasiteli ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör. Bu amaçla zaten monte edilmiş bir asansör. Kazanın meydana gelmesiyle ilgili şu anda Cumhuriyet Başsavcımızın görevlendirdiği bilirkişiler, sahada çalışıyorlar. Bu kazanın nasıl meydana geldiği ve sorumlularının bu verilecek olan bilirkişi raporu sonunda muhakkak ki, savcı ve adli merciler gerekli tahkikatı yaparak ortaya çıkaracaklardır."


Bir gazetecinin, "İşçileriniz şantiyede kaça kadar çalışıyorlar" sorusu üzerine Torun, normalde saat 18.00'de mesainin bittiğini belirterek, "Bu saatten sonra sahada bu asansörde bulunan arkadaşların ve o yükün muhtemelen tedarik amaçlı, bazı malzemeleri çıkararak hazırlık amaçlı kullanım olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.


Ancak, dün akşam sahaya intikal ettiklerinde şantiyedeki bütün sorumluların gözaltına alınması sebebiyle daha detaylı bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade eden Torun, şöyle devam etti:


"Bugün sizin karşısına çıkmamızın nedeni de biz işimizin sahibiyiz ve sorumluluğunu taşıyoruz. Yanlış bilgi ile ciddi bir şekilde, birtakım yanıltmalar oluyor. Şantiyenin önünde orada çalıştığını ifade eden, burada asansörlerin bakımının yapılmadığı ifadelerini kullanan kişilerin olduğunu gördük. Dolayısıyla yanlış bir bilgiye sahip olmamanız için biz direkt, bilgi aldığımız sürece sürekli sizi bilgilendireceğiz. Bizim dışımızda ve kamu yetkililerin dışında lütfen bu konuda yapılacak olan beyanlara ve ifadelere itibar etmemenizi sizlerden rica ediyorum. Çünkü çok kritik bir konu, can kaybı var. O nedenle sizlerin de bu hassasiyeti göstermenizi istiyorum." 


- Çalışma saatleri


Torun, hafta içi çalışmaların saat 23.00'a kadar devam ettiğini, hafta sonu ise 18.00'den itibaren çalışmaların sona erdiğini vurgulayarak, "Ama 18.00'den sonra bu taşeron işçilerin malzeme çıkardığı anlaşılıyor bu asansörle. Ama bu tamamen sınırlı sayıda ve malzemelerin hazırlık anlamında kullanıldığı bir sefer olduğu anlaşılıyor. Ama detaylı bilgiyi ilgili kişiler gözaltında ve ifade veriyorlar. Biz de bilgileri aldıkça sizlere aktaracağız. Bu saatte sizin karşınıza çıkmamızın nedeni, biz şirketimizin faaliyetleri ile ilgili sorumluluğun bilincindeyiz ve sizi bilgi geldikçe her 2 saatte bir aydınlatıp, bilgilendireceğiz" diye konuştu.


Bir gazetecinin, "İhmallerden söz ediliyor. Bu sabah şantiyeden çıkan işçiler, bu asansörün sürekli bozulduğu yönünde bilgi verdi. Hatta 20 gün önce asansörün yine bozulduğu ve düşmek üzereyken paraşütlerin açılarak yavaşladığı yönünde. Neler söyleyeceksiniz?" sorusuna, Torun, şöyle yanıt verdi:


"Tamamen yalan. Çünkü her gün sahada bu asansörü kiralamış olan firmanın 2  elemanı sabahtan akşama kadar sahada bulunuyor. İhtiyaç duyulduğunda bunların arızasına müdahale ediliyor. 10 gün evvel ben de o asansöre bindim. Böyle bir şey olabilir mi? Halka açık bir şirketin, bu kadar iş güvenliğine önem veren, 20'nin üzerinde iş güvenliği elamanın görev yaptığı bir sahada asansörün bu kadar keyfi olarak bakımını yapmayacağız, arıza yapacak. Bu tamamen hakikat dışı ve maalesef bu kişiler şantiye civarında dolaşarak burada çalışıyormuş görüntüsü vererek, bu tür beyanlarda bulunduklarını tahmin ediyoruz. Onun için lütfen bizim ve ilgili kamu yetkililerin dışındaki beyanlara itibar etmeyin."


- "İş güvenliği ile denetimler Bakanlık tarafından yapılıyor"


Torun, "Asansörün bakım firması hangisi, bakımları ne sıklıkla yapıyorlar" sorusuna da Geda-Major şirketinin uluslararası bir marka olduğunu ve firmanın elamanlarını her gün sahada bulunarak bakımları yaptığını söyledi. 


"Önemli miktarda bir kar açıkladınız. Bu kardan iş güvenliğine ayırdığınız pay nedir? İkincisi, asansörlerde arıza olduğunu pek çok işçi söyledi. Siz bunların tamamını ret ediyorsunuz. Dolayısıyla işçilerin doğru söylemediğini mi düşünüyorsunuz? Bir işçinin, iş güvenliği ile ilgili eğitim almadığını ve 20 gündür çalıştığını söyledi. Neler söyleyeceksiniz?" soruları üzerine Torun, 16 saat iş güvenliği eğitimi almadan hiç kimsenin şantiyeye giremeyeceğini aktardı. 


Torun, işçilerin parmak iziyle şantiyeye alındığını ve bütün çalışanların bu eğitim sonrasında şantiyeye girdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:


"Kesinlikle yalan bir beyan. İş güvenliği ile ilgili denetimler, zaten Bakanlık bu konuda çok etkin bir şekilde bu denetimleri yapıyor. Nisan ayı içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetim yapılmış. Bu denetimler kapsamında da denetlenen bir şantiyeyiz. Böyle bir şey söz konusu değil. Yasanın gerektirdiği bütün tedbirler eksiksiz alınıyor. Bu konuda Bakanlığın denetimi var ve Bakanlığın yetkili kıldığı şirketlerin denetimi ve aynı zamanda hizmetleri var. Onlar bu işi yürütüyorlar. Eksik neyse, ihtiyaç neyse yasalar doğrultusunda bunlar yerine getiriliyor. Bu kadar büyük bir şirketin bütçesiyle kıyaslama imkanı yoktur. Ama yasanın emrettiği hükümler neyse bunlar harfiyen yerine getiriliyor."


Torun, "9 Nisan'da bir işçi hayatını kaybetti. İş güvenliği ve denetimi konusunda bir çok tedbirin alındığını söylüyorsunuz. Aynı zamanda 23 Ağustos'ta bir yangın gündeme geldi. Müsterih misiniz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:


"Böyle bir şey için bu soruyu bu şekilde sormanızı ben kınıyorum. Müsterih olmam çok üzücüdür. çünkü bu konularda hassasiyet gösteren bir şirketiz. Ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de bu konudaki çalışanların aynı hassasiyeti de göstermediğini de bir vaka olarak biliyoruz. Bu önlemlere rağmen bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Sadece bizim şantiyemiz de değil, TÜİK rakamlarına baktığımız zaman sektördeki bu tür kazaların maalesef gerçekleştiğini ama elbetti ki, bizim şantiyemizde olması ve bu nedenle de hukuki ve adli olarak gerekli soruşturma yapılıyor. Bunun sonucunda da kusurlular tespit edilip ve neyse bu sorumluluğun bedeli bunun da ödetilmesinin takipçisi olacağız. Denetimler sürekli yapılıyor, biz de bunları yerine getiriyoruz. Ama elbette ki can kaybı nedeniyle 'biz müsterihiz, gönlümüz rahat' değil. Bunların asıl sorumluların belirlenerek cezalandırılması anlamında takipçisi olacağız."


"Söylediklerinizden sonra şunu mu anlamalıyız; 'Torunlar Gayrimenkul Ortaklığının hiçbir sorumluluğu yoktur'. Bunu mu anlamayız?" sorusuna Torun, "Hayır" diyerek cevap verdi. 


- "Bu sorumluluğun bilincindeyiz"


Bir gazetecinin, "Mayıs ayında Tabip Odasının bir tweet attığı dünden beri konuşuluyor. Sizin inşaatınızı göstererek, 'Bugünden sesleniyoruz, yarın bu inşatlarda 8-10 işçi hayatını kaybedebilir' şeklinde tweet atılmış. O dönemden sonra siz de bir rapor yapıldı mı? Ya da neden Tabip Odası böyle bir tweet atmış olabilir? Neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Torun, şunları söyledi:


"İşi tweet noktasına getirirsek herkes her şey için tweet atıyor kardeşim. Onun için, bizim için önemli olan Bakanlığın denetimi ve Bakanlığın bizim şantiyemizde belirlediği eksiklerin yerine getirilmesidir. Bizim için esas olan budur. Biz de bunları yerine getiriyoruz. Sorumluluk olarak elbette ki, bu sorumluluğun bilincinde olmamızdandır. En yetkili kişi olarak sizin karşınızda olmamız, şirketimiz ve şahıs olarak da bu sorumluluk konusundaki hassasiyetimizi ifade etmek içindir."


Torun, işçilerin çalışma saatlerinin sorulması üzerine, iş kanunu hükümlerine göre bir ayda 185 saat olduğunu, bunun haftalığa ve günlüğe bölündüğünü belirterek, buna göre burada her işçinin iş kanunu hükümlerine göre fazla mesai yapıyorsa bedelini alacağını ifade etti.


Bir fazla çalıştırmanın söz konusu olmadığını belirten Torun, "günlük iş kanuna göre 8 saattir biliyorsunuz. Ama bu ay üzerinden hesap edilir. 23.00'a kadar çalışmaları, çalışma iki vardiya olduğundan çalışmalar 23.00'a kadar olabiliyor. Çünkü bu şantiyenin belli bir zaman içerisinde bitirilmesiyle ilgili. Ama bu da yine kanun kapsamında günlük 8 saat çalışma esasına göredir" dedi.


Torun, sayıyla ilgili olarak da olayda hayatını kaybedenlerin sayısının 10 olarak kesinleştiğini, bunun dışında herhangi bir sayının söz konusu olmadığını ifade etti. 


İnşaat çalışmalarına ilişkin ise Torun, "Bu soruşturma tamamlanıp, gerek adli soruşturma gerek bizim yönetim olarak yaptığımız soruşturma tamamlandıktan sonra başlayacak. Takdir edersiniz ki, ortada bir can kaybı var. Dolayısıyla biz, burada can kaybı varken, mal derdine düşecek anlayışta değiliz" şeklinde konuştu. 


İşçi yakınlarının açıklaması için tıklayınız


Aziz Torun kimdir?


Torun Center asansör kazası nasıl meydana gelmişti?


Torunlar GYO basın açıklaması için tıklayınız


Torunlar GYO'dan 6 aylık rekor kazanç haberi için tıklayınız


Torun Center haberleri için tıklayınız


AA