07 / 05 / 2024

BAE'nin 12 milyar dolarlık projesi imzalandı!

BAE'nin 12 milyar dolarlık projesi imzalandı!

BAE’nin Afşin-Elbistan’da 12 milyar dolar yatırımla kuracağı termik santralin yapımını da içeren anlaşma imzaladı...



Türkiye ve Birleşik Arap Emir­likleri (BAE) Afşin-Elbistan’da 12 milyar dolar yatırımla 8 bin MW’lik elektrik santrali yapımını içeren anlaşma im­zaladı. Bu yatırımlarla bölge­den toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 mil­yar kWh/yıl enerji üretilecek.


Afşin-Elbistan Kömür Havzası Hükümetler arası anlaşmanın imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Ba­kanı Taner Yıldız, BAE Ener­ji Bakanı Mohamed Bin Dha en Al Hamli, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, BAE Ener­ji Şirketi TAQA Yönetim Ku­rulu Başkan Yardımcısı Ab- dulla Saif Al-Nuaimi katıldı. İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Ba­kanı Taner Yıldız, Afşin-El- bistan kömür havzası proje­sinin çok ciddi bir yatırım ol­duğunu belirterek, Türki­ye'de tüm sektörler dahil ol­mak üzere merkezde yapıla­cak en büyük yatırım oldu­ğunu aktardı. Siyasi irade olarak bu projenin arkasında olduklarının altını çizen Yıl­dız, “Türkiye’deki linyitlerinyüzde 49’ı bu havzada bulu­nuyor. Proje sayesinde yak­laşık 15 bin kişi istihdam edi­lecek, işletme döneminde ise yaklaşık 8 bin 500 civarında doğrudan istihdam sağlana­cak. Anlaşmayla havzada B, C, D, E ve G sahalarında yeni santrallerin inşa edilmesini, kömür rezervlerinin harekete geçirilmesini ve ekonomiye kazandırılmasını planlıyo­ruz” dedi.

“Yerli kömürü kazandıracağız”

Çevrenin son derce önem­li olduğunun altını çizen Ba­kan Yıldız, özellikle Afşin-Elbistan’daki yöre halkına her zaman itibar göstereceklerini belirtti. Türkiye’de kömür tü­ketiminin ve üretiminin yüzde 1 civarında arttığını ifade eden Yıldız, “Türkiye’de eneıjideki büyüme ekonomik büyüme­den daha hızlı bir yapıda ol­mak zorundadır. Türkiye’deki linyitlerimizin yüzde 40 bu havzada bulunuyor. Yerli kö­mürü Türkiye’ye kazandıraca­ğız” şeklinde konuştu.


"Nükleerde BAE yanımızda”


İkinci nükleer santral ko­nusunda Güney Kore’nin ter­cih edilmesi durumunda bu konuyla ilgili Birleşik Arap Emirlikleri ile iş birliği içeri­sinde olunup olunmayacağı yönündeki bir soruya Yıldız, “Dört ülke ve dört kurumla birlikte bu sürece girildi. Güney Kore’nin tercih edilmesi durumunda Birleşik Arap Emirlikleri bu süreçte yanı­mızda olacağını söyledi. Fakat bu sürecin henüz başındayız” ifadelerini kullandı.


“Yeni yatırımlara iştahlıyız”


BAE Enerji Bakanı Moha- med Bin Dhaen Al Hamli, “Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında uzun yıl­lar süren bir iş birliği söz ko­nusu. Bu anlaşmayla bu bağı daha da güçlendirip ileriye götüreceğiz. İki ülke yöneti­minin bilgisi ve öngörüsü sa­yesinde bu iş birliği daha da ileri götürülmüştür. Türki­ye'nin ekonomik gelimi açı­sından önemli bir projeye im­za atıyoruz. Yeni projelerde yer almak için de son derce iştahlıyız” dedi. Hamli, proje­nin BAE şirketinin üstlendiği bir proje olacağını ifade ede­rek, Türkiye'deki şirketle or­taklık olacağını, ülkeler ara­sında çok büyük bir adımın atılmış olacağını aktardı.


“Türkiye çok çekici bir pazar”


TAQA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulla Sa- if Al-Nuaimi de Türkiye saye­sinde proje ile çok büyük bir yapı taşma sahip olduklarını belirterek, projede hisselerin çoğunluğunun kendilerinde olacağını kaydederek, kurulu gücü 7 bin megawata çıkar­mayı hedeflediklerini, Türki­ye’ye çok çekici bir pazar ola­rak gördüklerini söyledi.


“15 bin kişilik istihdam”


EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan havzasının en geniş kömür rezervine sahip olan bölgesi olduğunu vurgu­layarak, havzada halen 2 bin 800 MW gücünde 2 adet ter­mik santralın bulunduğunu, havzada mevcut santrallere ila­veten toplam 8 bin 200 MW kurulu gücünde yeni santraller kurulma potansiyelinin bulun­duğunu bildirdi. Alış, projede yaklaşık 15 bin kişinin istih­dam edileceğini, işletme dö­neminde yaklaşık 8 bin 500 kişinin doğrudan istihdamının sağlanacağım söyledi.


DÜNYA


Geri Dön