22 / 11 / 2024
fuzul

Temel çeşitleri nelerdir?

Temel çeşitleri nelerdir?

Bir yapımının sağlam zemine oturtulan bölümü "temel" olarak nitelendiriliyor. Peki temel çeşitleri nelerdir, yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...




Temel çeşitleri nelerdir?

Temel, herhangi bir yapıdan gelen yükleri zemine aktaran bölümüne deniyor. Bir başka ifade ile temel, bir yapımın sağlam zemine aktardığı bölüm olarak ifade ediliyor. Temeller, tuğla, taş, beton, ahşap, çelik veya demir olabiliyor.


Günümüzde en çok kullanılan betonarme temeller, yüzeysel temeller ve derin temeller olmak üzere ikiye ayrılıyor. Derin temeller, toprağı bir kuyu gibi derince kazıp dibine oturtulan temeldir. Yüzeysel temel ise, çok az kazılmış zemine oturtulan temeldir. Yüzeysel temelde hazır kolonun alt ucu temel üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilip çevresindeki aralık betonlanıyor.


1.Yüzeysel temeller

*Tekil Temel (Münferit)

*Sürekli Temel (Şerid yada mütemadi)

*Radye Temel (Radye Jeneral)

*Düz radye temel

*Kirişli radye temel

 a) Alttan kirişli radye temel

 b) Üstten kirişli radye temel

*Mantar şeklinde radye temel

*Ters Kemer Şeklinde radye temel

*Rijit temel


2.Derin temeller

*Ayak Temel

*Kazık Temel

*Kesonlar


Yukarıda temel çeşitleri nelerdir, sorusunun yanıtını verdikten sonra temel çeşitlerinin ayrıntılarına değinelim.


- Tekil Temel (Münferit); Emniyet gerilmesi büyük olan zeminlerde her kolonun altına ayrı olarak dökülen betonarme temellere deniyor.


- Sürekli Temel (Şerid yada mütemadi); Zeminin ayrık temel yapılmasına elverecek kadar sağlam olmaması ya da yüklerin büyüklüğü durumunda yapılan, kolonların altında ve arasında betonarme kiriş gibin uzanan temel türüne deniyor.


- Radye Temel (Radye Jeneral); Yapının zemine oturduğu yüzeyi bir döşeme gibi boydan boya kaplayan çoğu betonarme temele deniyor. Radye temel, dolma toprak gibi emniyet gerilmesi çok düşük olan zeminlerde ya da yüklerin çok büyük olması durumunda uygulanıyor.


- Kazık Temel; Yere çakılan ahşap ya da çakılan, burularak sokulan veya dökülen beton kazıklar üzerine oturtulan temele deniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön