29 / 04 / 2024

Badana çeşitleri nelerdir?

Badana çeşitleri nelerdir?

Yapıların estetik görünmesi için yapılan badana, birçok şekilde uygulanabiliyor. Buna göre badana çeşitleri nelerdir, detayları haberimizde...



Badana çeşitleri nelerdir?

Badana, duvarlara ve tavana fırça ya da rulo ile sürülen ya da püskürtülen beyaz veya renkli kireç şerbeti şeklinde tanımlanıyor.  Badana ihtiyaca göre kış mevsiminden çıkışta ilkbahar aylarında senede bir kez yapılabilir.


Badana yapılırken evin içinde ve odalarda rüzgar ve hava akımına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü rüzgar veya hava akımına uğrayan yerler çabuk kuruyacağından badana lekeli bir halde kuruyabiliyor. Bu nedenle badana yaparken kapı ve pencerelerin kapalı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.


Badana çeşitleri..

Adi badana

Adi badana, kireç badana ile aynı anlama geliyor.


Kireç badana

Kireç şerbetine şap, terebentin ya da yağlı bir madde katılarak yapılan badanaya deniyor. Kireç badana kıl, plastik fırça veya püskürtme ile yapılıyor.


Alakol badana

Alakol badana, örgensel tutkalın kaynar suda eritilip renklendirilmesinden sonra birkaç kat halinde duvara sürülmesiyle yapılan badanaya deniyor. Badanadan önce duvarın arapsabunu ya da suda eritilmiş sabun ile iyice yıkanması gerekiyor. Alakol badana sürülmüş bir yüzey üzerine başka bir çeşit badana uygulanamıyor.


Kazein badanası

Kazein badanası, kireç badanaya bir miktar süt katılarak hazırlanıyor. Bu badana, mat olarak boyanması istenen yüzlere uygulanıyor.


Mermer badana

Mermer badana, mermer kirecinden yapılan ve beyaz olarak ya da içine renk katılarak sıva üzerine iki ya da üç kat sürülen badanaya deniyor.


Plastik badana

Plastik badana, hazır olarak satılan plastik boyalar ile uygulanan badanaya deniyor.


Tutkallı badana

Tutkallı badana, toz halinde tutkalı boya ile karıştırarak yapılan badanaya deniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön