Ekonomi

Bağ-Kur ve çiftçi emeklileri için flaş asgari ücret talep

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çiftçi emeklileri ve Bağ-Kur'dan emekli esnafın emekli aylıklarının asgari ücretin altında kalmaması gerektiğine dikkat çekerek, konuyla ilgili hükümetten adım talep etti. Ancak Bağ- Kur ve çiftçi emekli aylıkları bu rakamın altında kaldı

Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklama sonrası asgari ücret 5 bin 500 TL seviyelerine yükselti. Ancak Bağ- Kur ve çiftçi emekli aylıkları bu rakamın altında kaldı. 

"BAĞ- KUR EMEKLİ AYLIKLARI ÇOK DÜŞÜK" 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de çiftçi ve emekli aylıklarının bu rakamın altında kalmaması gerekliliğine işaret etti. Palandöken, "SSK'lı çalışanlar 7200 prim gün sayısıyla emekli olurken Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim gün sayısını doldurmak zorunda. Esnafımız hafta sonu demeden, bayram seyran demeden çalışmasına rağmen en düşük emekli aylığını alıyor. Yapılan son düzenlemeyle asgari ücret 5 bin 500 liraya çıkarılırken memurlar için de 3600 ek gösterge düzenlemesi yapıldı. Ancak 3 bin 500 liradan başlayan Bağ-Kur'lu çalışanların emekli aylıkları çok düşük" dedi. 
 

Palandöken, konuyla ilgili açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Toplumda en çok çalışan kesim olan, dükkanındaki ürünleri satarak geçimini sağlayan Bağ-Kur'lu esnafımız ile çiftçilerin emekli aylıkları asgari ücretin altında kalmamalı. Sosyal güvenlikteki norm birliğine göre SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı birleştiğine göre emekli aylıkları da eşitlenmeli. En uzun prim gün sayısını ödeyen Bağ-Kur'luların en düşük emekli aylığını alması anayasanın eşitlik ilkesine aykırı."

BAĞ- KUR NE DEMEK?

Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu kısaca Bağ-Kur olarak bilinmekte olup, ayrı bir sosyal güvenlik kurumu olarak 1971 yılında 1479 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Sosyal güvenlik kurumlarını 2006 yılında tek çatı altında birleştiren 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SGK kurulmuş ve ayrı bir sosyal güvenlik birimi olan Bağ-Kur’un varlığı da sona ermiştir. Bağ-Kur sigortalılığı yeni 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasının 4/b maddesinde düzenlenmiş olup, artık Bağ-Kur yerine 4/b tabiri kullanılmaktadır.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Herkesi ilgilendiriyor! Kira öderken bunu yaparsanız...

Milyonları ilgilendiriyor! Uzman isim tek tek yanıtladı! Emekli, EYT’li, dul, yetim maaşları...

İslam Memiş 1 doların gerçek fiyatını açıkladı! Göründüğü gibi değilmiş! 1 dolar aslında...