28 / 04 / 2024

Bağış olduysa, vefat durumda ev için miras hakkınız olur!

Bağış olduysa, vefat durumda ev için miras hakkınız olur!

Posta Gazete Yazarı Tamer Heper, babalarının kardeşlerine sattığı ev için hak talep edebilirler mi diye soran okuruna cevap veriyor. İşte o yaz!




Biz beş kardeşiz. Babam iki katlı evini bir cardeşimize satmış. Bizim haberimiz geç oldu. Suna engel olabilir miyiz? 


Artık atasözü gibi oldu, bu sefer de tekrar edeyim. Herkes kendi malından dilediği gibi tasarruf eder. Dilediği malı satın alır dilediği malı satar. Parasını harcar, isterse biriktirir. Aklı başında oldukça da buna kimse karışamaz. Yani sizin durumunuz; babanız sahibi olduğu iki katlı evi ister satar ister kiraya verir. Hiç kimse karışamaz. Siz de. Dolayısı ile babanızın yaptığı bu satışa bırakın engel olmayı, hiçbir şekilde karşı çıkamazsanız, babanız hayatta olduğu sürece. 


Peki hayatta olmadığı zaman müdahale mümkün mü? 


Evet sınırlı hallerde. Birinci hal şayet bağış yapmış olsaydı, ikinci hal şayet tapuda satış gösterdiği halde gerçekte bağış yapmış ise. Bunlar mevcut ise babanızın ölümünden sonra olaya müdahale mümkün. Şayet bağış yapmış olsaydı sizin mahfuz hissenizi yani miras payınızın yarısını talep hakkınız olacaktı. Şayet satış gösterip de gerçekte bağış yaptığını ispat edebilecek durumda olursanız bu halde satış işleminin iptalini talep edebileceksiniz. Bugün için bunların hiçbiri yok.


Tamer Heper/Posta



Geri Dön