02 / 05 / 2024

Bağ-Kur'lular için prim gün sayısının 7200'e indirilmesiyle hemen emekli olunabilecek mi?

Bağ-Kur'lular için prim gün sayısının 7200'e indirilmesiyle hemen emekli olunabilecek mi?

TBMM'nin açılmasını takiben, BAĞ-KUR'da prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülmesi hakkındaki yasa teklifi masada olacak. Bu değişiklikten yaklaşık 1 milyon BAĞ-KUR'lunun yararlanması öngörülüyor. İşte konu ile ilgili ayrıntılar....



Kimlerin prim günü 7200'e düşecek ve EYT konusunda olan BAĞ-KUR'luların bu değişiklikle hemen emekliliğe kavuşup kavuşamayacakları merak konusu. Bunun yanında, BAĞ-KUR'dan SSK'ya transfer olan vatandaşların durumu da gündemde. 

Her Bağ-Kur’lu olan emekli olabilecek mi?

Uzun bir süre boyunca BAĞ-KUR prim günlerinin azaltılması yönünde talepler ortaya atılmıştı. Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayında gerçekleştirdiği bir konuşmada, küçük esnafların prim günlerini 7200 gün olarak güncelleyeceklerini belirtti ve bu değişiklikten yaklaşık 1 milyon esnafın faydalanacağını vurguladı. Bu konudaki çalışmalara eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin önderliğinde başlandı. Yeni bakan Vedat Işıkhan da son açıklamasında bu konuda Cumhurbaşkanı'nın direktiflerini uygulayacaklarına işaret etti. Meclis'in 1 Ekim'de yapılacak açılışı sonrası, bu konuda bir kanun teklifinin gündeme gelmesi beklenmekte.

SGK istatistiklerine göre, isteğe bağlı katılımcıları hariç olmak üzere şu anda yaklaşık 3 milyon BAĞ-Kur sigortalısı bulunmaktadır. Planlanan yeni düzenleme, mahalle bakkalı, berber, kuaför ve ayakkabı tamircisi gibi lokal esnaflar için prim gün sayısını 9000'den 7200'e çekecek. Bu değişiklik sayesinde, belirtilen esnaf türleri emeklilik için gereken diğer şartları da sağladıklarında, 9000 prim günü yerine sadece 7200 prim günü ile emekli olabilecekler.

Bağ-Kur lular için prim gün sayısının 7200 e indirilmesiyle hemen emekli olunabilecek mi?

EYT kapsamında emekli aylığını artırmak için ne yapmak gerekiyor?

EYT kapsamında emekli maaşınızı yükseltmek istiyorsanız, emekli maaşınızın kesilmesi gerekmektedir. Bu adımı takiben, her yıl emekli maaşınız brüt gelirinizin yaklaşık %2'si kadar bir artış gösterecektir. Eğer brüt geliriniz asgari ücretin 6.5 katıysa, 360 gün boyunca çalıştığınızda maaşınıza bugünkü değeriyle 1.750 TL eklenir. Eğer bu şekilde üç yıl çalışırsanız, emekli maaşınızda toplamda yaklaşık 5.250 TL'lik bir artış olur. Ancak bu süre zarfında 36 ay boyunca emekli maaşınızı alamazsınız, bu da toplamda 617.544 TL'lik bir kayba denk gelir.

En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkacak mı? Emekliler şimdi bakın! 

Emeklilikte son dakika! 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? Aman dikkat! 

Yeni emekli olacaklar aman dikkat! Bunları yaparsanız emekli maaşınız düşer! Emekli maaşı nasıl yükseltilebilir?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön