Bağımsız bölümde ortaklığın giderilmesi!
Bağımsız bölümde ortaklığın giderilmesi davasında ortak maliklerinden biri paylaşmanın (kat mülkiyeti kurulması ve bağımsız bölümlerin özgülenmesi yoluyla) yapılmasını isteyebiliyor. Peki bağımsız bölümde ortaklık nasıl gideriliyor?...
Bağımsız bölümde ortaklığın giderilmesi!
Kat Mülkiyeti Yasasının 10. maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre kat mülkiyetine konu olmaya elverişli bir taşınmaz üzerindeki bağımsız bölümde ortaklığın giderilmesi davasında ortak maliklerinden birinin paylaşmanın (kat mülkiyeti kurulması ve bağımsız bölümlerin özgülenmesi yoluyla) yapılmasını istemesi söz konusu olabiliyor. Bu durumda hakim, o taşınmazın mülkiyetinin 12. maddede yazılı belgelere dayanılarak kat mülkiyetine çevrilmesine ve paylar denkleştirilmek suretiyle bağımsız bölümlerin ortaklara ayrı ayrı özgülenmesine karar verebiliyor.
Örnek olarak dava konusu taşınmaz üzerinde üç bağımsız bölümden oluşan kargir bir yapının bulunduğu, her bir paydaşa birer bağımsız bölüm düştüğü, anataşınmazın onaylı mimari projesinin ve yapı kullanma izin belgesinin de var olduğu varsayılırsa; mahkemece bu durum karşısında Kat Mülkiyeti Yasasının 12. maddesinde öngörülen diğer belgelerin (yönetim planı ve bağımsız bölümler listesinin) dosyaya getirtilmesi, eksik belgeler varsa bunların tamamlattırılıp imzalanması gerekenlerin paydaşlara imzalattırılıyor. Daha sonra yukarıda bahsettiğimiz Kat Mülkiyeti Yasasının 10. maddesinin beşinci fıkrası hükmü uyarınca taşımazın mülkiyetinin kat mülkiyetine çevrilmesine, her bir paydaşa payları da denkleştirilmek suretiyle birer bağımsız bölümün özgülenmesine karar veriliyor ve bu yolla paydaşlar arasındaki bağımsız bölümde ortaklığın giderilmesi de sağlanıyor.
Hatalı bağımsız bölüm!
Bağımsız bölüm numarası nedir?
Bağımsız bölüm planı nedir?
Bağımsız bölüm arsa payı nasıl hesaplanır?
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com