Emlak Terimleri

Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu?

Tapu bağışı aile içinde yasal mirasçılardan sadece biri adına yapılabiliyor. Böyle bir durumda diğer mirasçıların hakları nelerdir? Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu? Tapu bağışı genellikle aile içinde ve yakın akraba ilişkilerinde yapılıyor

Tapu bağışı, bir gayrimenkulün satış bedeli olmadan devredilmesi işlemine deniyor. Tapu bağışı genellikle aile içinde ve yakın akraba ilişkilerinde yapılıyor. Tapunun bağışlanması kimi zaman diğer yasal mirasçıların haklarını zedeleyebiliyor.

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebiliyor.

Mal varlığındaki tasarruf edilebilir kısım, terekenin mirasbırakanın ölümü günündeki durumuna göre hesaplanıyor. Hesap yapılırken, mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri terekeden indiriliyor.

Aile içinde babanın, tapusunu çocuklarından birine bağışladığını düşünelim. Bu durumda başka mallar varsa babadan oğula tapu bağışı bozulur mu? Başka mallar yoksa ne olur?

BABADAN OĞULA TAPU BAĞIŞI BOZULUR MU?

Babanın tek bir oğluna ev hibe etmesi ve başka malının olmaması halinde varsa diğer mirasçılar açısından mirasın kaçırılması söz konusu olabiliyor. Böyle bir durumda diğer mirasçıların saklı payları zedeleneceğinden, vefat sonrasında tapu bağışının iptali için mirasçılar dava açma hakkını kullanabiliyor.

Koçak Hukuk'un derlediği kararlara göre, Yargıtay aldığı kararlarda ilk olarak miras bırakanın tapu bağışını minnet duygusu ile yapıp yapmadığına bakıyor. Yani mirasçılardan birinin diğer mirasçılara nazaran miras bırakanın bir bakım ve ihtiyaçlarını ahlaki görev sebebi ile ilgilenmenin üstünde bir şekilde karşılayıp karşılamadığına bakılıyor.

Yargıtay’ın baktığı bir diğer kriter ise gerçekten de mirasçıdan mal kaçırma niyetinin olup olmadığıdır. Miras bırakanın başka bir malı olup olmadığına bakılıyor. Buna göre, miras bırakan mallarının tamamını değil bir kısmını temlik etmişse ve diğer mallarını terekede tutmuşsa amacın mirasçıdan mal kaçırmak olmadığı alınan emsal kararlarda yer almıştır.

Babadan oğula tapu bağışının bozulması için diğer mirasçılar dava açabiliyor. Ancak davalıdan murisin muvazaasının ispat edilmesi isteniyor.
 

Tapudan cayma hakkı var mı?

Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar?

Tapu sorgulama şifresiz nasıl yapılır?