Kent Haberleri

Babadan emekli maaşı nasıl alınır? Dul ve yetim maaşı başvurusu 2023! Birikmiş yetim maaşı nasıl sorgulanır?

Birikmiş yetim aylığı sorgulaması son günlerde sık sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki babadan emekli maaşı nasıl alınır? Birikmiş yetim maaşı nasıl sorgulanır?

Birikmiş yetim aylığı ile ilgili ayrıntılar merak ediliyor. Birikmiş yetim aylığı sorgulaması, e-devlet ve Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri üzerinden yapılabiliyor. 

Birikmiş yetim aylığının tutarını öğrenmek isteyen vatandaşların, e-devlete girdikten sonra Sosyal Emniyet Kurumu sayfasına giriş yaparak, "Dul ve Yetim Maaşı (Aylığı) Sorgulama" sayfasına gitmesi gerekiyor. Bu adımlar izlendikten sonra, vatandaşların ne kadar maaş aldıklarının dökümleri karşılarına çıkıyor. 

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri üzerinden bu sorgulamayı yapmak isteyenler de kimlikleri ile beraber başvuru yapabiliyor. Bu şekilde yetim maaşları öğrenilebiliyor. 

Vefat etmiş babadan maaş alabilmek için gerekli şartlar da merak ediliyor. Peki vefat etmiş babadan maaş alabilmek için gerekli şartlar neler? İşte o şartlar:

1. Yaşlılık ve ölüm sigortası için en az 1800 prim günü ödenmiş olmalı.

2. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden sigortalı olan kişilerin, en az 5 sene boyunca sigortalı ve 900 prim gününü ödemiş olmaları gerekiyor. 

3. Babadan emekli maaşı almak isteyenlerin babaları vefat etmeden önce emekli olmuş olmaları gerekiyor.

4. Vefat etmiş olan babanın SGK borcunun olmaması gerekli. 

HEM EŞTEN HEM BABADAN MAAŞ ALINABİLİR Mİ?

Dul kadının hem babasından hem de eşinden emekli aylığı alma hakkı bulunuyor. Fakat babadan emekli maaşı almak isteyen kadınların eşlerinin, babalarından önce vefat etmiş olması gerekiyor. Eşinin vefatının ardından belirli bir süre geçmesinden sonra babalarını kaybeden vatandaşlar, her ikisinden de maaş alma hakkını elde ediyor. 

Aynı zamanda dul kadınların bu maaşlardan faydalanabilmesi için kendilerinin de sigortalı olarak çalışmamaları şartı aranıyor. 

BABADAN ALINAN YETİM AYLIĞI KAÇ LİRA? 

Yetim maaşı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı yüzde 25 olarak belirlenmiştir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının yüzde 25'i çocuklara veriliyor. 

Dul karı ve koca için yüzde 50, eğer maaş alacak yetim yoksa dul eşlere yüzde 75 oranında maaş veriliyor. 

Vefat eden kişinin anne ve babası da sağ ve bakıma muhtaç ise, annesine, babasına ve yetim çocuklarına yüzde 25 oranında maaş veriliyor. 

BABADAN KALAN EMEKLİ MAAŞINI ALMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR? 

Babanın emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi oalrak başvuruda bulunması gerekiyor. Babalarından kalan emekli maaşının alınabilmesi için istenen şartlara sahip olunduğu kanıtlandıktan sonra, kişilere aylık bağlanıyor. 

YETİM MAAŞI BİRİKİYOR MU? 

Yetim maaşının birikmesi, kişilerin babalarını kaybetmelerinden ve yetim maaşı için başvuruda bulunana kadar geçen sürede yaşanır. 

Yetim veya dul aylığı alacak olan kişiler, başvuru yapmış oldukları aydan sonraki ayda maaşlarını almaya başlıyor. Bu maaşı alana kadar da kendilerine maaş ödemesi yapılması gereken gün kadarki ek ödeme, alacakları aylık tutarına ekleniyor. 

Yetim aylığı alan kızlar, evlenmeleri ya da sigortalı bir işte çalışmaya başlamalarının ardından, babadan kalma aylığı almaya devam edemiyor. Bu durumda, maaşlar annelerine aktarılıyor.  

BİM'de Kütahya Porselen 48 parça yemek takımı 2 bin 249 TL'ye, 30 parça çatal kaşık bıçak takımı 1.179 TL'ye satılacak!

Öğretmen, doktor, hemşire, polis maşları kaç TL olacak? Memurlara flaş zam haberi! Şimdi bu rakamlara bakın!

PTT KPSS şartsız 10 bin personel alımı: PTT personel alımı başvuru ilanı var mı?

Gram altın, çeyrek altın, tam altın fiyatları ne kadar? Altın fiyatları yeni aya nasıl başladı? 1 Ekim altın fiyatları..