25 / 11 / 2024

Bağdat Caddesi'ndeki boş mağaza sayısı artıyor!

Bağdat Caddesi'ndeki boş mağaza sayısı artıyor!

Kentsel dönüşümle beraber rant merkezi haline gelen Bağdat Caddesi’nde emlak piyasasında yaprak kıpırdamıyor. Caddede konut fiyatları yüzde 40 düştü.




 

İstanbul'un en değerli ve prestijli yaşam alanları arasında yer alan Bağdat Caddesi, kentsel dönüşüm projeleri, yarım kalmış binalar ve boş mağaza sayılarındaki artış ile dikkat çekiyor. Posta gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre, ekonomik durgunluğun bir kara bulut gibi çöktüğü caddede ziyaretçi sayısında ciddi düşüşler görülürken, döviz kuru ve enflasyondaki artış ticari hayatı da olumsuz etkiliyor.

Yüksek kira bedellerini ödemekte zorlanan markalar ya kepenk indiriyor ya da daha ara sokaklara taşınıyor. Artan boş mağaza sayısı ve devam eden yenileme projelerinin yanı sıra yaklaşık 2 bin konutun inşaatının yarım kalmasıyla Bağdat Caddesi'nde gayrimenkul piyasası da durdu. Caddebostan, Göztepe, Suadiye, Erenköy ve Bostancı gibi Anadolu yakasının gözde semtlerinde “satılık ve kiralık” tabelalarının sayısı artarken, mülk bedellerindeki düşüşler ise yüzde 40'lara yaklaştı. Bölgedeki kentsel dönüşüm sürecinin başladığı dönemde, cadde üzerindeki yeni binalarda yer alan konutların birim satış fiyatları 15 bin-16 bin TL aralığında iken, arz fazlalığı ve talep düşüklüğü sebebiyle 8 bin-10 bin TL seviyesine geldi.

KONUTTA STOK OLUŞTU

Bağdat Caddesi ndeki boş mağaza sayısı artıyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin İstanbul markalı konut piyasasını mercek altına alan raporuna göre İstanbul'Da yatırım geri dönüş süresinin en uzun olduğu lokasyon 35.3 yıl ile Bağdat Caddesi. Kentsel dönüşümün gündeme geldiği 2012'den 2016'ya kadar bölgedeki evlerin değerinin yenilenmeyle birlikte büyük artış gösterdiğine dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, hep aynı tür ve özellikte konut üretildiği için stok oluştuğunu bu durumun da fiyatların gerilemesine yol açtığını belirtti. Yatırım amaçlı alımların durma noktasına geldiğini dile getiren Maya, kredi faizlerinin yükselmesi nedeniyle de banka kredili satışların azaldığını belirtti.

Bağdat Caddesi ndeki boş mağaza sayısı artıyor!

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, seçim süreci ve yaz tatili nedeniyle yavaşlayan piyasanın sonbaharla birlikte canlanmasını beklediklerini söyledi. Bölgenin dinamikleri bilinmeden çok fazla konut üretildiğini söyleyen Tavukçuoğlu, “Arz, talebin önüne geçti. Kat maliklerinin kendi mülklerini müteahhitlerden daha düşük fiyata satıyor olmaları da fiyatları aşağıya çekti” dedi.

Bağdat Caddesi'nin köklü oyuncularının satışlar konusunda sıkıntı yaşamadığını dile getiren Tavukçuoğlu, bölgeyi bilmeyen inşaat firmalarının sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirtti. Bölgede 100 kadar olan müteahhit firma sayısının son yıllarda 500'ü bulduğunu söyleyen Tavukçuoğlu, “Firmalar işi almak için hak sahiplerine bir dönem yüzde 85'i bulan teklifler yapıyordu” dedi.

DAVA SAYISI ARTIYOR

2 bin konutu kapsayan 100'den fazla projenin durma noktasında olduğu Bağdat Caddesi'nde çok sayıda hak sahibi müteahhitlerle anlaşmazlıklar sebebiyle mahkemelik oldu. Gereğinden fazla arz, ekonomik durgunluk ve işin ehli olmayan yüklenicilerin piyasaya girmesi nedeniyle dengelerin bozulduğunu dile getiren Avukat Zekiye Gizem Durmuşoğlu, “Gayrimenkul satışları durunca, finansman ihtiyacını karşılayamayan yükleniciler taahhütlerini yerine getirmedi. Bu durumdan da en çok arsa sahipleri olumsuz etkilenip mağdur oldu” dedi.

Hak sahiplerinin yüklenicilerden kira yardımı almakta zorlandığını söyleyen Gizem Durmuşoğlu, “Zamanında bitirilmeyen, hiç başlamayan ve yarım kalan inşaatlar nedeniyle arsa sahipleri ile yükleniciler arasında pek çok ihtilaflar doğdu ve davalar açıldı. Bize gelen başvurular bu davaların giderek artacağını gösteriyor” diye konuştu.

 


Geri Dön