22 / 12 / 2024

Bağdat Caddesi kentsel dönüşümünde 400 konut 14 ayda teslim edilecek!

Bağdat Caddesi kentsel dönüşümünde 400 konut 14 ayda teslim edilecek!

Kentsel dönüşüm 2015 yılına hızlı başladı. Bağdat Caddesin'de yıkılan binaların yerine 100 milyon dolarlık yatırımla 400 konut yapılacak. Müteahhit firma, hak sahiplerine 1 milyon lira kira ödeyecek.



Depreme karşı binaları güçlendirme bilinci gün gittikçe artıyor. Bu kapsamda kat maliklerinin anlaşması sonucunda Bağdat Caddesi'nde 14 binanın yıkımına başlandı. Bunun için 100 milyon dolarlık kaynak ayıran müteahhit firma, yıkılacak binaların yerine 400 yeni konut yapacak. İşi üstlenen Kavan Yapı, yeni konutları 14 ayda sahiplerine teslim edecek. Dönüşüm sonrası değerlerin l milyar liraya yükselmesi hesaplanıyor. 



KİRAYA 1 MİLYON TL..


İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili 2015 yılında 100 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını açıklayan Kavan Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şemsettin Kavan, "Burada, site sahipleri görüşüp bir yönetim kurulu oluşturmuşlar. Bu da yaklaşık 400 daire gibi bir yatırım ediyor. 2015 için programı doldurduk. Tamamı Bağdat Caddesi, Suadiye, Erenköy, Fenerbahçe, Şaşkınbakkal, Bostancı dahil. Biz, 400 daireyi programa aldık. Şu anda 4 binanın yıkımı başladı" dedi. Kat maliklerine kira da verdiklerini söyleyen Kavan, "Bina bitim süresi kaç ay ise o kadar süre taşıma ve kira bedeli ödüyoruz. 400 dairenin aylık kiraları hesaplandığında toplam yaklaşık 1 milyon liralık kira ödüyorsunuz. 

Sonra binaları 12 ya da 14 ayda binaları bitirip teslim ediyoruz" dedi. 



BOSTANCI DA ORAN YÜZDE 60'A 40 OLUR 


Kat sahiplerinin kira için yeni konutlara çıktığını söyleyen Kavan, bunları hak sahiplerinin bulduğunu söyledi. Dönüşüm sonrası sahiplik oranlarına ilişkin Kavan, şu cevabı verdi: "Sistem tamamen kat karşılığı olduğu için bölgesel olarak değişiyor. Bostancı'da oran yüzde 60'a 40 olurken, Kozyatağı'nda bu oran yüzde 68'lere yükseliyor. Bağdat Caddesi'nde yüzde 80'e yüzde 20 gibi rakamları buluyor. Bağdat Caddesi'nde örneğin bir daire denizi net görüyorsa ve 250 metrekare ise yaklaşık 2-2,5 milyon dolara bir satış bedeli var." 


Fiyat artışları makul eğilimde..


Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO'nun raporuna göre, Türk konut sektöründe fiyat artışları makul eğilimde. Raporda, konuyla ilgili şu değerlendirmeler yer aldı: "Türk Konut piyasasında 'balon' yoktur. Fiyat artışı makul bir eğilimde devam ederken, hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlanmadı. Gaziantep-Kilis-Adıyaman yöremizde de fiyat artışları reel anlamda yüzde 53,9'luk bir düzeyde. Bölgedeki fiyat artışının temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. Dolayısıyla fiyat atışı özel bir durumdan kaynaklanıyor." Raporda, orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının oldukça yoğun olarak sürdüğü vurgulandı. Raporda, Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaşladığı belirtildi. 



Yeni Şafak


Geri Dön