23 / 12 / 2024

Bağımsız bölüm numarası nedir?

Bağımsız bölüm numarası nedir?

İşyeri, konut, büro gibi niteliğe sahip gayrimenkullerin tapuları üzerinde mimari projelerinden itibaren listelenmiş ve kat irtifakı kurulması aşamasında da kütük kayıtlarıyla tescillenmiş olan numaralar, bağımsız bölüm numarası nedir? cevabıdır...




Bağımsız bölüm nedir?


Ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli kısmına bağımsız bölüm deniyor. Kapıcı odası, sığınak gibi ortak yerler bağımsız bölüm olarak kabul edilmiyor. İstenirse ana yapının her katı bir bağımsız bölüm olarak tapu kütüğüne tescil edilebiliyor. Bağımsız bölüm, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş yerlerde ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olan ve her biri kat mülkiyeti kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilen konut, dükkan, mağaza gibi bölümlerinden oluşuyor. Peki bağımsız bölüm numarası nedir? diye soracak olursanız; 


Bağımsız bölüm numarası nedir?


Bilindiği gibi işyeri, konut, büro gibi niteliğe sahip gayrimenkullerin tapuları üzerinde mimari projelerinden itibaren listelenmiş ve kat irtifakı kurulması aşamasında da kütük kayıtlarıyla tescillenmiş bağımsız bölüm numaraları bulunuyor. Yapı sahibi veya müteahhit projenin resmi takibini yaparken bu bağımsız bölüm numaralarını baz alıyor. Gayrimenkullerdeki tüm bağımsız bölümleri de bu numaralarla tanımlıyor.  Ancak tapuda yazan numara dairenin ve işyerinin numarası olarak algılanıyor. Halbuki tapu senedinde bu numara Bağımsız Bölüm No şeklinde yazılıyor. Bağımsız bölüm numarası nedir? sorusunun cevabını verdikten sonra gelelim bu numaralarda karşılaşılan sorunlara:


Müteahhitler projenin fiilen bitmesiyle birlikte binadaki gayrimenkullere bağımsız bölüm numaraları dışında farklı kapı numaraları verebiliyor. İşte bu sorun numara karşıklığına sebep oluyor. Bu numaraların olması gereken şekli soldan sağadır. Ancak müteahhitler sağdan sola, yukarıdan aşağıya gelişigüzel düzenleyebiliyor. Bu uygulama bazı belediyeler tarafından numarataj yönetmeliği baz alınarak yapılıyor. Bağımsız bölüm numaralandırma işlemi yapılırken gayrimenkulün cinsine bakılmaz. Yani 1. sırada konut, 2. sırada dükkan, 3. sırada yine konut olabilir. Değişik cinse sahip gayrimenkullerde numaralandırma 1 den başlar ve soldan sağa gelecek şekilde sıralandırılır.

 

Tapu senedinde yazanla kapıda yazan numaranın farklı olması zaman içerisinde sıkıntı yaratabiliyor. Örneğin gayrimenkulün kiralanması satılması gibi durumlarda daireyi alan kişi benim dairem bu değil şu diye sorun çıkartabiliyor. İşte bu karışıklığın önüne geçmek için müteahhitlerin bağımsız bölüm numaralarını mevzuatın gerektirdiği şekilde planlaması büyük önem taşıyor.



Çatı arası bağımsız bölüm müdür?
Bağımsız bölüm net alanı nedir?
Bağımsız bölüm brüt alanı nedir?
Yönetici seçimi için kaç bağımsız bölüm gerekiyor?
Batışehir'de bağımsız bölüm sayısı 3 bin 441 oldu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön