Bağdat Caddesi yıkılıyor!
Ağırlıklı olarak Kadıköy-Bağdat Caddesi hattında çalışan müteahhitler Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği’ni kurdu. Dernek, kentsel dönüşümün hızlandırılması için kamu spotu hazırlanmasını talep etti. İşte ayrıntılar...
İstanbul’un Anadolu yakasında yoğunlukla Kadıköy ve Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm projeleri üreten müteahhitler, sürecin ‘yavaş ve sıkıntılı’ işlediğini vurguladı.
Kurulan İstanbul Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİD), Anadolu yakasındaki tüm inşaat müteahhitlerini aynı çatı altında toplayarak, hem dönüşüm sürecini daha iyi yönetmeyi, hem de belediye kanallarıyla ilişkileri hızlandırmayı planlıyor.
22 mahalle 22 konsept
Dernekte başkanlığı üstlenen deneyimli müteahhit Mehmet Sadıkoğlu, Kadıköy sınırları içindeki 22 mahalleye 22 konsept hazırlayacaklarını ve her mahallenin bir temsilcisi olacağını söyledi. Bununla birlikte dönüşümde vatandaşları daha iyi bilgilendireceklerini kaydeden Sadıkoğlu, kentsel dönüşümle birlikte ikinci odak noktalarının ise iş ve şantiye güvenliği olduğunu söyledi.
‘30 bin konut risk altında’
Derneğin kurucu üyelerinden olan Aydoğan Group Yönetim Kurulu Başkanı ve AYİD Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aydoğan, Kadıköy’de yaklaşık 30 bin konutun riskli olduğunu, depremden sonraki düzenlemeyle sadece 3.500’ünün yenilendiğini söyledi.
Aydoğan, “İlçemizde hem fikirtepe hem de Bağdat Caddesi’nde yoğun bir kentsel dönüşüm çalışması yapılıyor. AYİD olarak bizler bu sürecin doğru işlemesini ve hiçbir vatandaşımızın mağdur olmamasını istiyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içinde Fikirtepe’de 5 firmanın daha ruhsat alacağını biliyoruz ama bu yavaş ilerleyen süreç bize ve topluma zarar veriyor” dedi.
700 proje bekliyor...
Aydoğan, 2012’de 221 ruhsat verilen Kadıköy’de, bu rakamın 2013’te 329’a, 2014’te 678’e yükseldiğini söyledi. Belediyede 700 projenin beklediğini ifade eden Aydoğan, “Bu da Kadıköy’ün ne kadar yoğun bir dönüşüm yaşadığını gösteriyor. En büyük sıkıntı ‘uzlaşma’ sorunu. Bunu aynı binada sağlamak bile çok zor. Halkı bilinçlendirmek, depremin ve tehlikenin boyutuna dikkat çekmek istiyoruz. Bunun için kamu spotları hazırlanmalı. Biz de destek için elimizden geleni yaparız” dedi.
İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne Anadolu yakasında oturan insanların ulaşımının zor olduğunu belirten AYİD Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Öncel ise, “Aradığınızda karşınıza kimse çıkmıyor. Her isteyen hemen ulaşabilmeli ve danışabilmeli. Böyle büyük şehire iki müdürlük şart” dedi. Öncel, iş güvenliği uzmanlarının maaşlarını müteahhitlerin ödediğini kaydederek, “Bu da bir sorun. Çünkü patronunu denetliyor, ne kadar sağlıklı bir süreç olacağını bilmiyoruz. Devlete bağlanarak, yetkileri de artırılmalı” diye konuştu.
‘Ruhsatlar sırada bekliyor’
AYİD kuruluş lansmanı olarak düzenlenen toplantının başlığı ‘kentsel dönüşüm’ oldu. 174 dernek üyesinin katıldığı toplantıda Sadıkoğlu, yola çıkma nedenlerini ‘inşaat sektörünün geleceğini şekillendirmekte yer almak’ diye tanımladı. Sadıkoğlu, “İnşaatları standartlaştırmak, belediyelerde takılı kalan ruhsat sorununu hızlandırmak ve iş güvenliğini sağlamak adına biraradayız. Anadolu yakasının köklü inşaat firmalarıyız, bunun için de sektöre en doğru şekilde yön vermek ve özellikle de kamuyu bilinçlendirmek istiyoruz” dedi.
Şişikoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Şişik, derneğin genel sekreterliğini üstlenirken, konuşmasında bürokratik süreçler ile ruhsat işlemlerinin ciddi zaman kayıplarına yol açtığını belirterek, “Proje onayları dijital ortama aktarılıp, sırada bekleyen ruhsat ve hafriyat izinleri de zamanla yarışarak sağlanırsa herkes kazanır” diye konuştu.
‘Destek yerine vergiyi kaldırın’
Tüketicilerin satın aldıkları konut için iki kez vergi ve harç ödediğini belirten TÜKODER (Tüketici Koruma Derneği) Başkanı Haşmet Atahan, “Sayın Başbakanımızın tüketici lehine yapacağı her düzenlemeyi yürekten destekleriz.
Ancak bu konularda, Tüketici Örgütleri temsilcilerini de dinlemesinde büyük yarar vardır. Gerçekten adaletli olunması için, öncelikle gayrimenkullerin satışında iki kere vergi ve harç alınmasını önleyecek düzenlemeler yapmasını önemle ve ısrarla öneriyoruz” dedi. Tüketicinin ödemek zorunda kaldığı vergi ve harçların yüksek ve mükerrer olduğunu belirten Atahan, 100 bin TL değerinde bir konut için 7 bin TL vergi ve harç ödendiğini söyledi.
Duygu Erdoğan / Milliyet