Babadan oğula bağış nasıl olur?
Taşınmaz mal devirleri bir bedel karşılığında yapılabileceği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Örneğin babadan oğula tapu devirleri bedelsiz olarak yapılıyor. Peki, babadan oğula bağış nasıl olur?
Babadan oğula bağış nasıl olur?
Taşınmaz mal devirleri bir bedel karşılığında yapılabileceği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Bedelsiz olarak gerçekleşen devir işlemi bağış veya hibe olarak nitelendiriliyor.
Bu tasarruf işlemi genellikle akrabalık ilişkisi bulunan kimseler arasında gerçekleşiyor. Örneğin babadan oğula tapu devirleri bedelsiz olarak yapılıyor. Peki, babadan oğula bağış nasıl olur?
Babadan oğula tapu bağışı için gerekli belgeler ile Tapu Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Ayrıca bağış tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.
Gerekli belgeler:
- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
Tapu hibe harcı:
Tapu hibe bedeli hibe edilen taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden binde 68,31 oranı olarak belirlendi.
Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.
Konut kredisi birinci derece akraba arası satışlarda kullanılır mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com