24 / 11 / 2024

Bağlarbaşı ve Yeniköy Koruları yeniden satışta!

Bağlarbaşı ve Yeniköy Koruları yeniden satışta!

Çukurova Grubu, gazetelere verdiği ilanlarla İstanbul'un paha biçilemeyen ancak imar izni olmayan Bağlarbaşı ve Yeniköy korularını bir kez daha satışa çıkardı. Korular opsiyon fiyatının üzerinde satılırsa Çukurova da pay alacak




Çukurova Grubu, gazetelere verdiği ilanlarla İstanbul'un paha biçilemeyen ancak imar izni olmayan Bağlarbaşı ve Yeniköy korularını bir kez daha satışa çıkardı. Korular opsiyon fiyatının üzerinde satılırsa Çukurova da pay alacak

Gayrimenkul piyasasını yakından takip edenler, son birkaç gündür gazetelerde yer alan bir satış ilanını konuşuyor. İlan, Çukurova Grubu'na ait. İstanbulun en güzel korularından Bağlarbaşı ve Yeniköy'ün satışını duyuruyor. Söz konusu satış ilanı, Çukurova Holding ile Yapı Kredi Bankası arasındaki protokolün dolmasına 3 ay kala verildi. Ancak bu, iki korunun ilk görücüye çıkışı değil. Yapı Kredi Bankasının 2005 yılında Koç Holding ve İtalyan Unicredit ortaklığına satılmasından bir yıl sonra satışa çıkarılan ancak satılamayan korular için Çukurova, 3 gündür ilan veriyor.

Aracı kabul edilmeyecek
İlanda doğrudan yatırımcıların başvuruda bulunması istenirken, aracı kabul edilmeyeceği de vurgulandı. İstanbulun en gözde merkezlerinde bulunan sözleriyle tanıtılan Bağlarbaşı ve Yeniköy koruları için Çukurovanın satış bildiriminde bulunma hakkını bankanın kabülüne sunacağı belirtildi. Bu da, yapılan anlaşma gereği Çukurovanın yatırımcılardan alacağı teklifi bankanın onayına sunacağı anlamına geliyor. Çukurova ve Yapı Kredi Bankasının arasında yapılan 5 yıllık anlaşmanın süresinin haziran ayında dolacak olması, Çukurovanın bu korulardan bir gelir elde etme konusunda şansını bir kez daha deneyeceği yorumlarına yol açtı. Ağaçların kayıtlı olarak koruma altında olduğu bu korulara değer biçilemezken, anlaşma dolmadan bir müşteri bulunması halinde Çukurovanın bir miktar para alabileceği belirtiliyor. Ancak Çukurova, alıcının yapacağı teklifi uygun bulmazsa, korular yine de satılmayabilir. Bunun dayanağını ise 2006'daki ilk satış girişimi öncesi Yapı Kredi ve Çukurova Grubu arasında yapılan protokol oluşturuyor.

5 yıl önce 100 milyon dolar
Bilindiği kadarıyla Çukurova ile söz konusu protokolde, Yeniköy ve Bağlarbaşı koruların satış fiyatı 100 milyon doları geçmesi halinde, bu tutarı aşan kısmın yüzde 70inin yüzde 57.42sinin Çukurova tarafından kullanılacağı maddesi yer alıyor. Bu da iki korunun 5 yıl önceki fiyatının 100 milyon doları geçmesinin beklendiğini ortaya koyuyor.

Yapı Kredi Koray GYOnun elde kalmış' koruları
Yapı Kredi Koray GYOnun sahibi olduğu tüm gayrimenkuller zaman içinde yeni sahiplerini buldu. Ancak, 2006dan beri çeşitli dönemlerde satışa çıkarılan Bağlarbaşı Korusu ve İstinye Korusu, Yapı Kredi Koray GYOnun elinde kaldı. Çünkü bu iki gayrimenkulün imar izni yok.

İki koru bu nedenle daha önce istenen fiyattan alıcı bulamamıştı. 2010'un dördüncü çeyreği itibariyle 174.9 milyon TL'lik satış yaptığını açıklayan Yapı Kredi Koray GYO, sektörde sahip olduğu geniş gayrimenkul portföyüyle tanınıyor. Ancak şirket, 2008'de Türkiye'deki gayrimenkul sektöründe de etkisi hissedilen küresel kriz nedeniyle elindeki portföyü satma ve projelerini durdurma kararı almıştı.


Kâzım Taşkent aldı ağaç envanteri yaptı
Satışa çıkan Bağlarbaşı ve Yeniköy koruları, Yapı Kredi Bankasının kurucusu Kazım Taşkent tarafından satın alınarak, koruma altına alınmış araziler. Koruların tarihi 1800lü yılların sonuna kadar uzanıyor.
Yeniköy Korusu'nun esas adı "Sait Halim Paşa korusu". Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu olan Sait Halim Paşa, Hariciye Nazırı iken, 1913 yılında Mahmut Şevket Paşa'nın öldürülmesinden sonra sadrazamlık yapmış bir isim. Yeniköy'deki koru, sahildeki köşk bahçesinin bir uzantısı. Sait Halim Paşa'nın dostlarıyla bu koruda avlandığı biliniyor. Zaman içinde arazisinin büyüklüğü 62 dönüme inmiş. İlk kez Taşkent'in çıkarttırdığı envantere göre korunun içinde yüz yıllık sakızağacı, gladiçya, gümüşi, ıhlamur, servi, Himalaya ve Toros sedirleri, selvi, fıstık, menengeç, defne, gürgen, akçaağaç ve fıstık çamları olduğu bilgisi yer alıyor. Korunun içindeki eski av köşkü, Kâzım Taşkent tarafından toplantı salonuna dönüştürülmüş.
Üsküdar'da yer alan Bağlarbaşı Korusu da aslında "Abdülmecit Efendi Korusu". Sultan II. Abdülhamit tarafından 1895'te satın alınarak Şehzade Abdülmecit Efendi'ye tahsis edilmiş. İçine 1901 yılında dönemin tanınmış mimarı Alexandre Vallaury tarafından bir köşk inşa edilmiş. Koru, Nakkaştepe'ye ve Beylerbeyi'ne meyilli 160 dönümlük bir alanda yer alıyor ve içinde yaşları yüz yılı aşmış çok sayıda, çok türde ağaç bulunuyor.

Koru opsiyon fiyatın üzerinde satılırsa Çukurova alacaklı
 
KADİFE ŞAHİN-İstanbul
Uzun yıllar Yapı Kredi'de Genel Müdür olarak görev yapmış olan deneyimli bankacı Burhan Karaçam, Çukurova Holding'in satışa çıkardığı bankaya ait olan Bağlarbaşı ve Yeniköy korularının tarihi değerleri olan çok kıymetli varlıklar olduğunu söyledi. Koruların tarihi özellikleri nedeniyle imara açık olmadıklarını ifade eden Karaçam, "Bu nedenle alacak olan taliplilerin çok güçlü olması gerekiyor. İmara açık olmayacağı için ticari değerleri yok. Ancak bu korular tarihi korular ve bu nedenle de çok kıymetliler. Yapı Kredi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçtiğinde bankanın eski sahibi olan Çukurova Holding ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasında yapılan anlaşma gereği bir opsiyon fiyat belirlenmişti, Çukurova'nın devlete karşı olan borçlarının geri ödemesi için. Eğer bu korular belirlenen bu opsiyon fiyattan daha yükseğe satılırsa Çukurova Holding alacaklı olacak" dedi.
Yapı Kredi Bankası ise TMSF tarafından 2005'te Koç Holding'e satıldı. Bankaya ait olan Bağlarbaşı ve Yeniköy koruları, hâlâ Yapı Kredi'nin aktifleri içinde bulunuyor. Banka, genel bankacılık politikası içinde bilançosundaki bankacılık dışı aktifleri elinden çıkarmak istiyor. Şayet korular satılırsa banka bu hedefine ulaşarak, bu tür aktiflerinden önemli bir kısmını nakde çevirmiş olacak.

 


Geri Dön