30 / 07 / 2024

Bağış gecesinden sonra Gelir İdaresi öyle bir açıklama yaptı ki! Kimse bunu beklemiyordu!

Bağış gecesinden sonra Gelir İdaresi öyle bir açıklama yaptı ki! Kimse bunu beklemiyordu!

Kahramanmaraş merkez üstü olan depremin ardından Türkiye tek yürek oldu ve yüklü bir miktarda bağış toplandı. Bağışların ardından da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ise gündeme oturdu. İşte detaylar!



GELİR İDARESİ’NDEN ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan yıkıcı deprem için toplanan bağış ve yardımlara dair geçtiğimiz gün açıklama yapan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ifadeleri gündemde yer aldı. Yapılan açıklama ile birlikte yapılan bağışların vergi üzerinden değil matrah üzerinden düşürüleceğinin bilgisi verildi. Sosyal medyada en çok konuşulan olaylardan birisi olan bu açıklamanın ayrıntıları paylaşıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sosyal medyadan yapılan bağış ve yardımların vergiden düşürülmesi hakkında yapılan paylaşımların sürdüğü belirtilerek kamuoyunu ve vergi mükelleflerinin doğru bilgilendirilmesinden dolayı vergi konusunun yeniden açıklanmasında karar alındı.

BAĞIŞ AÇIKLAMASI!

Gelir İdaresi Başkanlığının "Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi olanağı vermektedir." açıklaması üzerine açıklamalar geliyor. Kazançtan indirim ve vergiden indirimin birbirinden tamamen farklı olduğu bilgisi verildi.

Şartları yerine getiren bağış ve yardımlar ile ilgili yılın tespitinde gelirden düşürülürken, kurumlar için kazançtan ilgilendireceği bilgisini kamuoyunun bilgisine sunuldu. Yapılan indirim ile birlikte geriye kalan tutarın ise vergiye tabi olacağı dile getirildi. Yapılan açıklamaların yanı sıra verilen örnek ile birlikte kafalarda oluşan soru işaretlerine son verdi.

KAZANÇ İLE VERGİ İNDİRİMİ GÖZDEN KAÇMADI!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından basit bir örnek ile birlikte anlatılan kazanç indirimi ile vergi indirimi farkı örneğine göre 100 bin TL kazancı olan bir kurumun AFAD'a 20 bin TL bağış yapması halinde kazancından 20 bin TL'nin eksileceği belirtildi.

100 bin TL üzerinden kalan 80 bin TL'nin ise yüzde 20 oranında kurumlar vergisi ödemelidir. 100 bin TL gelir varken 20 bin TL kurumlar vergisi ödeyen vatandaş, 80 bin TL ile ödeyeceği kurumlar vergisinin tutarı 16 bin lira olarak hesaplanır. Böyle bir durumda da vazgeçilen tutar sadece 4 bin TL olur.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön